Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Μάθε, ταξιτζή μου, πράγματα Εκτύπωση E-mail
10.06.07
Σεμινάρια επιμόρφωσης οδηγών από το υπουργείο Τουριστικής ΑνάπτυξηςΕνας οδηγός ταξί πρέπει να φοράει στολή, να διαθέτει κάρτα με τα στοιχεία του, να καθοδηγεί τον ξένο επισκέπτη για το πού θα δοκιμάσει το καλύτερο σουβλάκι της πόλης και να του εξηγεί τα βασικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Ακρόπολης.

 Ο ταξιτζής των ονείρων μας;

Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης φιλοδοξεί να κάνει το όνειρο πραγματικότητα – εξ ου και ξεκίνησε σεμινάρια επιμόρφωσης των οδηγών ταξί.

Βεβαίως, όπως γνωρίζει καλά όποιος μετακινείται καθημερινώς με τη βοήθεια της «κίτρινης φυλής», το όνειρο και η πραγματικότητα απέχουν πολύ μεταξύ τους… 

Γεγονός είναι, πάντως, πως εσχάτως ο χώρος διεξαγωγής των σεμιναρίων, το κτίριο του ΟΤΕΚ (Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) έχει μετατραπεί σε… πιάτσα.

 Οι ταξιτζήδες κάθονται στα θρανία, και το μάθημα τουριστικής συνείδησης αρχίζει. «Είστε οι πρώτοι που υποδέχεστε τους ξένους και πρέπει να τους δημιουργήσετε καλές αναμνήσεις.

Στην ουσία κάνετε σε μισή ώρα διαδρομής όλη τη δουλειά που κάνει ο ΕΟΤ όλο το χρόνο», λέει ο καθηγητής τους. Μια φωτοτυπία με το δημοσίευμα για τον ξυλοδαρμό τουρίστα από οδηγό ταξί κάνει το γύρο της αίθουσας. «Αυτό είναι ακραίο», ψιθυρίζουν οι «μαθητές».

 «Αλλα είναι που πρέπει να διορθώσουμε», ακούγεται η φωνή απ’ τη γαλαρία. «Να μην υπάρχουν συνάδελφοι που οδηγούν με σαγιονάρες!», πετιέται κάποιος. «…Και να μην κάνουμε νόημα στον ξένο για να φορτώσει μόνος του τις βαλίτσες!», προσθέτει ένας άλλος.

 Ακολουθεί το μάθημα των αγγλικών. Αυτοί που δύνανται να συνεννοηθούν πέραν του παραδοσιακού «do you like mademoiselle die Greece?» ως γνώστες της αγγλικής… «λουφάρουν» στα πίσω θρανία, αλλά οι υπόλοιποι παρακολουθούν προσεκτικά.«Ηοw much is it to go to Syntagma square?»-«According to the taxi-meter, sir»… 

Ιδού ένα μικρό απόσπασμα απ’ το μάθημα των αγγλικών το οποίο παρεμπιπτόντως έχει μεγάλη ζήτηση – πλείστοι των μαθητών ζητούν να αυξηθούν οι ώρες, για να μπορέσουν επιτέλους να συνεννοηθούν με τους τουρίστες σε άλλη γλώσσα απ’ τη… νοηματική.

 Κι αν η προθυμία των μαθητών - ταξιτζήδων να αναβαθμισθούν φαίνεται παράταιρη με την τρέχουσα κατάσταση των οδηγών ταξί στο λεκανοπέδιο, στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο διευθυντής του ΙΕΚ του ΟΤΕΚ, κ. Δημήτρης Κράνης. «Δεν πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουμε το... φανταστικό ταξιτζή». «Ούτε και θέλουμε να κάνουμε κήρυγμα στους επαγγελματίες οδηγούς.

 Εμείς τα αυτονόητα ζητάμε…». 

Ο ταξιτζής του μέλλοντος - Θα φοράει στολή, ή έστω ομοιόμορφο μπλουζάκι με τους άλλους ταξιτζήδες.- Θα έχει πτυχίο Lower της Αγγλικής γλώσσας.

 Βεβαίως θα το έχει κορνιζαρισμένο στο σπίτι του, κι όχι στο πίσω κάθισμα.- Θα έχει ανοιχτό air condition και κλειστό ραδιόφωνο, και ποτέ το αντίστροφο.- Δεν θα συμμετέχει στην πανελλαδική συνωμοσία αφαίρεσης χερουλιών πίσω παραθύρων.- Θα δίνει carte visite με τα στοιχεία του στον πελάτη στο τέλος της διαδρομής.

 Δε θα γράφει επάνω πονηρά υπονοούμενα αν ο πελάτης είναι γυναίκα.- Θα είναι ευγενικός και χαμογελαστός, ακόμη κι όταν πέσει σε διαδήλωση στην Αμερικανική Πρεσβεία.

- Θα γνωρίζει τι υπάρχει σε κάθε Μουσείο και θα ξέρει πού να σε στείλει για να δοκιμάσεις τον καλύτερο μουσακά της Αθήνας (χωρίς να παίρνει προμήθεια απ’ τον καταστηματάρχη, εννοείται!)

- Δεν θα ασχολείται στις ελεύθερες ώρες του με την κατασκευή του τηλεκοντρόλ που ενεργοποιεί την τετραπλή ταρίφα στο ταξίμετρο.

- Το navigator που θα έχει στο ταξί, θα έχει εξοβελίσει απ’ το λεξιλόγιό του τη φράση «ε, ψάχνοντας κάπως θα το βρούμε αυτό το “πώς το είπες” που πας …».

- Δεν θα τον ενδιαφέρει να μπει το όχημά του στο βιβλίο Γκίνες ως «το ταξί που σε μία διαδρομή χώρεσε τους περισσότερους άγνωστους μεταξύ τους επιβάτες», και γι’ αυτό δεν θα κάνει όλη τη διαδρομή στη λεωφορειολωρίδα με την ταχύτητα «ψαρέματος πελατών» των 20 km/h.

- Θα είναι εξοικειωμένος με την ιδέα πως το πενηντάευρο είναι κι αυτό χαρτονόμισμα του ελληνικού κράτους, και θα ξέρει πως δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα το να προσπαθήσει ο πελάτης να τον πληρώσει με αυτό. 

 

Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=353&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 10.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote