Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιρανικός πύραυλος βεληνεκούς 2.000 χιλιομέτρων
Ιρανικός πύραυλος βεληνεκούς 2.000 χιλιομέτρων Εκτύπωση E-mail
20.05.09

Εντυπωσιακή και επιτυχής ήταν δοκιμή πυραύλου με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων από το Ιράν, ενώ ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι πλέον η χώρα του μπορεί να στείλει στην κόλαση όποιον της επιτεθεί.

Το βεληνεκές του πυραύλου εδάφους-εδάφους Sejil 2 είναι περίπου ανάλογο με εκείνο του ιρανικού Shahab 3 και οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να πλήξει το Ισραήλ και τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο.

Η ανάπτυξη των πυραύλων Sejil 2 ενισχύει τις ανησυχίες για την πολεμική ικανότητα της Τεχεράνης  σε περίοδο που ασκούνται έντονες πιέσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα .

Το πυραυλικό σύστημα διαθέτει εξελιγμένη τεχνολογία και σύμφωνα με τον Αχμαντινετζάντ ανταποκρίθηκε άριστα στη δοκιμή που έγινε στην επαρχία Σεμνάν και έπληξε με ακρίβεια το στόχο.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί μετά από τρεις δεκαετίες αποστασιοποίησης να επιτύχει επαναπροσέγγιση με την Τεχεράνη, ενώ το Ισραήλ έχει κατ’ επανάληψη απειλήσει το Ιράν με αεροπορική επιδρομή επειδή απειλείται η ασφάλειά του.

Σε απάντηση το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι αν υποστεί οποιαδήποτε επίθεση θα αντιδράσει με πλήγματα εναντίον αμερικανικών συμφερόντων και του Ισραήλ, ενώ θα κλείσει και τα ζωτικά για τη μεταφορά πετρελαίων Στενά του Ορμούζ.

Η ένταση που δημιουργεί η δοκιμή του πυραύλου Sejil 2 συσπειρώνει τους οπαδούς του αδιάλλακτου Αχμαντινετζάντ εν όψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου για την προεδρεία του Ιράν.

Με αφορμή προηγούμενες πυραυλικές δοκιμές στο Ιράν οι ΗΠΑ βρήκαν την ευκαιρία να υποστηρίξουν την ανάγκη ανάπτυξης αμυντικού πυραυλικού συστήματος σε Πολωνία και Τσεχία για να εξουδετερωθούν οι απειλές από «χώρες εκτός ελέγχου».

Η διοίκηση  Ομπάμα επανεξετάζει την υπόθεση που αναπτύχθηκε επί Μπους για λόγους «κόστους και αποτελεσματικότητας», αλλά συνεκτιμώντας και τη σφοδρή αντίδραση του Κρεμλίνου που θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια της Ρωσίας.

protothema

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3512&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote