Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Βρετανία: Παραιτείται ο Μάρτιν, σε σκληρή γλώσσα ο Μπράουν
Βρετανία: Παραιτείται ο Μάρτιν, σε σκληρή γλώσσα ο Μπράουν Εκτύπωση E-mail
20.05.09

Παραιτείται τελικά ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Μάικλ Μάρτιν, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων για το ρόλο του στο σκάνδαλο με τις βουλευτικές δαπάνες

που έχει εξοργίσει την κοινή γνώμη στη Βρετανία. Είναι η πρώτη φορά, ύστερα από τρεις αιώνες, που εξαναγκάζεται σε παραίτηση ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής. Ο Μάικλ Μάρτιν θα αποχωρήσει στις 21 Ιουνίου και την επομένη θα εκλεγεί ο διάδοχός του. Το σκάνδαλο έχει πλήξει βαρύτατα τους Εργατικούς και τη δημοτικότητα του Γκόρντον Μπράουν, ενώ ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε την Τρίτη πρόωρες εκλογές.

 «Η αυτορύθμιση των βρετανών βουλευτών δεν είναι αποδεκτή πρακτική. Ο έλεγχος των εσόδων και των δαπανών τους πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητη μη κοινοβουλευτική επιτροπή». Με αυτά τα λόγια ο Γκόρντον Μπράουν εξήγγειλε τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν για να σταματήσει το φαινόμενο διασπάθισης των βουλευτικών αποζημιώσεων που εξελίχθηκε σε μέγα σκάνδαλο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να αποκλειστούν από τις εκλογές όσοι καταπάτησαν τους νόμους και υπόσχεται να ξεσκονίσει όλα τα παραστατικά εξόδων των βουλευτών του τα τελευταία 4 χρόνια.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ανακοίνωσε ότι παραιτείται μετά την πρόταση μομφής στο πρόσωπό του που υπέγραψαν 23 βουλευτές απ' όλα τα κόμματα. Τον κατηγορούν ότι προσπάθησε να κρατήσει μυστικό το σκάνδαλο για την διασπάθιση των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη αν ο Μάικλ Μάρτιν είχε ανάμειξη στο σκάνδαλο ή αν έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Οι Συντηρητικοί ζητούν πρόωρες εκλογές, ένα χρόνο πριν την λήξη της θητείας της Βουλής.

«Θεωρώ ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη και αυτός είναι η διάλυση της βουλής και προκήρυξη γενικών εκλογών αμέσως», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Μάικλ Μάρτιν θα παραμείνει Πρόεδρος της Βουλής έως τις 21 Ιουνίου και σε αυτό το διάστημα σχεδιάζει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για τις βουλευτικές δαπάνες.
ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3507&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote