Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χρονοδιάγραμμα το 2010
Χρονοδιάγραμμα το 2010 Εκτύπωση E-mail
19.05.09

Στο άτυπο χρονοδιάγραμμα των "προεδρικών εκλογών" του 2010 αναφέρθηκαν για άλλη μια φορά χθες οι Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

συμφωνώντας εμμέσως ότι όντως οι κάλπες για την ανάδειξη του Τ/Κ ηγέτη αποτελούν ένα σταθμό για τις εν εξελίξει συνομιλίες και γενικότερα για την ολοκλήρωση της παρούσας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Κίμπρις", ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε πως μαζί με τον Τ/Κ ηγέτη εργάζονται για επίτευξη λύσης πριν τη λήξη της θητείας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, σημειώνοντας ότι "ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ βιάζεται πολύ για τη λύση. Τη λύση την επιθυμούν και οι Ε/Κ". Διευκρίνισε ωστόσο πως η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί λύση για χάρη της λύσης, αλλά λύση που θα λειτουργήσει προς το πραγματικό συμφέρον του συνόλου των Τ/Κ και των Ε/Κ. Από την πλευρά του, σε δικές του δηλώσεις ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρθηκε κι αυτός στο σταθμό των "εκλογών" του Απρίλη του 2010, τονίζοντας πως θα ήταν καλύτερα για την υπόθεση λύση οποιοδήποτε σχέδιο να τεθεί σε δημοψήφισμα πριν τη λήξη της δικής του θητείας. "Θα ήταν καλό εκείνοι που ξεκίνησαν τη διαδικασία να την ολοκληρώσουν κιόλας" υπογράμμισε, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή οι συνομιλίες προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. "Αν μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη φάση του πάρε - δώσε πριν το τέλος του καλοκαιριού, τότε θα έχουμε και καλά αποτελέσματα" σημείωσε. Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλώντας ενώπιον ομάδας Τ/Κ της Βρετανίας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί, μαζί με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, για να επανενώσει την Κύπρο. "Αφού ο λαός μας περιέβαλε, μαζί με τον κ. Ταλάτ, με την εμπιστοσύνη του, πρέπει να κάμουμε ό,τι μπορούμε για να επανενώσουμε τη χώρα μας. Διαφορετικά, δεν ξέρω ποιος θα την επανενώσει" είπε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι οι δυο τους "είχαν και, ελπίζω ότι, έχουν το ίδιο όραμα για μια ενωμένη Κύπρο".

Βενζίνη vS Λιμνίτης
Την απάντηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην πρότασή του για παροχή ηλεκτρισμού στα Κόκκινα εκ μέρους της Κυβέρνησης, ώστε να εγκαταλειφθεί το τ/κ αίτημα για μεταφορά καυσίμων, προκειμένου να ανοίξει επιτέλους το οδόφραγμα στον Λιμνίτη εξήγησε πως αναμένει ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα του Λιμνίτη σημείωσε πως ακόμα κι αν ενοχληθεί ο κ. Ταλάτ, οφείλει να εξηγήσει ότι προβλήθηκε μια σειρά προσχηματικών δικαιολογιών για να αποφευχθεί το άνοιγμα του οδοφράγματος, με τελική απαράδεκτη θέση εκείνη της παροχής καυσίμων. "Τα καύσιμα είναι είδος πυρομαχικών. Στο τραπέζι τώρα είναι πρόταση για παροχή ηλεκτρισμού εκ μέρους της Κυβέρνησης" είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι κατά την επόμενη συνάντηση ο Τ/Κ ηγέτης θα δώσει θετική απάντηση, έστω κι αν αυτό θα προκαλέσει επιθέσεις εναντίον του ιδίου. "Δεν επιδεικνύεται κατανόηση, ούτε για τη δεύτερη φάση του ανοίγματος της οδού Λήδρας που προνοεί την επιδιόρθωση των γύρω κτηριακών εγκαταστάσεων" κατέληξε.
Πάντως, αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα του Λιμνίτη, φαίνεται πως η διάνοιξη του οδοφράγματος θα έχει πολλά ακόμα επεισόδια. Κι αυτό γιατί ο κ. Ταλάτ εξήγησε ότι από την αρχή που τέθηκε το θέμα του Λιμνίτη η τ/κ πλευρά ζητούσε μόνο δυο πράγματα. "Πρώτα ζητήσαμε την ελεύθερη διακίνηση από και προς τα Κόκκινα, και δεύτερον τη διακίνηση καυσίμων στην περιοχή" είπε, διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις για τις δυο αυτές παραμέτρους βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Εν τω μεταξύ, ο Τ/Κ "δήμαρχος" του Λιμνίτη, Γκιοκσέλ Γκαραμπάν, δήλωσε ότι αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια για να συζητήσουν το θέμα και πως αναμένει ανάλογο ραντεβού τις αμέσως επόμενες μέρες και με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Συγκλίσεις και αποκλίσεις
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε την ομάδα Τ/Κ της Βρετανίας και σχετικά με την πορεία των συνομιλιών. Συγκεκριμένα, είπε πως για το περιουσιακό και οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες της περιόδου 63-74 είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. "Πρέπει να αποφασίσουμε το πρόβλημα με τους χρήστες. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν σε δικαστήρια. Ταυτόχρονα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό κατά πολιτικό τρόπο. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες για το πώς θα το χειρισθούμε τελικά" είπε, ενώ για το θέμα της διακυβέρνησης σημείωσε ότι οι δυο κοινότητες του κυπριακού λαού πρέπει να επιμερισθούν την εξουσία σε όλα τα όργανα της ενωμένης ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας. "Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται ότι επηρεάζεται από τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Έχουμε διαφορές για τις εξουσίες των δυο ομόσπονδων μονάδων" εξήγησε.
Για το θέμα των εποίκων, ο Πρόεδρος είπε ότι ελπίζει πως ο Τ/Κ ηγέτης δεν αναμένει περαιτέρω υποχωρήσεις. "Δεν είναι μόνο θέση των Ε/Κ. Είμαι βέβαιος ότι είναι και θέληση της πλειοψηφίας των Τ/Κ ότι αυτοί πρέπει να αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού τής υπό τ/κ διοίκηση μονάδας" σημείωσε.

politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3503&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote