Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Το ριψοκίνδυνο ταξίδι του Πάπα
Το ριψοκίνδυνο ταξίδι του Πάπα Εκτύπωση E-mail
17.05.09

Με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν Πάπα με έμφυτη την τάση να… πέφτει σε μπανανόφλουδες, είναι μάλλον αξιοσημείωτο ότι η οκταήμερη περιοδεία του στους Αγίους Τόπους ξεκίνησε με σίγουρα βήματα.

 

Την περασμένη Δευτέρα, λοιπόν, ο Βενέδικτος ΙΣΤ αφίχθη στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ στο πλαίσιο του δεύτερου και σημαντικότερου σκέλους του πλέον ριψοκίνδυνου από πολιτικής άποψης ταξιδιού της θητείας του.

Η περιοδεία του Ποντίφικα είχε, βέβαια, ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή στην Ιορδανία. Ενδεχομένως, η ομαλή εξέλιξη των τριών πρώτων ημερών του «προσκυνήματος για την ειρήνη», όπως χαρακτήρισε την περιοδεία ο ίδιος ο Βενέδικτος, να οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας είναι φανατικοί υποστηρικτές της φιλίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, η οικογένεια του βασιλιά Αμπντάλα ήταν αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτυχία της επίσκεψης του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας.

Ετσι, ο σύμβουλος επί θρησκευτικών ζητημάτων της βασιλικής οικογένειας, πρίγκιπας Χαζί Μπιν Μοχάμεντ υποδέχτηκε με ικανοποίηση τη «μετάνοια» που εξέφρασε ο Πάπας για τον πόνο στις καρδιές των μουσουλμάνων που προκάλεσε η χρήση υποτιμητικού για το Ισλάμ αποφθέγματος του Εμμανουήλ Παλαιολόγου Β΄. Ο πρίγκιπας ευχαρίστησε, επίσης, τον Ποντίφικα για την υποστήριξη στην οργάνωση επιφανών μουσουλμάνων για την προσέγγιση Ισλάμ και Χριστιανισμού, «Κοινή Λέξη». Ο ίδιος δεν λησμόνησε να επισημάνει δημόσια τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο μονοθεϊστικών θρησκειών: «Ο Χριστός αναγνωρίζεται ως μεσσίας όχι μόνο από τους Χριστιανούς, αλλά και από τους Μουσουλμάνους», τόνισε. Ο πρίγκιπας Χαζί Μπιν Μοχάμεντ δεν παρέλειψε να καλωσορίσει τον Βενέδικτο ως έναν «απλό προσκυνητή της ειρήνης» στην τοποθεσία όπου λέγεται ότι βαπτίστηκε ο Ιησούς. Η Ιορδανία επιθυμεί, φυσικά, να διεκδικήσει μερίδιο των εκατομμυρίων χριστιανών τουριστών που επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους κάθε χρόνο, εξ ου και σε κάθε ευκαιρία οι τοπικές αρχές υπογραμμίζουν ότι στη χώρα βρίσκονται ουκ ολίγες περιοχές μεγάλης σημασίας για τον Χριστιανισμό. Το Βατικανό, πάντως, έχει ήδη αναγνωρίσει την Ιορδανία ως τη χώρα όπου βρίσκεται το σημείο της βάπτισης του Κυρίου.

Η περιοδεία του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας, εν τούτοις, κατέστη αυτομάτως πιο πολύπλοκη άμα τη αφίξει του επί ισραηλινού εδάφους. Ηταν εξαρχής γνωστό ότι οι ισραηλινές αρχές θα του επεφύλασσαν μια υποδοχή λιγότερο θερμή σε σχέση με τους Ιορδανούς, ενώ και η πλειοψηφία των μουσουλμάνων Παλαιστινίων θα τον αντιμετώπιζε με καχυποψία. Τον Ποντίφικα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες και ο πρωθυπουργός της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίοι λίγο αργότερα τον άκουσαν να τάσσεται υπέρ της λύσης της ίδρυσης δύο κρατών στη Μέση Ανατολή – λύση που ο τελευταίος δεν έχει ασπαστεί μέχρι στιγμής. Στη συνέχεια, ο Βενέδικτος μεταφέρθηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ιερουσαλήμ, όπου επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Η Καθολική Εκκλησία φέρει το στίγμα του αντισημιτισμού, το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποβάλει τις τελευταίες δεκαετίες. Μέχρι τη δεκαετία του ’60, άλλωστε, το επίσημο δόγμα του Βατικανού καθιστούσε τους Εβραίους συνυπεύθυνους για τον θάνατο του Ιησού.

Η κίνηση του Βενέδικτου να άρει τον αφορισμό του γνωστού αντισημίτη επισκόπου, Ρίτσαρντ Γουίλιαμσον προκάλεσε νέα ένταση στις σχέσεις των δύο θρησκειών. Αναπόφευκτα, λοιπόν, τα μάτια του εβραϊκού κόσμου ήταν την περασμένη Τρίτη στραμμένα πάνω στον Βενέδικτο. Κρίνοντας από τα κύρια άρθρα των μεγαλύτερων ισραηλινών εφημερίδων, η ομιλία του Ποντίφικα περί «θηριωδιών του παρελθόντος που δεν πρέπει να επαναληφθούν» δεν ικανοποίησαν απόλυτα. Η ισραηλινή κοινή γνώμη περίμενε από τον Βενέδικτο μια επίσημη συγγνώμη για την ουδετερότητα της Καθολικής Εκκλησίας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος – ενδεχομένως και μια προσωπική συγγνώμη από τον ίδιο τον Πάπα που ως έφηβος υπήρξε μέλος της Χιτλερικής Νεολαίας.

 

Στη Δυτική Οχθη, πάντως, τα πράγματα εξελίχθηκαν πιο ομαλά για τον Πάπα. Η αναφορά που έκανε την Τετάρτη στη δυστυχία των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τέλεσε στη Βηθλεέμ εξέπληξε ευχάριστα τους Παλαιστινίους. Την επόμενη ημέρα, έσπευσε να απευθύνει έκκληση από τη Ναζαρέτ για την αρμονική συνύπαρξη των θρησκειών στη Μέση Ανατολή και λίγες ώρες αργότερα θεολόγοι από χώρες του ισλαμικού κόσμου σχολίαζαν ότι ο Ποντίφικας άρχισε, «επιτέλους», να χρησιμοποιεί τη γλώσσα εκείνη που μπορεί να αγγίζει τις καρδιές των μουσουλμάνων.

 

Αντιπαράθεση για το παρελθόν του

 

Ενώ επίκειτο η επίσκεψη του Ποντίφικα στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, Ισραηλινοί πολιτικοί και σχολιαστές παρατήρησαν με καχυποψία πως το mea culpa του Βενέδικτου για τον ρόλο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησης στην έξαρση του αντισημιτισμού δεν ήταν αρκετά πειστικό. Τα αρνητικά συναισθήματα οξύνονται από την προσωπική ιστορία του Πάπα, το γεγονός δηλαδή πως ως έφηβος υπήρξε μέλος της νεολαίας του Χίτλερ. Αίφνης, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του Βατικανού επισήμανε ότι ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ (ο πάπας Βενέδικτος δηλαδή) ουδέποτε υπήρξε μέλος της Hitlerjugend. «Ποτέ, ποτέ, ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά την περασμένη Τρίτη, για να επανορθώσει την επομένη. Αλλωστε, ο ίδιος ο (τότε) καρδινάλιος Ράτσινγκερ είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του πως ήταν εγγεγραμμένος στη νεολαία του Χίτλερ. Η αντιπαράθεση για το παρελθόν του επιβεβαιώνει πως ο 82χρονος Πάπας μοιάζει να διάγει μια πορεία, πολύ σταθερότερη σε σχέση με το περιβάλλον του...

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3498&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote