Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Έρευνα του ΙΑΤΡΟΝΕΤ για το 'φακελάκι' στα νοσοκομεία
Έρευνα του ΙΑΤΡΟΝΕΤ για το 'φακελάκι' στα νοσοκομεία Εκτύπωση E-mail
17.05.09

Τέσσερις στους πέντε Έλληνες, πληρώνουν ή έχουν πληρώσει 'φακελάκι', προκειμένου να χειρουργηθούν ή να υποβληθούν σε εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο. Ένας στους επτά, πληρώνουν χωρίς να του το ζητήσει ο γιατρός, ενώ ένας στους πέντε δηλώνουν πως κανένας γιατρός δεν τους έχει ζητήσει χρήματα για να εξυπηρετηθούν.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του ΙΑΤΡΟΝΕΤ, στην οποία συμμετείχαν 850 αναγνώστες. Το ερώτημα ήταν 'έχετε δώσει ποτέ φακελάκι σε δημόσιο νοσοκομείο' και οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

 
Το 54% απάντησαν θετικά, διευκρινίζοντας ότι πλήρωσαν προκειμένου να υποβληθούν οι ίδιοι ή κάποιος συγγενής τους σε χειρουργική επέμβαση. Το 5% έδωσαν 'γρηγορόσημο' για να υποβληθούν σε ειδική εξέταση και το 6% για να αποφύγουν τη λίστα αναμονής. Το 14% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι δίνουν 'φακελάκι' χωρίς να τους ζητηθεί, ενώ το 21% δηλώνει ότι κανένας νοσοκομειακός γιατρός δεν τους έχει ζητήσει ποτέ χρήματα.
 
Παλαιότερη έρευνα του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, είχε δείξει ότι ξοδεύουμε ως λαός περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για υπηρεσίες Υγείας. Η συνολική παραοικονομία στον υγειονομικό τομέα αγγίζει το 1,8 δισ. Ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 26% έως 29% των πληρωμών και στο 12% έως 13,5% της συνολικής δαπάνης Υγείας.
 
Από την έρευνα αυτή, προκύπτει, επίσης, ότι το 36% των νοσηλευθέντων σε δημόσια νοσοκομεία δήλωσαν τουλάχιστον μία άτυπη πληρωμή προς γιατρούς, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηρίστηκε ως 'φακελάκι' και σε άλλες ως φιλοδώρημα.
 
'Γρηγορόσημο'
 
Σχολιάζοντας στο ΙΑΤΡΟΝΕΤ το φαινόμενο της παραοικονομίας στην Υγεία, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) και πρόεδρος του Διαδημοτικού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει τα εξής:
 
'Το πρόβλημα της παραοικονομίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας ξεκίνησε τη δεκαετία του '80 και ανδρώθηκε τη δεκαετία του 90. Ο μισθός των Ελλήνων γιατρών ήταν πάντα πολύ πιο χαμηλός από τον αντίστοιχο των συναδέλφων τους στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσής.
 
Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για οποιοδήποτε παραοικονομία και ειδικά όταν αυτή γίνεται - έστω και λίγες φορές - σε εκβιαστικό επίπεδο μέσα στο νοσοκομειακό χώρο.
 
Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν απέκτησαν ποτέ δύναμη αυτοκάθαρσης. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το νομικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα για τελεσίδικη απόφαση στις υποθέσεις που παραπέμπονται μετά από μία ολόκληρη δεκαετία.
 
Αν θέλουμε να εκριζώσουμε για πάντα το θλιβερό φαινόμενο της παραοικονομίας θα πρέπει ν αντιμετωπιστούν ριζικά και γενναία οι πραγματικές αιτίες που το προκαλούν Προτείνουμε καταρχάς την άμεση εξίσωση των μισθών και του ποσού των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών με τα ποσά που διατίθενται στους γιατρούς στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα τιμωρούν του παραβάτες με έγκριτο και άμεσο τρόπο.
 
Παράλληλα, πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τον πολίτη ότι δεν πρέπει στο δημόσιο τομέα να καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό είτε ως αμοιβή του γιατρού είτε ως...γρηγορόσημο'.
 
Καταδίκη
 
Για το ίδιο θέμα, ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Ελευθερίου, σημειώνει:
 
'Η παραοικονομία και ο παράνομος χρηματισμός στο ΕΣΥ είναι, χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη μάστιγα του συστήματος Υγείας στην χώρας μας.
 
Ο ΙΣΑ, καθώς και όλοι ανεξαιρέτως οι θεσμικοί φορείς των γιατρών, την καταδικάζουν απερίφραστα, πιστεύοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση του συστήματος υγείας στον τόπο μας χωρίς να χτυπηθεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο που εμπορευματοποιεί την υγεία και καλλιεργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
 
Για να γίνει αυτό, πρέπει η πολιτεία να θεσπίσει αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους επίορκους και να εκσυγχρονισθεί η πειθαρχική νομοθεσία των Ιατρικών Συλλόγων προκειμένου να επιβάλλονται το ταχύτερο δυνατό οι πιθανές ποινές.
 
Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να μην αποδέχονται πιθανούς εκβιασμούς και να καταγγέλλουν άμεσα στους αρμόδιους φορείς κάθε περιστατικό παράνομου χρηματισμού.
 
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας καθώς και όλοι οι φορείς των γιατρών καλούν το Υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην καταπολέμηση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου'.
 
'Μαύρο χρήμα'
 
'Οπως αναφέρει ο Δρ. Λεωνίδας Αναγνώστου, ΓΓ της Πανελλήνιας Επαγγελματικής 'Ενωσης Εργαστηριακών Ιατρών, Bιοπαθολόγων, ‘Όταν μιλάμε για παραοικονομία, μιλάμε για μαύρο χρήμα, για χρήμα αντικοινωνικό, η παραγωγή του οποίου πολλές φορές διευκολύνεται από την ίδια την πολιτεία.
 
Ο χώρος των υγειονομικών φέρεται να κατέχει μαζί με τις πολεοδομίες και τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες μια από τις τρείς πρώτες ‘προνομιούχες’ θέσεις στον αντίστοιχο κατάλογο.
 
Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι
 
επειδή ο υγειονομικός, επιλαμβάνεται της υγείας των πολιτών όταν αυτοί είναι ευάλωτοι και διακατέχονται από τη φοβία της ασθένειας και τον πανικό του θανάτου.
Η υποβαθμισμένη ασφαλιστική κάλυψη πολλών πολιτών και
Η πληθώρα ιατρικών πράξεων που οι δαπάνες τους δεν αναγνωρίζονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (εσχάτως αυξήθηκαν με αποφάσεις του Γ.Λ.Κ).
Το μαύρο χρήμα στην υγεία παράγεται στα:
 
Δημόσια νοσοκομεία ως ‘φακελάκι’ στα χειρουργικά κρεβάτια που μπορεί ακόμη και να προέρχεται από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, χωρίς να απαιτείται παραστατικό από τον γιατρό.(τα ασφαλιστικά συμβόλαια υπόκεινται σε ελέγχους από το Υπουργείο Ανάπτυξης;)
Στο παράνομο ιατρείο γιατρών του ΕΣΥ αλλά
και στο ‘νόμιμο’ απογευματινό ιατρείο των Νοσοκομείων όταν αυτό στεγάζεται σε ιδιωτικούς χώρους με Δ.Π.Υ. που παραχωρεί το Νοσοκομείο χωρίς έλεγχο των ιατρικών επισκέψεων που πραγματοποιούνται στα ιατρεία αυτά
Στη συνειδητή απόκρυψη φορολογητέας ύλης με την αποφυγή έκδοσης παραστατικού στα πάσης φύσεως ιατρεία
Στις ιδιωτικές κλινικές με τα ιατρεία γιατρών εντός των κλινικών
Με τις πλασματικές εξετάσεις που γράφονται σε βιβλιάρια ασθενών που δεν εκτελούνται αλλά εισπράττονται
Με τη διανομή σε κλινικούς γιατρούς από τα υπερκέρδη που δημιουργούνται στην προηγούμενη παράγραφο ως ‘μίζα’ για την συνταγή τους χωρίς παραστατικό
Από τη ‘βιομηχανία’, που αποκαλύφθηκε τελευταία’ πλαστών συνταγών με τη χρήση πλαστών σφραγίδων γιατρών εν αγνοία τους
Με τη χρήση offshore εταιρειών για υπερτιμολόγηση υλικών και παραγωγή μαύρου χρήματος.
Η αντικοινωνική αυτή συμπεριφορά έχει οδηγήσει σε αφαίμαξη πόρων των ταμείων και κερδοσκοπία πάνω σε ασθενείς, προκάλεσε αντίστοιχους περιορισμούς παροχών και κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, χωρίς όμως να περιοριστεί η παραοικονομία.
 
Η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί σοβαρά και γενναία μέτρα από την πολιτεία.
 
Μηχανοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος
Εξίσωση των παροχών σε όλους τους πολίτες, τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς
Επέκταση των καλύψεων και σε όσες υπηρεσίες οι πολίτες με το ένα ή τον άλλον τρόπο δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης
Με την αναγνώριση από τους ασφαλιστικούς φορείς όλων των δαπανών υγείας που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι.’  

ΙΑΤΡΟΝΕΤ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3494&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote