Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Φαρμακευτικός «πόλεμος» στα πεδία των φτωχών χωρών*
Φαρμακευτικός «πόλεμος» στα πεδία των φτωχών χωρών* Εκτύπωση E-mail
15.05.09

Νέο γύρο στον «πόλεμο» των πολυεθνικών φαρμακευτικών κολοσσών με εταιρείες που προωθούν φθηνά αντίγραφα φαρμάκων για τις πιο φτωχές χώρες

άνοιξε η νέα γρίπη που σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει προσβάλει 6.700 ανθρώπους σε 35 χώρες, προκαλώντας 69 θανάτους μέχρι στιγμής.

Η ινδική εταιρεία Cipla ανακοίνωσε πως έχει ήδη συμφωνήσει να πουλήσει σημαντικές ποσότητες του παρασκευάσματός της Antiflu, που είναι ένα αντίγραφο του γνωστού Tamiflu, σε αναδυόμενες οικονομίες. Άρχισε από το Μεξικό, τη χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του ιού Α/Η1Ν1.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche και η αμερικανική Gilead που έχουν κατοχυρώσει τα δικαιώματα παραγωγής και διακίνησης του αντιικού, δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη εάν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Ινδικό δικαστήριο πρόσφατα έδωσε πάντως το «πράσινο φως» στην Cipla να παρασκευάσει το φθηνό αντίγραφο του Tamiflu, όπως επισημαίνεται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Εν τω μεταξύ ειδικοί του Π.Ο.Υ. στη Γενεύη εξετάζουν το ενδεχόμενο να εντείνουν οι φαρμακοβιομηχανίες την παραγωγή του εμβολίου για την γρίπη Η1Ν1 προκειμένου να προστατευτεί όσο το δυνατόν η ανθρωπότητα από τη νέα γρίπη. Η κρίση της νέας γρίπης θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού στην ελβετική πόλη την επόμενη βδομάδα.

Την ίδια ώρα στην Πράγα, στη διάρκεια της 14ης συνόδου της Ε.Ε με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων του Μεξικού, Πατρίτσια Εσπινόζα καλούσε επενδυτές και τουρίστες να επιστρέψουν στην πατρίδα της.

Με την κρίση του ιού Α/Η1Ν1 το Μεξικό «μετρά» και τους φίλους του. Ακόμη και σφοδροί επικριτές των ΗΠΑ στο Μεξικό χαιρετίζουν την στάση της κυβέρνησης Ομπάμα που δεν έκλεισε τα σύνορα και επικρίνουν παραδοσιακούς συμμάχους όπως η Κούβα, η Αργεντινή, ή η Κίνα που απαγόρευσαν τις πτήσεις και τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από το Μεξικό.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3485&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote