Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Το Δημόσιο εμπλέκει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Το Δημόσιο εμπλέκει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
14.05.09

Δυνατούς... τριγμούς στην ανάκριση για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens προκαλεί έγγραφο με το οποίο το Δημόσιο εμπλέκει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

και ομολογεί ότι δόθηκαν ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας «σε πολιτικούς των δύο μεγαλυτέρων ελληνικών πολιτικών κομμάτων»!

Στο έγγραφο-βόμβα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο -όπως κατήγγειλαν οι συνήγοροι των επτά κατηγορουμένων, οι οποίοι έχουν κληθεί πρώτοι να απολογηθούν- κρατήθηκε μέχρι χτες κρυφό από τον 4ο ειδικό ανακριτή, αναφέρεται ακόμη ότι «μέσω μαύρων ταμείων και υπεράκτιων εταιρειών» δόθηκαν χρηματικά ποσά σε αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων καθώς και σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων, προκειμένου οι εν λόγω εταιρείες να εξασφαλίσουν την έναντί τους ευνοϊκή διάθεση των πολιτικών και την προνομιακή μεταχείρισή τους σε σχέση με την ανάληψη έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (και ιδίως -αν και όχι μόνο- σε σχέση με το σύστημα ασφαλείας C4I) και την εξέλιξη των συμβάσεων, αλλά και σε σχέση με τη σύναψη και εξέλιξη άλλων συμβάσεων, για δημόσια έργα και προσλήψεις.

Η αποκάλυψη του εγγράφου, που βρίσκεται στο γραφείο του ανακριτή από τις 9 Απριλίου, με το οποίο το Δημόσιο παρίσταται ως πολιτικός ενάγων εναντίον των κατηγορουμένων, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους συνηγόρους, οι οποίοι κατήγγειλαν τον κ. Ζαγοριανό ότι δεν τους το έδωσε, όπως είχε υποχρέωση, μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα της δικογραφίας, τα οποία τους χορηγήθηκαν από τις 13 Απριλίου, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, εν όψει της απολογίας τους!

Με παρόμοιο έγγραφο -στο οποίο δεν γίνεται αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα-, που κι αυτό κρατήθηκε κρυφό από τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους, έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής από τον Ιούλιο του 2008 και ο ΟΤΕ ζητώντας αποζημιώσεις από τους κατηγορουμένους, οι οποίες συνίστανται -όπως αναφέρεται- «στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών».

Η πρωτοφανής ενέργεια του ανακριτή, που χαρακτηρίστηκε «μεθοδευμένη», ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ενστάσεων από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη από χτες πόλεμο ενστάσεων -ο Πρόδρομος Μαυρίδης υπέβαλε την πρώτη- με τις οποίες θα προσβάλουν την εγκυρότητα της διαδικασίας.

Νομικοί κύκλοι χαρακτήρισαν ως κίνηση σκοπιμότητας τη συμπεριφορά του κ. Ζαγοριανού και του καταλογίζουν ότι «κινείται στη λογική της συγκάλυψης».

Σύμφωνα με την άποψή τους, «η παραδοχή του Δημοσίου περί χρηματισμού πολιτικών από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να έχει προκαλέσει την άμεση αποστολή από τον ανακριτή της δικογραφίας στη Βουλή, που είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει εάν έχουν παραγραφεί ή όχι ευθύνες υπουργών» και θεωρούν ότι «υπήρξε μεθόδευση, αφού το έγγραφο αποκαλύφτηκε μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής από τον πρωθυπουργό, που έβαλε ταφόπλακα στις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων».

Επισημαίνουν επίσης ότι «στο έγγραφο του Δημοσίου γίνεται αναφορά σε χρηματισμό πολιτικών και από τα δύο κόμματα και κυρίως για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, που φτάνει μέχρι τη σημερινή διακυβέρνηση»...

Αντίθετη άποψη εξέφρασαν δικαστικές πηγές, που έχουν την αντίληψη ότι σωστά ενήργησε ο ανακριτής και δεν έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή, επειδή στο έγγραφο με το οποίο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό δημόσιο, δεν γίνεται λόγος για «χρηματισμό υπουργών», αλλά για «χρηματισμό πολιτικών, που θα μπορούσε να είναι και βουλευτές ή εκπρόσωποι κομμάτων κ.λπ., που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, έγινε προσπάθεια από την πλευρά του ανακριτή να αποδοθεί το γεγονός σε... τυχαία παράλειψη και σε λάθος του φωτοτυπικού καταστήματος, στο οποίο ανατέθηκαν τα αντίγραφα της δικογραφίας.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπεριφορά του κ. Ζαγοριανού στον πρόεδρο του πρωτοδικείου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει και τον αρεοπαγίτη-επιθεωρητή του πρωτοδικείου.

Το υπουργείο
Το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Η παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου έγινε προς υπεράσπιση των συμφερόντων του και απλώς περιγράφει την δίκη, στην οποία αυτό παρίσταται. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία του δικογράφου, ιδίως δε εκείνη που αναφέρεται σε δήθεν αποδοχή κατηγοριών, είναι παντελώς ανυπόστατη».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Παρέμβαση ΠΑΣΟΚ για το θέμα

Το ΠΑΣΟΚ αξιολογεί το θέμα ως ιδιαίτερα σοβαρό και γι αυτό τα αρμόδια στελέχη του Κινήματος (Χ. Καστανίδης, Ντ. Ρόβλιας κ.ά.) θα δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Σύμφωνα με την οπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το κείμενο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι μία ακόμη απόδειξη του ότι η Βουλή θα έπρεπε να είναι ανοιχτή για να εξετάσει όλες τις επίμαχες υποθέσεις».

Οι επιτελείς της Ιπποκράτους εκτιμούν πως «ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Κ. Καραμανλή στο λουκέτο της περασμένης Παρασκευής»!

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι δημιουργείται μείζον θέμα και για τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης, καθώς «από τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα η υπόθεση θα έπρεπε να έχει σταλεί στη Βουλή προ πολλού»...

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3482&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote