Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιδού οι φυλακές της CIA
Ιδού οι φυλακές της CIA Εκτύπωση E-mail
09.06.07
Μυστικές φυλακές στην Πολωνία και στη Ρουμανία διηύθυνε η CIA, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εμπόδισαν τη Δικαιοσύνη να κάνει έρευνες για αντίστοιχες επιχειρήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας που αφορούσαν κρατούμενους υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες, κατά το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εκθεση του ειδικού εισηγήτη του Συμβουλίου, Ντικ Μάρτι, αναφέρει ότι οι κρατούμενοι Αμπού Ζουμπάιντα και Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ κρατήθηκαν μυστικά στην Πολωνία και ανακρίθηκαν.

Ανώτατες κρατικές αρχές των χωρών αυτών γνώριζαν για τις φυλακές. Ο Χαλίντ είναι αυτός που έχει ομολογήσει ότι είναι εγκέφαλος της 11ης Σεπτεμβρίου.

Κατά την έκθεση, η CIA εξαφάνιζε ανθρώπους για αδιευκρίνιστα χρονικά διαστήματα. Οι άνθρωποι μεταφέρονταν σε χώρες εκτός των ΗΠΑ, γιατί σε αμερικανικό έδαφος ανακρίσεις και κρατήσεις τέτοιου τύπου θα κρίνονταν παράνομες.

Και στην Ευρώπη παράνομες θα ήταν, αλλά κρατήθηκαν μυστικές, με την ανοχή και τη συγκάλυψη κρατικών υπηρεσιών και αξιωματούχων.

 Αποδείξεις και ντοκουμέντα Η δεύτερη έκθεση του Μάρτι σημειώνει ότι όλα αυτά ήταν μεν γνωστά, αλλά τώρα έχει και αποδείξεις.

 Εχει έγγραφα και μαρτυρίες από πηγές της CIA, οι οποίες πάντως για ευνόητους λόγους ζήτησαν ανωνυμία. Η Βαρσοβία διέψευσε εκ νέου τις κατηγορίες και δήλωσε ανοιχτή σε κάθε έρευνα.

Η Κομισιόν κάλεσε τις κατηγορούμενες χώρες να αρχίσουν αμέσως ανεξάρτητες και αντικειμενικές έρευνες για την υπόθεση.

 Κατά τον Μάρτι, το 2001 συνήφθη μυστική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που επέτρεπε στη CIA να φυλακίζει στην Ευρώπη υπόπτους για τρομοκρατία.

Η συμφωνία χρησίμευσε και ως «πλατφόρμα για διμερείς συμφωνίες, εννοείται, μυστικές». Προέβλεπαν «γενικές άδειες υπερπτήσεων για αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις που σχετίζονταν με επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας», καθώς και «αρωγή» προς κράτη που αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές απειλές.

 Ολοι γνώριζαν..

. Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι «γνώριζε και είχε εγκρίνει» τον ρόλο της χώρας του. Γνώριζαν ακόμα ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφαλείας Μάρεκ Σίβιεκ, ο υπουργός Αμυνας Γέρζι Σμαϊτζίνσκι και ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Μάρεκ Ντουκατσέφσκι.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου είχε διαπραγματευτεί και υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ που προέβλεπε «επέκταση του όγκου και της εμβέλειας των αμερικανικών δραστηριοτήτων στο ρουμανικό έδαφος», κυρίως ένα καθεστώς ειδικής πρόσβασης στην εθνική επικράτεια.  

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=348&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 09.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote