Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πολιτικό μανιφέστο Βενιζέλου για έξοδο από την κρίση
Πολιτικό μανιφέστο Βενιζέλου για έξοδο από την κρίση Εκτύπωση E-mail
14.05.09

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής, με απαντήσεις που να ανταποκρίνονται στο "εθνικό καθήκον αλήθειας"

που αναδείχτηκε, όπως είπε, μέσα από την κρίση και την μετατρέπει έτσι σε ευκαιρία για "γενναίες και ανατρεπτικές πολιτικές".  "Όπως φέρεται να είπε ο Σολωμός, 'το εθνικόν είναι το αληθές" τόνισε και πρόσθεσε ότι η κρίση ενισχύει τη δεκτικότητα της κοινωνίας απέναντι σε έναν άλλης ποιότητας δημόσιο λόγο, περισσότερο ειλικρινή και αντισυμβατικό.

Υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει και πάλι η χώρα ευρωπαϊκή και εξωτερική πολιτική, χωρίς μικρομεγαλισμούς, αλλά και χωρίς μοιρολατρία και επεσήμανε ότι το πολιτικό πρόβλημα της Ε.Ε είναι ότι κινείται πάντα με αργούς, αντιφατικούς ρυθμούς, ενός μεγάλου συνασπισμού προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, εξαιτίας των 27 διαφορετικών πολιτικών και εκλογικών κύκλων των κρατών μελών.

Για την Ελλάδα τόνισε ότι η κρίση έχει προσλάβει τα χαρακτηριστικά της εθνικής ανομίας, δηλαδή της διάρρηξης του κανονιστικού πλαισίου της χώρας και περιέγραψε τις αντιφάσεις της ελληνικής οικονομίας.

Για την έξοδο από την κρίση έθεσε ορισμένες θεσμικές προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, οι οποίες περιλαμβάνουν και την ύπαρξη ανοιχτών, δημοκρατικών, αποκεντρωμένων κομμάτων, τα οποία πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και αξιοκρατία. "Ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος και ιδίως κάθε κόμματος εξουσίας, προδικάζει τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του κράτους" υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, στέλνοντας μήνυμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και κυρίως στην ηγετική του ομάδα. Τάχθηκε, δε, κατά μιας "εφάπαξ", όπως είπε, εντολής την ημέρα των εκλογών.

Τόνισε, επίσης, ότι η υπέρβαση του εκλογικού ορίου της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, που, όπως σημείωσε, είναι εφικτή για το ΠΑΣΟΚ, είναι όρος αναγκαίος για το σχηματισμό μιας κοινοβουλευτικά σταθερής προοδευτικής κυβέρνησης, αλλά όχι επαρκής για τη διαμόρφωση της πολιτικής ηγεμονίας μέσα σε μια πολύπλοκη και αντιφατική κοινωνία.

Σχετικά με την ανάγκη γενικότερων θεσμικών παρεμβάσεων έθεσε μεταξύ άλλων τις εξής μεταρρυθμίσεις:

-Την ανάθεση των αρμοδιοτήτων των σχετικών με την ποινική ευθύνη υπουργών σε πενταμελές δικαστικό όργανο, υψηλού κύρους, που θα επιλέγεται από τη βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 2/3.

-Την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μεταξύ των δικαστικών λειτουργών που καλύπτουν τις πρώτες θέσεις της επετηρίδας από την Ολομέλεια της βουλής με αυξημένη πλειοψηφία 2/3.

-Την απαγόρευση της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων, με εξαίρεση μικρές επώνυμες συνδρομές μελών και φίλων και τον αυστηρό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο της κρατικής χρηματοδότησής τους.

-Την εγκαθίδρυση μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου και αξιολόγησης των στελεχών.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές προϋποθέσεις μιας νέας εθνικής στρατηγικής, τόνισε την ανάγκη μιας εθνικής συμφωνίας φορολογικής δικαιοσύνης που θα είναι διαρθρωμένη κατά τομέα, κλάδο και περιοχή.

Ευρύτερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας για τη διαφορετική μεταχείριση ελλειμμάτων που προκύπτουν από δαπάνες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Παράλληλα κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη και πρότεινε το αδιάθετο κονδύλι των 15 δις ευρώ από το πακέτο των 28 δις να διοχετευτεί απευθείας σε επιχειρήσεις, με βασικό κριτήριο τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας.

"Το συμπέρασμά μου είναι αισιόδοξο: μπορούμε αρκεί να θέλουμε" κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να ανασυγκροτηθεί. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι "η κοινωνία δεν αντέχει άλλες διαψεύσεις" και ότι "χρειάζεται μια νέα ευκαιρία βασισμένη στο εθνικό καθήκον της αλήθειας".

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3479&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote