Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στην 'Αγκυρα για το Β' γύρο
Στην 'Αγκυρα για το Β' γύρο Εκτύπωση E-mail
14.05.09

Στην 'Αγκυρα μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα ο Αλεξάντερ Ντάουνερ σε μια κρίσιμη αποστολή για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης

και του νέου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενόψει της έναρξης του δεύτερου γύρου συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ στο νησί. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε κι αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ευρέως θεωρούμενο ως «αρχιτέκτονα» της εξωτερικής πολιτικής Ερντογάν, ο οποίος με την τοποθέτησή του ως επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έχει τροποποιήσει εμφανώς την πάγια ρητορική της 'Αγκυρας στο Κυπριακό. Ο κ. Ντάουνερ θα έχει μια καλή ευκαιρία να αντιληφθεί αν αυτή η αλλαγή στις δημόσιες δηλώσεις και η πιο ήπια φρασεολογία του κ. Νταβούτογλου θα μετουσιωθεί και σε πιο βελτιωμένες προτάσεις από την πλευρά της Τουρκίας στο τραπέζι, ειδικά στις πτυχές του εδαφικού και των εγγυήσεων. Ειδικά το θέμα των εγγυήσεων αποκτά πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα στους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών, αφού έχει καταστεί σαφές πως η απλή διατήρηση και συνέχιση των συνθηκών του Ά60, που ζητά η 'Αγκυρα και οι Τ/Κ, δεν μπορούν να περάσουν σε δημοψήφισμα στην ε/κ πλευρά. Είναι ξεκάθαρο στους διπλωματικούς κύκλους ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το πλέγμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας η τρέχουσα προσπάθεια λύσης, που για πολλούς θεωρείται και η τελευταία με το μοντέλο της διζωνικής. Από την 'Αγκυρα, ο κ. Ντάουνερ θα μεταβεί στην Αθήνα για συναντήσεις με την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Έρχεται την Πέμπτη
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έρχεται στην Κύπρο μεθαύριο Πέμπτη, αλλά δεν θα προλάβει τη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ που είναι προγραμματισμένη για το πρωί της ίδιας μέρας. Ο Ειδικός Σύμβουλος θα έχει συναντήσεις με τους συνεργάτες του, θα ενημερωθεί για το πώς πηγαίνει η συζήτηση της οικονομικής πτυχής του Κυπριακού και θα επιδιώξει να προσδιορίσει με τις δύο πλευρές τον χρονικό ορίζοντα έναρξης του δεύτερου γύρου της διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια, όπως προαναφέραμε, θα μεταβεί σε 'Αγκυρα και Αθήνα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις για μετάβασή του στη Μόσχα και το Πεκίνο, πιθανότατα εντός του Ιουνίου. Χθες, πάντως, Ιακώβου και Ναμί συζήτησαν για μία ακόμα φορά την οικονομία, που κυριαρχεί στην ατζέντα των ηγετών την Πέμπτη. Σημείο τριβής για τα χρονοδιαγράμματα του δεύτερου γύρου ενδέχεται να αποτελέσει το περιουσιακό, υπό το φως της επιθυμίας της ε/κ πλευράς να ξανανοίξει στο επίπεδο της πρώτης ανάγνωσης. Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι θεωρούν πως οι περιουσίες μπορούν να συζητηθούν και στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, ενώ είναι κοινή η παραδοχή πως για το εδαφικό και τις εγγυήσεις η πρώτη καταγραφή των θέσεων θα είναι συνοπτική. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Τ/Κ ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά, ανέφερε χθες πως η τεχνική επιτροπή για θέματα εγκληματικότητας έχει συστήσει υποεπιτροπή, η οποία θα αναλάβει την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το έγκλημα και στις δύο κοινότητες. Ο κ. Ερτσακιτζά ανέφερε πως τα άτομα που διορίστηκαν στην υποεπιτροπή ανέλαβαν χθες τα καθήκοντά τους.


Ανέστειλαν κινητοποιήσεις
Οι κάτοικοι του κάτω Πύργου αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους για κλείσιμο του οδοφράγματος του Αστρομερίτη - Ζώδιας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διάνοιξη της διόδου του Λιμνίτη. Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου, οι κάτοικοι θα επιδιώξουν συναντήσεις με τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ, αφού έχουν πληροφορηθεί ότι εκκρεμεί αντιπρόταση του Τ/Κ ηγέτη για τον Λιμνίτη. Ο κ. Ταλάτ φέρεται να προτείνει τώρα την ηλεκτροδότηση του δρόμου που οδηγεί στα Κόκκινα, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για εφοδιασμό του τουρκικού θύλακα με καύσιμα μέσω του Λιμνίτη.

 

 

politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3477&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote