Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Τράπεζα Ελλάδος, υπουργείο, ΑΔΕΔΥ δείχνει ο Αγάπιος Εκτύπωση E-mail
09.06.07
Διάχυση ευθυνών στους εποπτικούς μηχανισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, στο υπουργείο Απασχόλησης (Τσιτουρίδης, Παπαδόπουλος) και στην Τράπεζα της Ελλάδος, στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. που «κοίταζαν με θαυμασμό τον κ. Πρινιωτάκη», αλλά και στη διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, Παναγιώτα Καραδήμα, που έκανε τις συνεννοήσεις με την «Ακρόπολις», επιχείρησε ενώπιον του εισαγγελέα ο Αγ. Σημαιοφορίδης.

 Ανίδεος δήλωσε ενώπιον του εισαγγελέα ο τέως πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, ρίχνοντας τις ευθύνες σχεδόν σε όλους τους άλλους

Ο τέως πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, ο οποίος εκλήθη ως ύποπτος τέλεσης αδικήματος από τον εισαγγελέα Αντ. Λιόγα, προστίθεται στον κατάλογο των προσώπων εκείνων που δηλώνουν ανίδεοι περί επενδύσεων («δεν ήξερα τι σημαίνει άρτιο», είπε) και όμως συναποφάσιζαν για αγορές εκατομμυρίων ευρώ. 

Είναι όμως ο πρώτος που ανοίγει επισήμως (πλην εμμέσως) ενώπιον του εισαγγελέα το ζήτημα των ευθυνών πολιτικών προσώπων, δείχνοντας προς το υπουργείο Απασχόλησης, αφού, όπως λέει, ενημερωνόταν υπηρεσιακώς στο τέλος κάθε μήνα με έγγραφα, τα οποία περιείχαν στοιχεία αποτίμησης της τρέχουσας αξίας κάθε ομολόγου, με βάση σχετικό έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδας, που ήταν θεματαφύλακας του Ταμείου.

Η τιμή αγοράς των ομολόγων δεν αναφερόταν στις μηνιαίες αυτές καταστάσεις. Η Καραδήμα Η διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, Παναγιώτα Καραδήμα, πάντως, στις δικές της εξηγήσεις ενώπιον του εισαγγελέα προσθέτει ως παραλήπτη της συγκεκριμένης κατάστασης και το υπουργείο Οικονομικών.

 Ο τέως πρόεδρος μπορεί να λέει ότι «για τις επενδύσεις ουδέποτε έλαβα εντολές ή οδηγίες από το υπουργείο», αλλά στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι: 

-Ολες οι αποφάσεις του Δ.Σ. ήταν ομόφωνες, και παρίστατο πάντα ο κυβερνητικός επίτροπος, υπάλληλος του υπουργείου Απασχόλησης, Δημ. Κοτσιφάκος, «ο οποίος ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων». 

-Βρήκε την «Ακρόπολις» στο ΤΕΑΔΥ και «μου δημιούργησε μια εμπιστοσύνη, δεδομένης και της άγνοιάς μου επί των θεμάτων των επενδύσεων, η οποία δικαιολογείτο από το γεγονός ότι τα λοιπά μέλη του Δ.Σ., που γνώριζαν τον κ. Πρινιωτάκη πριν από εμένα, τον περιέβαλλαν με εμπιστοσύνη που έδειχνε να φτάνει μέχρι το θαυμασμό».

 Περιγράφει, μάλιστα, μια συνεδρίαση (11/9/06) στην οποία είχαν ζητηθεί εξηγήσεις από τον κ. Πρινιωτάκη, η οποία κατέληξε με επαίνους για τον χρηματιστή: «Μπράβο, κ. Πρινιωτάκη, να συνεχίσετε την ίδια πολιτική για να έχει κέρδη το Ταμείο».

 -Τις συνεννοήσεις με τον κ. Πρινιωτάκη της «Ακρόπολις» «τις έκανε η διευθύντρια του Ταμείου, κ. Καραδήμα». -Ολη η συζήτηση για την αγορά του ομολόγου διήρκεσε 15 λεπτά(!), όλα τα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν, ενώ αναφέρεται ειδικά δύο φορές στον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, Δημ. Καλύβα, λέγοντας μάλιστα πως «έδειχνε ότι γνώριζε τα των ομολόγων καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στο Δ.Σ.».

 «Κανείς δεν ρώτησε» Ο τέως πρόεδρος ουσιαστικά επιρρίπτει ευθύνες στην «Ακρόπολις», υποστηρίζοντας ότι, όπως έγινε η παρουσίαση της πορείας αγοράς του ομολόγου, «ο κ. Πρινιωτάκης μάς παρουσίασε έτσι την κατάσταση, ώστε να μην προκύψει ότι μια αγορά ομολόγου έγινε υπέρ το άρτιον.

 Κανείς δε από τα μέλη του Δ.Σ. δεν τον ρώτησε αν η αγορά εκάστου ομολόγου έγινε υπέρ ή υπό το άρτιο». Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως όταν στις 3 Σεπτεμβρίου 2006 υπέγραψε την εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για εκκαθάριση των συναλλαγών των ομολόγων, ισχυρίζεται πως «υπέγραψα χωρίς να ελέγξω τους αριθμούς, ούτε η κ. Καραδήμα μού επισήμανε τίποτα το αξιοσημείωτο». Ο κ. Σημαιοφορίδης επιμένει πως θεωρούσε απόλυτη ασφαλιστική δικλίδα τον έλεγχο του υπουργείου και της Τραπέζης της Ελλάδος, αφού ενημερώνονταν αναλυτικά για τις κινήσεις κάθε μήνα. Υποστηρίζει πως ουσιαστικά δεν γνώριζε σε τι τιμή αγόραζε το ομόλογο το Ταμείο (!) μέχρι τη στιγμή που δέχτηκε ένα ανεξήγητο τηλεφώνημα από τον Ευγένιο Παπαδόπουλο, ειδικό γραμματέα και στενό συνεργάτη του Σ. Τσιτουρίδη.

 Επιβεβαιώνει τη φράση «τράβα το αυτί στην "Ακρόπολις" για τις συναλλαγές του Αυγούστου», η οποία προφανώς φέρνει και ενώπιον του εισαγγελέα ως ύποπτο τον κ. Παπαδόπουλο.

Η ερώτηση μάλιστα του εισαγγελέα είναι ενδεικτική των υπονοιών για γνώση του Ευγ. Παπαδόπουλου περί της αγοράς των ομολόγων, καίτοι ο ίδιος δηλώνει «ανίδεος».

 Ερ.: «Γνωρίζετε ποιος ενημέρωσε τον Ευγένιο Παπαδόπουλο για τις συναλλαγές του ΤΕΑΔΥ τον Αύγουστο με τη μεσολάβηση της "Ακρόπολις", με δεδομένο ότι οι μηνιαίες καταστάσεις με τα στατιστικά του Αυγούστου 2006 απεστάλησαν στο υπουργείο Απασχόλησης μεταγενέστερα της 8/9/06, που ισχυρίζεστε ότι δεχτήκατε τηλεφώνημά του;».

 Απ.: «Δεν γνωρίζω να σας απαντήσω». 

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=347&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 09.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote