Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σε 22 χώρες ο επικίνδυνος ιός
Σε 22 χώρες ο επικίνδυνος ιός Εκτύπωση E-mail
05.05.09

Αχτίδα ελπίδας για περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης των χοίρων, με αποτέλεσμα να μην επέλθει η πανδημία, για την οποία συνεχίζει να προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

έδωσαν χθες τα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας στο Μεξικό -κοιτίδα της νέας παγκόσμιας απειλής-, όπου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το ξέσπασμα του ιού της γρίπης «Α» μοιάζει να βρίσκεται «σε φάση σταθερότητας».

Ωστόσο, η αγωνία και η ανησυχία εξακολουθούν να υπάρχουν στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε όλο τον κόσμο. Η Κολομβία είναι η τελευταία χώρα στην οποία επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα της νόσου, ενώ και στο κινεζικό Χονγκ Κονγκ εκδηλώθηκε το πρώτο σε όλη την Ασία κρούσμα της νόσου, η οποία πλέον έχει μεταδοθεί κατά τον ΠΟΥ σε 17 χώρες ή σε 22 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία των κατά τόπους υγειονομικών Αρχών.

 
Φύλακας σε άδειο γήπεδο στο Μεξικό κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο Μεξικό μειώθηκαν τα σοβαρά κρούσματα

Μικρότεροι αριθμοί
Βεβαίως, η κυβέρνηση του Μεξικού επιχειρεί να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση της γρίπης. Ωστόσο, οι αριθμοί που αναφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο δείχνουν πως παρότι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν οι υπηρεσίες Υγείας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σημαντικά μικρότερος.

Στο Μεξικό μειώθηκαν τα σοβαρά κρούσματα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά ο ΠΟΥ συνεχίζει να προειδοποιεί πως μπορεί «σύντομα» ο ιός να περάσει στη φάση της πανδημίας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί ωστόσο.

 
Θερμική κάμερα μετράει τη θερμοκρασία των επιβατών σε αεροδρόμιο της Ν. Κορέας

«Κάθε μέρα υπάρχουν λιγότερα σοβαρά κρούσματα και η θνησιμότητα μειώνεται», ανακοίνωσε ο Μεξικανός υπουργός Υγείας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πόλη του Μεξικού, όπου εκατομμύρια κάτοικοι, ακολουθώντας τις κυβερνητικές προτροπές, παραμένουν στα σπίτια τους.

«Από τους 101 και πλέον ύποπτους θανάτους από τον ιό Η1Ν1 που είχαν αναφερθεί στο Μεξικό επιβεβαιώθηκαν μόνον οι 19», δήλωσε ο υπουργός, ενώ ήδη έχει υπάρξει σημαντική υποχώρηση από τον αρχικό αριθμό των 176 ύποπτων θανάτων.

Ο ΠΟΥ διαπίστωσε πως η διάδοση του ιού δεν γίνεται με «συστηματικό τρόπο» εκτός Βόρειας Αμερικής, όπως... «θα έπρεπε να συμβαίνει» για να τεθεί σε ισχύ ο ύψιστος συναγερμός για πανδημία. Ο Οργανισμός ανέβασε το επίπεδο συναγερμού από το 3 στο πέντε -το τελευταίο στάδιο πριν από την πανδημία- την περασμένη εβδομάδα.

Το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης των χοίρων στην Ασία εντοπίστηκε χθες στο Χονγκ Κονγκ, με αποτέλεσμα οι κινεζικές Αρχές να θέσουν σε απομόνωση 41 Μεξικανούς τουρίστες, γεγονός που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Μεξικού και Κίνας.

Σε καραντίνα
«Εννέα Μεξικανοί τέθηκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο του Πεκίνου, 26 σε ξενοδοχείο της Σανγκάης και έξι στην Καντόνα», δήλωσε εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής στην κινεζική πρωτεύουσα. Το Μεξικό διαμαρτυρήθηκε για την ενέργεια των κινεζικών Αρχών, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι «απομόνωσαν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες Μεξικανούς που δεν παρουσίαζαν κανένα σύμπτωμα».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δεύτερη χειρότερα πληγείσα χώρα, έχουν επιβεβαιωθεί 160 κρούσματα σε 21 Πολιτείες. Οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι ενθαρρύνονται από τις εξελίξεις στο Μεξικό, αλλά τόνισαν πως είναι πάρα πολύ νωρίς για να χαλαρώσουν.

Σχεδόν όλα τα κρούσματα εκτός Μεξικού ήταν ήπια. Ο μοναδικός θάνατος σε άλλη χώρα, πέραν του Μεξικού, ήταν αυτός ενός δίχρονου παιδιού από το Μεξικό, που μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ για νοσηλεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η χώρα του αντιμετωπίζει τη νέα δοκιμασία του ιού κλείνοντας ορισμένα σχολεία (400 σχολεία για την ακρίβεια, με 75.000 μαθητές) προσωρινά και διανέμοντας την αναγκαία βοήθεια σε αντιβιοτικά.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΙ 20 ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ 787 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω των δικών του τεστ, έχει επιβεβαιώσει μέχρι χθες 787 κρούσματα σε 17 χώρες, ενώ οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 20. Ωστόσο, οι ενδείξεις ή τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν πως ο ιός έχει μεταδοθεί ήδη σε 19 ή και 22 χώρες.

Οι κατά χώρα υγειονομικές αρχές δίνουν τους δικούς τους αριθμούς, οι οποίοι μάλιστα, τις τελευταίες δύο μέρες, υπόκεινται σε αναθεωρήσεις, όπως το Σάββατο που το Μεξικό μείωσε τον αριθμό των αποδεδειγμένων θαμάτων από τον ιό σε 101 από 165, αποδίδοντας τους άλλους θανάτους σε διαφορετικές αιτίες.

Πάντως, ο ΠΟΥ, για να επιβεβαιώσει ή όχι κάποιο κρούσμα ή θάνατο, πρέπει να κάνει πρώτα τα δικά του τεστ. Ετσι, βάσει των στοιχείων του ΠΟΥ, έχουμε τα εξής επιβεβαιωμένα κρούσματα:

  • Μεξικό: 473 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 101 ύποπτοι θάνατοι - 19 επιβεβαιωμένοι θάνατοι.
  • ΗΠΑ: ένας θάνατος, 160 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Νέα Ζηλανδία: 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Καναδάς: 85 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Ισπανία: 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Μ. Βρετανία: 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Γερμανία: 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • Ισραήλ: 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • Γαλλία: 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Δανία, Χονγκ Κονγκ, Νότιος Κορέα, Ιρλανδία, Κόστα Ρίκα, Κολομβία: από ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

ΠΟΥ
Μέσα σε 4 με 6 μήνες η παρασκευή του εμβολίου

Την πίστη του ότι μέσα σε διάστημα τεσσάρων έως έξι μηνών θα κατασκευαστεί επιτυχημένο εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1 διατύπωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοινώνοντας ταυτοχρόνως ότι από τις μέχρι σήμερα δοκιμές που έχουν γίνει, προέκυψε ότι το υπάρχον εμβόλιο κατά της γρίπης Α (ή των χοίρων) μικρή αποτελεσματικότητα έχει κατά του ιού.

«Διατηρούμε -χωρίς αμφιβολία- την πίστη ότι το να παραγάγουμε επιτυχημένο εμβόλιο είναι εφικτό [...] αλλά ας γνωρίζετε ότι θα μας χρειαστούν μεταξύ τεσσάρων κι έξι μηνών από σήμερα, προκειμένου η διανομή τέτοιου εμβολίου να γίνεται με τρόπο ανεμπόδιστο από την άποψη της ποσότητας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche να «αναπτύξει» τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης του φαρμάκου Tamiflu για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος ενδεχόμενης πανδημίας από τη γρίπη Α. Στη σχετική ανακοίνωση που έκανε η εταιρεία, διευκρινίζεται ότι τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης «βρίσκονται καθ οδόν για προώθηση σε χώρες που τα χρειάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ», χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται οι χώρες αυτές.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα για την αντιμετώπιση της γρίπης: το Tamiflu και το Relenza της βρετανικής εταιρείας GlaxoSmithΚline.

Το σύνολο των αποθεμάτων του Tamiflu της Roche αποτελείται από δύο εκατομμύρια δόσεις που διαθέτει ο ΠΟΥ και άλλα τρία εκατομμύρια που έχει η ίδια η εταιρεία.

Την περασμένη εβδομάδα η Roche ανακοίνωσε ότι αύξησε την παραγωγή της για να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εκκληση από ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό για το εμπόριο

Καναδάς, Μεξικό και ΗΠΑ, οι τρεις χώρες που έχουν χτυπηθεί χειρότερα από την επιδημία της γρίπης των χοίρων, απηύθυναν έκκληση στους οικονομικούς τους εταίρους να μην επιτρέψουν να επηρεαστεί το διεθνές εμπόριο από την έξαρση της γρίπης.

Οι υπουργοί Γεωργίας των τριών χωρών δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση πως η επιδημία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως λόγος για μη αναγκαίους εμπορικούς περιορισμούς, αγωνιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στη βιομηχανία της χοιροτροφίας.

Παρότι ο ΠΟΥ επιμένει πως δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω της διατροφικής αλυσίδας, περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ρωσία, έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στην εισαγωγή χοίρων και προϊόντων χοιροτροφίας από Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικό.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συγκρούσεις για τη σφαγή των χοίρων

Αγριες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στην Αίγυπτο όταν χιλιάδες εκτροφείς χοίρων επιχείρησαν να προστατεύσουν τα ζωντανά τους απ τον μαζικό σφαγιασμό που έχει επιβληθεί στη χώρα ως μέσο πρόληψης κατά του ιού Η1Ν1. Οι εκτροφείς συνεπλάκησαν με άνδρες της αστυνομίας στο Κάιρο. Η κυβέρνηση του Καϊρου αποφάσισε τον σφαγιασμό όλων των χοίρων της χώρας, περίπου 300.000, μια κίνηση που οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υποστηρίζουν πως δεν είναι απαραίτητη για την πρόληψη της γρίπης των χοίρων.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Ξυλουργός μετέδωσε τη γρίπη σε χοίρους

Ενας Καναδός ξυλουργός, που πρόσφατα ταξίδεψε στο Μεξικό, μετέδωσε με την επιστροφή του τη «νέα γρίπη» σε κοπάδι χοίρων, στη φάρμα όπου εργάζεται, όπως ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες καναδικές αρχές. Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως περιστατικό μετάδοσης της γρίπης των χοίρων από άνθρωπο σε χοίρους. Το κοπάδι διεγνώσθη θετικό στον ιό Η1Ν1 αμέσως μετά την επιστροφή του άνδρα, ο οποίος είχε ήδη προσβληθεί από την ασθένεια.

Οπως σημειώνει ο Μπράιαν Εβανς, επικεφαλής της καναδικής υπηρεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, πάνω από 200 χοίροι μολύνθηκαν από τον ιό που μετέφερε στη φάρμα Αλμπέρτα, στην ομώνυμη πολιτεία του Καναδά, ο ξυλουργός της φάρμας.

Τόσο ο εργάτης όσο και οι χοίροι αποθεραπεύονται. Οι καναδικές αρχές υπογραμμίζουν ότι στην ανησυχητική αυτή υπόθεση της επιστροφής του ιού Η1Ν1 από τον άνθρωπο στον χοίρο, δεν υπεισέρχεται ο κίνδυνος μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας. Δεν υπάρχει θέμα μετάδοσης του ιού από το χοιρινό κρέας λέει ο κ. Εβανς.

Η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ουκρανία, οι Φιλιππίνες και η Σερβία έχουν ανακοινώσει μερικό εμπάργκο στην εισαγωγή χοιρινού κρέατος από το Μεξικό και τις ΗΠΑ, ενώ στην Αίγυπτο έχει προκληθεί κοινωνική και πολιτική κρίση μετά την απόφαση για σφαγιασμό εκατοντάδων χιλιάδων γουρουνιών.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ
Αναβολή σε πρεμιέρες

Για το σινεμά, το Μεξικό είναι μία από τις δώδεκα μεγαλύτερες αγορές. Η λήψη του παρακάτω μέτρου κρίθηκε αναγκαία. Υπό τη «θέα» της γρίπης των χοίρων, το Χόλιγουντ αναγκάστηκε να αναβάλει τις προγραμματισμένες πρεμιέρες της εποχής. Κάποιες από τις ταινίες που αλλάζουν ημερομηνία πρεμιέρας είναι: «Χ-Μεν», «Αννα Μοντάνα», «Εϊντζελς εντ Ντίμοντς», «Σταρ Τρεκ».

Στην απόφαση των κινηματογραφικών στούντιο ήρθε να προστεθεί και η επιλογή του ηθοποιού Χιου Τζάκμαν ν' αναβάλει προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Μεξικό. Ο Τζάκμαν πρωταγωνιστεί στη νέα έκδοση του κινηματογραφικού σίκουελ «Χ-Μεν».

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3433&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote