Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Αγνοούμενες» οι γαλάζιες μίζες έως την κάλπη του Ιουνίου
«Αγνοούμενες» οι γαλάζιες μίζες έως την κάλπη του Ιουνίου Εκτύπωση E-mail
04.05.09

Σε πράσινο... φόντο αναμένεται να κινηθεί μέχρι τις ευρωεκλογές η έρευνα για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, αφού οι προγραμματισμένες για το επόμενο, προεκλογικό διάστημα, ενέργειες του 4ου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού μαρτυρούν ότι δεν θα «αγγίξει» τις «γαλάζιες» μίζες.

 

Οι κατηγορούμενοι χωρίζονται σε δύο ομάδες. Σ αυτούς που θα αποποιηθούν οποιαδήποτε σχέση με μίζες, ανάμεσά τους και ο Χριστοφοράκος, και σ' αυτούς που θα υποστηρίξουν ότι εκτελούσαν εντολές της μητρικής εταιρείας. Η επίσημη - σύμφωνα με δικαστικές πηγές - δικαιολογία είναι ότι δεν θα προλάβει, επειδή δεν έχουν έρθει ακόμη από τις ξένες τράπεζες - κυρίως της Ελβετίας - τα στοιχεία από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων, που φέρονται να εμπλέκονται στις μυστικές διαδρομές των «γαλάζιων» εμβασμάτων, που έρρεαν από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού μέχρι το 2006, με αποτέλεσμα να μην έχει επαρκή στοιχεία στη διάθεσή του ο ανακριτής, για να προχωρήσει σε προσωποποίηση των κατηγοριών για πρόσωπα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

 
Ωστόσο, όπως είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» νομικοί κύκλοι, «το πράσινο... σκηνικό, που στήνεται στην υπόθεση της Siemens δεν είναι παρά πρόφαση, που εξυπηρετεί τους προεκλογικούς στόχους της κυβέρνησης, που ρίχνει στον πόλεμο των εντυπώσεων δικαστικές υποθέσεις, για να δημιουργήσει σκιές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
 
Με... παρέλαση κατηγορουμένων, που σχετίζονται με την περίοδο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και μέχρι τις ευρωεκλογές η ανάκριση.
 
Εκτός από τους επτά πρώτους, που έχουν λάβει προθεσμία και απολογούνται στις 12 Μαϊου, ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός θα καλέσει τις επόμενες ημέρες σε απολογία 18 ακόμη εμπλεκόμενους, ανεβάζοντας σε 26 - μαζί με τον Γιουνκ, που απολογείται 27 Μαϊου - τον αριθμό των προσώπων, που τους αποδίδονται κατηγορίες για το σκέλος της υπόθεσης, που αφορά τη σύμβαση (8002/1997) με τον ΟΤΕ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κατηγορητήρια για τους 18 θα αφορούν τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας (δηλαδή ζήτησαν και πήραν από συγκατηγορουμένους τους- στελέχη της Siemens για τον εαυτό τους ή για τρίτους χρηματικά οφέλη-«μίζες»), καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
 
Με βήμα ταχύ C4I και η... βολή Ρatriot
Την... προεκλογική καταιγίδα κλήσεων σε απολογία των κατηγορούμενων, που συνδέονται με τη σύμβαση του ΟΤΕ, θα ακολουθήσει αμέσως μετά -μια ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές- η αποστολή κλήσεων από τον ειδικό ανακριτή σε πρόσωπα που εμπλέκονται στη σύμβαση για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Χωρίς τους «γαλάζιους» κατηγορούμενους, που φέρονται να εμπλέκονται στις «σκοτεινές διαδρομές» των εμβασμάτων από το 2004 και μετά -χρονικό διάστημα για το οποίο δικαστικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι... δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή στοιχείων- οι νέες κλήσεις σε απολογία για το C4I, που θα αποστείλει ο ανακριτής, θα περιοριστούν μόνο στο σκέλος της συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που ασκήθηκε πρόσφατα.
 
Η τακτική αυτή της ανάκρισης οδηγεί ενδεχομένως στη διεύρυνση του κύκλου των κατηγορουμένων, με πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση με την ιδιότητα του μάρτυρα, όπως ήταν ο Γιώργος Τρεπεκλής, η εταιρεία συμβούλων PROFIT του οποίου (με βασικό μέτοχο τον ίδιο και συνεργάτες του τον δικηγόρο Σίμο Δήμα και τον Αριστείδη Καρατζά) εκπροσωπούσε από το 2002 την κοινοπραξία της SAIC στην Ελλάδα, μέλος της οποίας ήταν και η γερμανική εταιρεία Siemens.
 
Χριστοφοράκος: «Μίζες, ποιες μίζες;»
Στη στάση που θα κρατήσουν οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους πέφτει -μεταξύ άλλων- το βάρος της υπόθεσης τις επόμενες ημέρες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, φαίνεται να διαμορφώνονται δύο τάσεις, ανάμεσα στα πρώην μεγαλοστελέχη της ελληνικής Siemens:
 
Σε εκείνους που θα προσπαθήσουν να αποποιηθούν οποιαδήποτε σχέση με τη διακίνηση βρώμικου χρήματος και στους άλλους που θα υποστηρίξουν ότι εκτελούσαν εντολές της μητρικής εταιρείας, στην πρακτική της οποίας ήταν η καταβολή προμηθειών, για να εξασφαλίζει συμβάσεις.
 
Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα αναφερθούν σε πολιτικά πρόσωπα, ενώ πολλά ακούγονται ακόμη και για «διαπραγματεύσεις» ορισμένων...
 
Την πιο σκληρή γραμμή εμφανίζεται να κρατάει μέχρι σήμερα ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας αναμένεται να κινηθεί στα... ίχνη που χάραξε εξεταζόμενος από τα μέλη της δικηγορικής εταιρείας Debevoise and Plimpton, που διενήργησαν εσωτερικό έλεγχο με εντολή της μητρικής εταιρείας.
 
Από την εμπιστευτική έκθεση της δικηγορικής εταιρείας, που βρίσκεται στα χέρια του ειδικού ανακριτή, προκύπτει πως ο κ. Χριστοφοράκος είχε αρνηθεί από την αρχή ότι ζητούσε χρήματα, για την «καταβολή προμηθειών», ενώ διέψευσε ακόμη και τους πρώην συναδέλφους του της μητρικής Siemens, υποστηρίζοντας ότι όσα διατύπωσαν περί πληρωμών σε ελληνικά πολιτικά κόμματα «ήταν εξολοκλήρου αναληθή».
 
Ο κ. Χριστοφοράκος είχε υποστηρίξει ακόμη ότι «δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με την πρακτική καταβολής προμηθειών...» και «ότι του είχαν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες να μην ανακατευτεί στις σχέσεις της τοπικής εταιρείας με τον ΟΤΕ και ιδιαίτερα στη σύμβαση-πλαίσιο».
 
Ακόμη είχε ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε περί της συμφωνίας του 2% και ότι δεν είχε υποβάλει ποτέ αιτήματα καταβολής προμηθειών...».
 
Νομικές πηγές εξέφρασαν απορία σε ποια στοιχεία θα εστιάζεται το κατηγορητήριο για τον πρώην «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θόδωρο - καθώς εκτιμάται ότι η περίπτωσή του θα ενταχθεί στη λίστα των 18 κατηγορουμένων, με την οποία θα κλείσει ο κύκλος των εμπλεκομένων στη σύμβαση με τον ΟΤΕ.
 
Οπως υποστηρίζουν - με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα και έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος - προκύπτει ότι δόθηκαν χρήματα από τη Siemens για τη χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των ευρωεκλογών του 1999, γεγονός που συνιστά μεν ποινικό αδίκημα, αλλά παραγεγραμμένο λόγω παρέλευσης πενταετίας.
 

ΕΘΝΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3429&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 04.05.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote