Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αγρια Πρωτομαγιά στο Βερολίνο
Αγρια Πρωτομαγιά στο Βερολίνο Εκτύπωση E-mail
03.05.09

Έως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου διήρκεσαν οι συγκρούσεις ακροαριστερών διαδηλωτών με μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της γερμανικής αστυνομίας στο Βερολίνο. Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά τις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Υπήρχαν ορισμένοι που ήταν πολύ επιθετικοί και ορμούσαν στους αστυνομικούς. Τα πράγματα έχουν ηρεμήσει πλέον» ανέφερε ο εκπρόσωπος της βερολινέζικης αστυνομίας Μπέρνχαρντ Σοντρόφσκι. Αναφέρθηκαν αρκετοί τραυματισμοί, τόσο αστυνομικών όσο και διαδηλωτών.

Τα επεισόδια στη διάρκεια της νύχτας στο Βερολίνο και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, το Αμβούργο, ξέσπασαν μετά από μια ημέρα μαζικών και πολύωρων διαδηλώσεων -και σποραδικών εντάσεων- σε ολόκληρη τη χώρα, όπου -με αφορμή την Πρωτομαγιά- χιλιάδες άνθρωποι εκδήλωσαν την οργή τους για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Περίπου 500 διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ καθώς και κομμάτια από πεζοδρόμια στους αστυνομικούς. Οι ταραχές διήρκεσαν έως τουλάχιστον τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Ο αριθμός των συλληφθέντων -εκτιμάται ότι είναι αρκετές δεκάδες- και των τραυματιών θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει αργότερα σήμερα Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου Έρχαρτ Κέρτινγκ, πρόσθεσε ο Σοντρόφσκι.

Επίκεντρο των συγκρούσεων ήταν η συνοικία Κρόιτσμπεργκ, όπου έχουν σημειωθεί αρκετές φορές επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και αναρχικούς. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν όταν αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε ομάδες διαδηλωτών για να συλλάβουν νεαρούς με κουκούλες οι οποίοι εθεάθησαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια. Η αστυνομία έκανε χρήση ροπάλων, δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.

Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Καπιταλισμός Σημαίνει Πόλεμος και Κρίση», έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία προκάλεσαν ζημιές σε φωτεινούς σηματοδότες, γυάλινες στάσεις λεωφορείων, προθήκες καταστημάτων και οδοφράγματα της αστυνομίας.

Στο Αμβούργο αναφέρθηκαν, επίσης, συγκρούσεις ανάμεσα σε αριστερούς διαδηλωτές και την αστυνομία. Αναφέρθηκε ένας εμπρησμός αυτοκινήτου. Η αστυνομία έκανε χρήση κανονιού νερού.

Οι αρχές είχαν προετοιμαστεί για επεισόδια λόγω της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας και γι' αυτό πάνω από 5.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο Βερολίνο.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι ταραχές την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Γερμανία είχαν ατονήσει, καθώς οι αρχές επέλεγαν τακτικές κατευνασμού. Ωστόσο, τα πνεύματα έχουν εξαφθεί από τις ανισότητες και την οικονομική κρίση η οποία θεωρείται η χειρότερη για τη Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί 6% το 2009.

Η αστυνομία εκτίμησε ότι στη γερμανική πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 1.400 μέλη της άκρας αριστεράς.

 
ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3426&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote