Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αναφορές Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα
Αναφορές Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
02.05.09

Ειδική επισήμανση για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας, όπου σημειώνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρησιμοποιείται ως σταυροδρόμι τρομοκρατών, καθώς και αναφορές για τη 17Ν

 τον "Επαναστατικό Αγώνα", αλλά και για τις επιθέσεις με αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, που καλύπτει τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας ανά τον κόσμο για το έτος 2008. Το Υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το περιεχόμενο της φετινής έκθεσης του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την τρομοκρατία που αφορά την Ελλάδα και "εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα προβεί, όπως το πράττει παγίως, στις δέουσες ενέργειες".


"Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες"


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει ως εντεινόμενο το 2008 το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Αναφέρει συγκεκριμένα πως "η Ελλάδα όλο και εντονότερα αποτελεί πύλη εισόδου λαθρομεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Νότια Ασία προς την ΕΕ, και υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και ΗΠΑ".

Προστίθεται ότι "το 2008 αυξήθηκαν δραματικά οι δίοδοι λαθρομεταναστών στο Αιγαίο και συνελήφθησαν περίπου 100.000 λαθρομετανάστες".

Μνημονεύεται κι εφέτος η συνεργασία με τις ΗΠΑ μέσω προγραμμάτων όπως το CSI (Container Security Initiative) και η συμμετοχή της χώρας μας στην Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF).

Για τη "17 Νοέμβρη" η έκθεση αναφέρει ότι συλληφθέντα μέλη της συνέχισαν να προβαίνουν σε εξτρεμιστικές δημόσιες δηλώσεις από τη φυλακή, όπως ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος, μέσω του Τύπου, κάλεσε σε άμεση δράση κατά του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ για τον "Επαναστατικό Αγώνα" μνημονεύει τα περιστατικά της 23ης Δεκεμβρίου, όταν βλήθηκε λεωφορείο των ΜΑΤ στο Γουδί, και της 24ης Οκτωβρίου, όταν τοποθετήθηκε βόμβα στην εταιρεία Shell η οποία εντοπίσθηκε και εξερράγη από την αστυνομία.

Στην τελευταία παράγραφο διατηρούνται οι αναφορές περί επιθέσεων με εμπρηστικούς μηχανισμούς αυτοαποκαλούμενων αναρχικών εναντίον "ιμπεριαλιστικών-καπιταλιστικών στόχων" και αμερικανικών εταιρειών.

Τέλος, στο παράρτημα 44 των ορισθέντων από τις ΗΠΑ ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων ανά τον κόσμο, περιλαμβάνονται, όπως κάθε χρόνο, οι γνωστές πληροφορίες για τους "Επαναστατικούς Πυρήνες" (ΕΛΑ) και τη "17 Νοέμβρη".

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του για την αμερικανική έκθεση, το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών αναφέρει ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ συντάσσει ετησίως, κατ' εφαρμογή σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας, έκθεση για την τρομοκρατία, η οποία αναφέρεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Από μία πρώτη ανάγνωση της φετινής έκθεσης συγκρατείται ότι το απόσπασμα που αφορά στην Ελλάδα είναι σύντομο, προστίθεται στην ανακοίνωση, και αναφέρεται ότι η έκθεση "επισημαίνει τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και επαναλαμβάνει προηγούμενες επισημάνσεις, ενημερωμένες με σύντομες αναφορές σε πραγματικά περιστατικά του 2008".

ερτ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3421&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote