Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Με γεμάτη ατζέντα, ο Nίκολας Mπερνς αύριο στην Aθήνα Εκτύπωση E-mail
08.06.07
Εντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο αναμένεται τις επόμενες ημέρες με μια σειρά από παράλληλες εξελίξεις να διαμορφώνουν το πλαίσιο.

Εντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο αναμένεται τις επόμενες ημέρες με μια σειρά από παράλληλες εξελίξεις να διαμορφώνουν το πλαίσιο.

Στη χώρα μας αναμένεται αύριο για τριήμερη επίσκεψη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς. Την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους θα βρίσκεται στα Τίρανα, όπου θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς Αλβανίας, Σκοπίων και Κροατίας, των τριών υποψηφίων προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών της Βαλκανικής.

Την ίδια ημέρα η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα αναχωρήσει για περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

Χθες το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.

Ο κ. Καραμανλής πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Μπερνς, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Προχθές το βράδυ, σε αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τσαρλς Ρις έθεσε το περίγραμμα των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις προσεχώς και τα θέματα αυτά αναμένεται εν πολλοίς να αποτελέσουν την ατζέντα της επίσκεψης Μπερνς:

- Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Κροατίας. Ο κ. Ρις ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η ένταξη των βορείων γειτόνων της στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, η ένταξη των Σκοπίων προϋποθέτει πλήρη προσαρμογή στην ενδιάμεση συμφωνία, αλλά και εκπλήρωση μιας σειράς κριτηρίων που θέτει το ίδιο το ΝΑΤΟ, σχετικώς με το κράτος δικαίου, την πάταξη της διαφθοράς, του λαθρεμπορίου, δημοκρατική λειτουργία της δικαιοσύνης και τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Πηγές του ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι με ενέργειες αλυτρωτικής προπαγάνδας η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει υπονομεύσει την ενδιάμεση συμφωνία, που έχει ως τελικό στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.

- Οι εξελίξεις στην Τουρκία και η ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε.- Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τις χώρες της Κασπίας, που θα διέρχεται από Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία, την οποία οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ως ενεργειακό «δρομολόγιο» που δεν εξαρτάται από τη Ρωσία.

- Οι εξελίξεις στην Κύπρο.

 Ο κ. Ρις αναφέρθηκε σε συμβιβασμούς που έκανε η Τουρκία για το σχέδιο Ανάν, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την απόρριψή του.

- Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα visa waiver, που θα σημάνει άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

Χθες ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι σύντομα αναμένεται στη χώρα μας ομάδα εμπειρογνωμόνων για το θέμα.

- Οι εξελίξεις στις έρευνες για την τρομοκρατία.- Η συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών.

- Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου η κ. Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει περιοδεία από την Κυριακή.

Ξεκινώντας από το Ισραήλ, θα επισκεφθεί τη Ραμάλα, στη συνέχεια τη Συρία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.

Η περιοδεία έχει ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον, λόγω των εξελίξεων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η κ. Μπακογιάννη θα παραθέσει σήμερα αποχαιρετιστήριο γεύμα στον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη, ενώ αύριο θα έχει δείπνο εργασίας με τον κ. Μπερνς, ο οποίος αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη, Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα και πιθανόν τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα.

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=342&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 08.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote