Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα ώρα με την ώρα
Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα ώρα με την ώρα Εκτύπωση E-mail
01.05.09

Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, το 5, που σημαίνει πως «επίκειται πανδημία», αύξησε αργά την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον παγκόσμιο συναγερμό για τη γρίπη των χοίρων.

Η αναβάθμιση του συναγερμού στο 5 καταδεικνύει τη φάση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο σε τουλάχιστον δύο χώρες.

Προηγήθηκε η καταγραφή του πρώτου θανάτου από τη νόσο εκτός Μεξικού, στις ΗΠΑ, και το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο που δεν είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό, στην Ισπανία.

Εάν διαπιστωθεί υψηλή μεταδοτικότητα σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιοχές του κόσμου, ο συναγερμός θ’ ανεβεί στο 6ο και υψηλότερο επίπεδο.

«Όλες οι χώρες πρέπει να ενεργοποιήσουν άμεσα τα σχέδια ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πανδημίας», δήλωσε η επικεφαλής του Π.Ο.Υ. Μάργκαρετ Τσαν.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι ιοί της γρίπης είναι διαβόητοι για την «ταχεία μετάλλαξη και την απρόβλεπτη συμπεριφορά τους».
 
Η δρ Τσαν προειδοποίησε πως η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα, κανείς δεν πρέπει να την αντιμετωπίζει ελαφρά τη καρδία και ζήτησε από τις φαρμακοβιομηχανίες να επιταχύνουν τη διαδικασία παραγωγής αντιιικών φαρμάκων.

«Σε μια πανδημία απειλείται πραγματικά ολόκληρη η ανθρωπότητα», τόνισε.

Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας για τον ιό της νέας γρίππης

 

Στη στενή συνεργασία και αλληλοενημέρωση συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας των «27», που συνεδρίασαν εκτάκτως στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη θωράκιση της Ε.Ε. έναντι της «νέας γρίπης».

 

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ και των Διεθνών Υγειονομικών κανονισμών, στη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την εξέλιξη του ιού μέσω των υφισταμένων δομών σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο και στη στενή συνεργασία για την προώθηση έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης και καθοδήγησης των πολιτών, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων οδών επικοινωνίας.

 

Επίσης, συμφώνησαν στη διευκόλυνση της ανάπτυξης ενός εμβολίου, το οποίο να καλύπτει τον ιό, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία. Συμφώνησαν, επίσης, να αναζητηθεί το αποτελεσματικότερο σύστημα προμήθειας του εμβολίου αυτού.

Παράλληλα, αφού ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση του ιού με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, συμφώνησαν πως η νέα μορφή γρίπης των χοίρων θα προσδιορίζεται προσωρινά με τον κοινό ευρωπαϊκό ορισμό «ιός της νέας γρίπης» (novel flu virus), σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν αρνητικές επιδράσεις στη βιομηχανία τροφίμων και κυρίως στην κτηνοτροφία.

 

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η Ελλάδα υπογράμμισε την ανάγκη, η Ε.Ε. να παρουσιαστεί με «ενιαίο λόγο» και σημείωσε ότι βασική αρχή όλων των κρατών μελών θα πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η προάσπιση της αλήθειας. «Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιο και δεν υπάρχει χώρος για εθνικό πατριωτισμό ο οποίος θα οδηγήσει σε λάθος στάση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Πρότεινε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός ενιαίου προτύπου ενημέρωσης, το οποίο θα στοχεύει στη διατήρηση της ψυχραιμίας και την αποφυγή πανικού, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν το πρόβλημα ξεφύγει από τον έλεγχο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «κλειδί» για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής επικοινωνίας, αποτελεί ο συντονισμός και η συνεργασία σε θέματα επικοινωνίας με το κοινό.

Επισήμανε επίσης την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για τα κράτη μέλη, όχι μόνο σχετικά με τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και σχετικά με το συντονισμό και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων σε θέματα ταξιδιωτικών οδηγιών προς τις αεροπορικές εταιρείες και τους αρμόδιους φορείς, καθώς και ενιαία ενημερωτική εκστρατεία στα έντυπα και τα οπτικοακουστικά μέσα.

Στα 24 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη

Με νέο όνομα (novel flu, δηλαδή νέα γρίπη επί το ελληνικότερον) αλλά με το ίδιο «εκρηκτικό» γενετικό υλικό, συνεχίζει την «επέλασή» του ο ιός Η1Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των  «ύποπτων» κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων ανά τον πλανήτη, αλλά και ο αριθμός των ασθενών που νοσούν από τη γρίπη στο Μεξικό. Επί ευρωπαϊκού εδάφους ο ιός Η1Ν1 συνεχίζει –ευτυχώς με αργούς ρυθμούς-  την πορεία του.

Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί 24 κρούσματα εκ των οποίων τα πέντε είναι στη Βρετανία, τα δέκα στην Ισπανία, τα τρία στη Γερμανία, ένα στην Ελβετία, ένα στην Ολλανδία και ένα στην Αυστρία.

Σε άλλα τρία άτομα στη Βρετανία ανιχνεύθηκε η γρίπη των χοίρων, ανεβάζοντας σε οκτώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στη χώρα. Δύο κρούσματα ανιχνεύθηκαν στο Λονδίνο και ένα στη βορειοανατολική Αγγλία.

Την Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν τρία νέα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στη Βρετανία ενώ Την Τρίτη είχαν επιβεβαιωθεί ένα στο Λονδίνο και ένα 12χρονο κορίτσι στη νοτιοδυτική Αγγλία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν στο κοινοβούλιο. Όλοι όσοι προσβλήθηκαν από τη νόσο, είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό και παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα, πρόσθεσε ο Μπράουν.

Παράλληλα στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων διπλασιάστηκε και ανέρχονται πλέον σε δέκα ενώ ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η πρώτη περίπτωση κρούσματος της γρίπης των χοίρων σε άνθρωπο που δεν είχε ταξιδέψει στο Μεξικό.

Οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία σε νοσοκομεία της Καστίλλης-Λα Μάντσα, στη νοτιοκεντρική Ισπανία, στη Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία και στη Χώρα των Βάσκων, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η κατάσταση της υγείας όλων κρίνεται ικανοποιητική, προσθέτει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι όλοι οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας καταλήγει στην ανακοίνωσή του λέγοντας ότι υπό εξέτασιν τελούν 53 ύποπτα κρούσματα στη χώρα.

Την ίδια στιγμή στην Αυστρία, το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στη χώρα. Πρόκειται για μια 28χρονη που διεγνώσθη ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 μετά την επιστροφή της από τη Γουατεμάλα και ενδιάμεση στάση που πραγματοποίησε στο Μεξικό. Η νεαρή νοσηλεύεται στη Βιέννη.

Στην Αυστρία βρίσκονται υπό εξέτασιν δύο ακόμη περιπτώσεις, ενώ οι εξετάσεις που έγιναν σε 4 ανθρώπους που επέστρεψαν πρόσφατα από το Μεξικό έδειξαν ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό και ως εκ τούτου αφαιρέθηκαν από τις περιπτώσεις των ύποπτων κρουσμάτων.

Στη Γερμανία, τρία κρούσματα της γρίπης των χοίρων επιβεβαιώθηκαν και αφορούν δύο γυναίκες 22 και 37 ετών και έναν άντρα περίπου 30 ετών.

Επίσης, στην Ελβετία 21 άνθρωποι που επέστρεψαν από το Μεξικό παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα που οδηγούν τους γιατρούς να υποψιάζονται ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Θετικός στο ιό Η1Ν1 της γρίπης τω χοίρων βρέθηκε ένας άνθρωπος, επιβεβαίωσαν την Πέμπτη οι ελβετικές αρχές, το πρώτο κρούσμα της νόσου στη χώρα.

Παράλληλα, δύο πιθανά κρούσματα της γρίπης των χοίρων εντοπίσθηκαν στη Γαλλία, στην περιοχή του Παρισιού, σε δύο ταξιδιώτες που είχαν επισκεφτεί το Μεξικό. Το Γαλλικό Υγειονομικό Ινστιτούτο θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη των δύο κρουσμάτων εντός των προσεχών 72 ωρών. 

 

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων καταγράφηκε στην Κροατία.

Το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων στην Ολλανδία επιβεβαίωσαν την Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΡ, επικαλούμενο το ολλανδικό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένα τρίχρονο κοριτσάκι μολύνθηκε από τον ιό.Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για μία 22χρονη, η οποία παρουσίασε τα συμπτώματα της γρίπης λίγο μετά από την επιστροφή της από πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην εφαρμογή έκτακτων μέτρων προσπαθώντας να προλάβει μια ενδεχόμενη πανδημία. 

ΕΕ: Δεν αναστέλλονται οι πτήσεις προς το Μεξικό

Η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέκλεισε, προς το παρόν, την αναστολή των όλων των αεροπορικών πτήσεων στο Μεξικό, όπως είχε εισηγηθεί η Γαλλία, στην έκτακτη σύνοδο που έγινε στο Λουξεμβούργο με θέμα τη γρίπη των χοίρων.

«Η Γαλλία ευχήθηκε να ληφθούν- εάν κριθεί αναγκαίο- μέτρα διακοπής των πτήσεων, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το μέτρο προς το παρόν δεν μπορεί να τύχει της γενικής υποστήριξης από τους εταίρους μας», σχολίασε η υπουργός υγείας της Γαλλίας.

Η κ. Ροσλίν Μπασελό, τόνισε πως η πρόταση της χώρας της για την αναστολή των πτήσεων προς το Μεξικό θα παραμείνει στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να ληφθεί σύντομα απόφαση.

Πρώτος θάνατος από γρίπη των χοίρων στις ΗΠΑ

 

Τον πρώτο θάνατο από τη γρίπη των χοίρων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα νήπιο 23 μηνών που πέθανε στο Τέξας.

 

Είναι ο πρώτος θάνατος από τη γρίπη των χοίρων που αναφέρεται εκτός του Μεξικού, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τη νόσο. Ο αξιωματούχος δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες για την υπόθεση. Στις ΗΠΕ έχουν επιβεβαιωθεί 65 κρούσματα γρίπης των χοίρων, τα περισσότερα από τα οποία είναι ήπιας μορφής.

Την ίδια ώρα η Γαλλία ζήτησε από την Ε.Ε. να ανασταλούν όλες οι πτήσεις προς το Μεξικό.

ΠΟΥ: «Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από τη γρίπη»

Τέσσερα χρόνια έπειτα από τον παγκόσμιο συναγερμό που είχε σημάνει λόγω του ιού Η5Ν2 και της νόσου των πτηνών που προκαλεί, ο πλανήτης βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με έναν άλλο επικίνδυνο και θανατηφόρο ιό, τον Η1Ν1, (προκαλεί τη γρίπη των χοίρων), και προσπαθεί για μια ακόμη φορά να αμυνθεί έναντι μιας καταστροφικής ενδεχόμενης εξάπλωσής του. 

protothema

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3416&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote