Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow 'Εκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της ΕΕ
'Εκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της ΕΕ Εκτύπωση E-mail
30.04.09

Στο Λουξεμβούργο θα συναντηθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας για να λάβουν μέτρα για τη γρίπη των χοίρων, την ώρα που ο Μεξικανός πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις εξόδους από τα σπίτια τους τις επόμενες πέντε ημέρες.

 
 
 

 

 
Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου ιού της γρίπης.
 
Από την Ελλάδα θα συμμετάσχει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
 
Η Ιταλία θα προτείνει σήμερα στους Ευρωπαίους εταίρους της να εξετάσουν «τις πιθανότητες να συγκεντρώσουν στρατηγικά αποθέματα αντι-ιικών φαρμάκων και εμβολίων» για να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα διάδοσης της γρίπης των χοίρων, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή.
 
Το θέμα αυτό θα τεθεί από τη Ρώμη στην έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας σήμερα στο Λουξεμβούργο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο εγγράφου.
 
Η Ιταλία προτείνει να «εξεταστούν οι πιθανότητες συγκέντρωσης στρατηγικών αποθεμάτων αντι-ιικών φαρμάκων και εμβολίων, όπως επίσης να τεθεί σε εφαρμογή ένα κοινό πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης και αγοράς φαρμάκων και εμβολίων μέσω μιας ομάδας ειδικών».
 
Το σχέδιο συμπερασμάτων που θα υιοθετηθεί σήμερα από τους υπουργούς Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ απλώς να «χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα αντι-ιικά φάρμακα».
 
Οι χώρες της ΕΕ είχαν αρνηθεί να συγκεντρώσουν κοινά αποθέματα φαρμάκων για την επιδημία της γρίπης των πτηνών.
 
Σύμφωνα με ειδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρώπη διαθέτει αντι-ιικά φάρμακα που επαρκούν για το 16% του πληθυσμού της ΕΕ.
 
Σε «κατ' οίκον περιορισμό» το Μεξικό
 
Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν απηύθυνε χθες Τετάρτη έκκληση προς τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν όσο περισσότερο είναι εφικτό στα σπίτια τους στην διάρκεια της μερικής αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, από την 1η έως την 5η Μαΐου, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων.
 
Η ασθένεια έχει προκαλέσει το θάνατο έως και 176 ανθρώπων. Οι θάνατοι που έχει επιβεβαιωθεί ότι οφείλονται στον ιό φθάνουν τους εννέα.
 
Ο Καλδερόν απηύθυνε την έκκληση αυτή στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα προς το λαό του Μεξικού μετά το ξέσπασμα της κρίσης που προκαλεί η ασθένεια, την περασμένη εβδομάδα.
 
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την διακοπή της λειτουργίας των μη απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών και κάλεσε τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν είναι κρίσιμη για την οικονομία να κλείσουν για 5 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Πρωτομαγιά.
 
Νέα μέτρα για την γρίπη των χοίρων στην Αυστραλία
 
Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει θερμικές κάμερες σε όλα τα διεθνή της αεροδρόμια στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει για την πρόληψη της γρίπης των χοίρων.
 
Παράλληλα όσοι ταξιδιώτες φθάνουν στην Αυστραλία (γύρω στις 30.000 ημερησίως) θα πρέπει να συμπληρώνουν ειδική δήλωση για την υγεία τους.
 
Επισήμως δεν υπάρχει ούτε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου ιού στην Αυστραλία αλλά οι υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για 128 «πιθανές περιπτώσεις κρουσμάτων».
 
Η Roche είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή του Tamiflu
 
Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche είναι έτοιμη να αυξήσει τις ικανότητες παραγωγής του αντι-ιικού σκευάσματος Tamiflu, το οποίο θεωρείται αποτελεσματικό κατά της γρίπης των χοίρων, σε περίπτωση σχετικού αιτήματος διεθνών οργανισμών ή κρατών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
 
«Είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την παραγωγή μας στα 400 εκατομμύρια δόσεων ετησίως», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν έχει δεχθεί σχετικό αίτημα.
 
Η αποτελεσματικότητα του αντι-ιικού Tamiflu απέναντι στον ιό της γρίπης των χοίρων τύπου A/H1N1 αναγνωρίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Αμερικανικά Κέντρα Ασθενείας και Πρόληψης (CDC).
 
Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι πολλές «κυβερνήσεις έχουν έλθει κατά τις τελευταίες ημέρες σε επαφή με την Roche για να δώσουν παραγγελίες για την προμήθεια Tamiflu», χωρίς να διευκρινίσει τις ποσότητες που παραγγέλθηκαν και τις ενδιαφερόμενες χώρες.
 
Η Roche θεωρεί ότι «ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος από ποτέ απέναντι σε μία πανδημία της γρίπης», σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες τη νύκτα.
 
Η Roche δήλωσε ότι έτοιμη να αποστείλει 3 εκατομμύρια δόσεις Tamiflu, που η εταιρεία έχει δωρίσει στον ΠΟΥ από το 2006. Αυτές οι δόσεις, που προορίζονται για τη θεραπεία ισάριθμων ανθρώπων, είναι αποθηκευμένες, στη διάθεση του ΠΟΥ, στην Ελβετία και τις ΗΠΑ και μπορούν να αποσταλούν σε διάστημα 24 ωρών.
 
Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι προς το παρόν η Roche δεν έχει λάβει αίτημα από τον ΠΟΥ για την αποστολή αυτών των στοκ.
 
Μια πανδημία της γρίπης των χοίρων θεωρείται πλέον «επικείμενη», σύμφωνα με τον ΠΟΥ που αναβάθμισε στη βαθμίδα 5 το επίπεδο συναγερμού. Ο Οργανισμός έχει επιβεβαιώσει 148 κρούσματα γρίπης των χοίρων ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα οκτώ θανατηφόρα.
 
Εκστρατεία ενημέρωσης στη Βρετανία
 
Η Βρετανία ξεκίνησε σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής κατά της μετάδοσης της γρίπης των χοίρων καθώς η χώρα μετρά πέντε κρούσματα και ογδόντα ύποπτα περιστατικά.
 
Αναλυτικός πίνακας με τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων ανά χώρα: 
 ΧΩΡΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΥΠΟΠΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Μεξικό 176 49 2,500*
ΗΠΑ 1 91 0
Καναδάς 0 19 0
Ολλανδία 0 1 0
Ισπανία 0 10 53
Βρετανία 0 5 80
Γερμανία 0 3 12
Nέα Ζηλανδία 0 3 10
Iσραήλ 0 2 2
Aυστρία 0 1 2
Περού 0 1 3
Aυστραλία 0 0 114
Γαλλία 0 0 30
Χιλή 0 0 26
Ελβετία 0 1 25
Χιλή 0 0 24
Bραζιλία 0 0 20
Νότια Κορέα 0 0 5
Δανία 0 0 11
Κολομβία 0 0 10
Aργεντινή 0 0 4
Γουατεμάλα 0 0 3
Bραζιλία 0 0 2
Κόστα Ρίκα 0 0 2
Eλ Σαλβαδόρ 0 0 2
Νότια Αφρική 0 0 2
Κροατία 0 0 1
Φινλανδία 0 0 1
Nορβηγία 0 0 1
Περού 0 0 1
 
 
 
Το βιντεοκλίπ που μεταδίδεται από τα τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνει έναν άνδρα που φτερνίζεται σε ένα άδειο ασανσέρ, μολύνοντας με τον ιό τα κουμπιά κλήσης. Ο επόμενος χρήστης του ασανσέρ, ένας ηλικιωμένος άνδρας, πιέζει το κουμπί με το δάκτυλό του πριν πιάσει το χέρι της συζύγου του, η οποία στη συνέχεια αγγίζει το χέρι ενός μικρού κοριτσιού.
 
«Ο ιός μπορεί να επιβιώσει επί πολλές ώρες», υπενθυμίζει το σλόγκαν της εκστρατείας που δημοσιεύεται επίσης στον τύπο και ακούγεται από τα ραδιοφωνικά δίκτυα.
 
Το δεύτερο σλόγκαν της εκστρατείας είναι: «Catch it, Bin it, Kill it» (Τσακώστε το, Πετάξτε το, Σκοτώστε το), δηλαδή φτερνιστείτε σε ένα χαρτομάντηλο, πετάξτε το στα σκουπίδια, πλύνετε τα χέρια.
 
Πέντε κρούσματα της γρίπης των χοίρων έχουν επιβεβαιωθεί στη Βρετανία, ανάμεσα σ' αυτά σε ένα κορίτσι 12 ετών, το σχολείο του οποίου έκλεισε προσωρινά. Η κατάσταση της υγείας των ασθενών δεν είναι ανησυχητική, σύμφωνα με τις αρχές. Όλοι είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό, εστία της γρίπης.
 
Η βρετανική κυβέρνηση θα αυξήσει την παραγγελία αντι-ιικών σκευασμάτων από 35 σε 50 εκατομμύρια δόσεις και θα αγοράσει πολλά εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 
Οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στα σύνορα θα ενισχυθούν, ενώ η κυβέρνηση συμβουλεύει την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών προς το Μεξικό.
 
Κλείνει τα σύνορα για τους ξένους ο Ισημερινός
 
Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι απαγορεύει για περίοδο ενός μήνα στους ξένους υπηκόους οι οποίοι είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό να αφιχθούν στη χώρα στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας και της πολιτικής αεροπορίας.
 
Η χώρα των Άνδεων ανέστειλε τις πτήσεις τσάρτερ από και προς το Μεξικό, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, ο οποίος προκαλεί φόβους περί παγκόσμιας πανδημίας.
 
Ο Γκιγιέρμο Μπερνάλ, κορυφαίο στέλεχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Ισημερινού, δήλωσε ότι οι αρχές ενημέρωσαν τις αεροπορικές εταιρίες ότι δε θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα ξένων οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μεξικό -αν και θα επιτρέπεται στους πολίτες του Ισημερινού. Πρόσθεσε ότι όταν επιστρέφει κάποιος υπήκοος του Ισημερινού από το Μεξικό θα υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν έχει συμπτώματα της ασθένειας.
 
Δεν υπάρχει άμεση αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.
 
Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Βερόνικα Σιόν τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για έναν μήνα. Η ίδια δεν απέκλεισε να επιβληθούν παρόμοια μέτρα και σε περιπτώσεις άλλων χωρών όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της ασθένειας.
 
Η υπουργός Υγείας Κάρολιν Τσανγκ κήρυξε χθες κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να διοχετευτούν πρόσθετα κεφάλαια σε νοσοκομεία και κλινικές και απαγόρευσε την εισαγωγή χοίρων και χοιρινού κρέατος από το Μεξικό και τις ΗΠΑ.
 
www.kathimerini.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3413&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote