Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σοβαρή χαρακτηρίζει την γρίπη των χοίρων ο ΠΟΥ
Σοβαρή χαρακτηρίζει την γρίπη των χοίρων ο ΠΟΥ Εκτύπωση E-mail
26.04.09

Ο νέος ιός της γρίπης των χοίρων εξαπλώνεται και δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές στην Ουάσινγκτον, προειδοποιώντας για αύξηση των κρουσμάτων της νόσου.

«Με λοιμώξεις σε πολλές κοινότητες όπως αυτές που παρακολουθούμε, κρίνουμε ότι δεν είναι δυνατή η αναχαίτιση» της επιδημίας, δήλωσε η Αν Σούσατ, από τη διεύθυνση των Αμερικανικών Κέντρων για τον 'Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) σε συνέντευξη Τύπου. «Επί του παρόντος δεν είμαστε σε θέση να συγκρατήσουμε αυτό τον ιό σε ένα μόνο μέρος. Τώρα που έχουμε μια ευρύτερη εικόνα, περιμένω ότι θα εντοπίσουμε περισσότερα κρούσματα», πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή τη διάγνωση του όγδοου ανθρώπινου κρούσματος της γρίπης των χοίρων σε ένα παιδί που ζει στην Καλιφόρνια (δυτικές ΗΠΑ).

Ο νεότερος απολογισμός της λεγόμενης γρίπης των χοίρων στο Μεξικό ανέρχεται σε 81 νεκρούς από την 13η Απριλίου, δήλωσε χθες Σάββατο ο υπουργός Υγείας της χώρας Χοσέ Άνχελ Κόρδομπα. Άλλοι 1.324 ασθενείς βρίσκονται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση, είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Πιθανή μια πανδημία

Τα κρούσματα γρίπης των χοίρων στο Μεξικό και τις ΗΠΑ μπορεί εν δυνάμει να προκαλέσουν μια πανδημία, όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς αν αυτό θα συμβεί πράγματι, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Μπορεί εν δυνάμει να γίνει πανδημία, επειδή μολύνει ανθρώπους», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Αυτός ο νέος ιός της γρίπης -ένα μίγμα ιών γρίπης των χοίρων, των ανθρώπων και των πτηνών - δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως και η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα, δήλωσε η Τσαν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Οι χώρες που δεν έχουν πληγεί «πρέπει να εντείνουν την επιφυλακή τους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη της κατάστασης είναι «απρόβλεπτη».

Μια έκτακτη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα συνεδριάσει σύντομα, θα συμβουλεύσει την γενική διευθύντρια του ΠΟΥ σχετικά με ζητήματα όπως η ενδεχόμενη αλλαγή του επιπέδου συναγερμού πανδημίας του ΠΟΥ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 3 σε μια κλίμακα από το 1 ως το 6.

Είναι «πρόωρο σ' αυτό το στάδιο» να ανακοινώσει ο ΠΟΥ οποιεσδήποτε ταξιδιωτικές οδηγίες, καθώς χρειάζονται καλύτερη ανάλυση των κρουσμάτων καθώς και πρόσθετα κλινικά δεδομένα, δήλωσε η Τσαν. «Πάντως, κατά την εκτίμηση του ΠΟΥ, η κατάσταση είναι σοβαρή», τόνισε.

Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές κήρυξαν χθες κατάσταση συναγερμού για τον ιό της γρίπης των χοίρων που έχει εκδηλωθεί στο Μεξικό. Στην Πόλη του Μεξικού έκλεισαν οι κινηματογράφοι και τα μουσεία και ματαιώθηκαν δημόσιες εκδηλώσεις για να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού. Ο κ. Κόρδομπα ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων, αλλά και των μουσείων, τουλάχιστον έως την Παρασκευή. Θα ανοίξουν εκ νέου την 6η Μαΐου, διευκρίνισε. Το μέτρο αφορά την πρωτεύουσα, και το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, στο οποίο υπάγεται, όπου ζουν συνολικά πάνω από 20 εκατ. άνθρωποι.

Εξάλλου, ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ έφθασε νωρίτερα στο Μεξικό, κατόπιν πρόσκλησης για να συνεργασθεί με τις αρχές στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού

Πιθανή επιδημία σε σχολείο της Νέας Υόρκης

Ασθένεια που έχει προσβάλει περίπου 75 μαθητές ενός ιδιωτικού σχολείου στη Νέα Υόρκη «μοιάζει» να είναι η νόσος των χοίρων ανακοινώθηκε αργά το Σάβαβτο από τον επίτροπο για την υγεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τόμας Φράιντεν. Η πιθανότητα ενισχύθηκε και από το τέστ αίματος που έγινε σε εννέα από τους ασθενείς μαθητές του σχολείου Σαιν Φράνσις που βρίσκεται στην συνοικία Κουίνς.

Ενα δεύτερο τεστ που θα επιβεβαιώσει ή όχι τις υπόνοιες, αναμένεται να γίνει σήμερα Κυριακή από το Κέντρο Ελέγχου των Επιδημιών στην Ατλάντα, της πολιτείας της Τζόρτζιας.

Παράλληλα, στο Τέξας οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο ενός σχολείου κοντά στο Σαν Αντόνιο μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων της γρίπης των χοίρων και σε τρίτο μαθητή του --κι ενώ «αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων», σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Υγείας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δύο μαθητές στο γυμνάσιο Μπάιρον Στηλ της κομητείας Γουαδελούπε επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν από την ασθένεια.

Στην Καλιφόρνια, επιβεβαιώθηκε άλλο ένα κρούσμα, το έβδομο συνολικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται και μια περίπτωση ασθενούς η κατάσταση της οποίας βελτιώθηκε. «Σε κανένα από τα επτά κρούσματα δεν είχε υπάρξει ταξίδι στο Μεξικό πρόσφατα, ούτε κάποιος από τους ασθενείς είχε άμεση επαφή με γουρούνια, οπότε πρέπει να προσβλήθηκαν κάπως αλλιώς», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας των πολιτειακών αρχών, Μπόνι Σόρενσεν.

Στη Νέα Υόρκη, ο Επίτροπος αρμόδιος για την Δημόσια Υγεία Τόμας Φρίντεν έκανε λόγο περί κινδύνου μετάλλαξης του ιού και μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο μετά την εμφάνιση 75 ύποπτων κρουσμάτων σε γυμνάσιο στο Κουήνς. Άλλα δυο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Κάνσας.

Σε καραντίνα νεοζηλανδοί μαθητές

Μια ομάδα νεοζηλανδών μαθητών Λυκείου που επέστρεψε από το Μεξικό τέθηκε σε καραντίνα στη Νέα Ζηλανδία καθώς εμφανίζει συμπτώματα της γρίπης, μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Τρεις εκπαιδευτικοί και 22 μαθητές του κολεγίου Ραντζιτότο του Όκλαντ επέστρεψαν χθες από μια παραμονή τριών εβδομάδων στο Μεξικό όπου η γρίπη των χοίρων έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίας υγείας της περιφέρειας του Όκλαντ, ορισμένοι εμφανίζουν συμπτώματα της γρίπης και η ομάδα απομονώθηκε για να υποβληθεί σε εξετάσεις, μετέδωσε το πρακτορείο New Zeland Press Association (NZPA).

Το αποτέλεσμα των εξετάσεων, για να προσδιοριστεί αν πρόκειται για τη γρίπη των χοίρων ή όχι, θα πρέπει να γίνει γνωστό απόψε, δήλωσε στο NZPA ο Μάικλ Φλάιγκερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Πιθανά περιστατικά σε Ισραήλ, Γαλλία και Ισπανία

Ενας Ισραηλινός που επέστρεψε από το Μεξικό νοσηλεύεται και υπάρχουν υποψίες ότι έχει μολυνθεί από τον νέο ιό της γρίπης των χοίρων,μετέδωσε σήμερα το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο. Ο άνδρας,ηλικίας 26 ετών,έχει τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο Λανιάντο στην Νετάνια,βόρεια του Τελ Αβίβ και παρουσιάζει συμπτώματα της γρίπης,σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό.

Στο Παρίσι,ο γενικός διευθυντής Υγείας Ντιτιέ Χουσέν,δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές έχουν «επιφυλάξεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί"για ενδεχόμενη μόλυνση από τον νέο ιό της γρίπης των χοίρων δύο ατόμων που ήλθαν από το Μεξικό. «Υπάρχουν ενδοιασμοί που δεν έχουν επιβεβαιωθεί για δύο άτομα που ήλθαν από το Μεξικό»,αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien,o Xoυσέν,που ρωτήθηκε εάν οι δύο αυτές περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Γαλλία.

Στη Μαδρίτη,ο υπουργός Υγείας Τρινινταντ Χιμένεθ, δήλωσε σήμερα ότι τρεις Ισπανοί «παρουσιάζουν συμπτώματα της γρίπης μετά την επιστροφή τους από το Μεξικό και τέθηκαν υπό παρακολούθηση». Ο υπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι οι τρεις έχουν τεθεί σε απομόνωση και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για γρίπη των χοίρων.Νοσηλεύονται στο Μπιλμπάο, στην Αλμάνσα και στη Βαλένθια, πρόσθεσε.

Προληπτικά μέτρα λαμβάνει η Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την λήψη προληπτικών μέτρων κατά της διάδοσης στη Ρωσία του νέου ιού της γρίπης των χοίρων που έχει στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στο Μεξικό. Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα για τη σύσταση μίας επιτροπής για την πρόληψη εξάπλωσης στο ρωσικό έδαφος της γρίπης,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Ιταρ Τας.

Η επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βίκτορ Ζουμπκόφ «ανέλαβε ήδη έργασία και μελετάει συγκεκριμένα μέτρα που αποσκοπούν στην αποτροπή εμφάνισης στη ρωσική επικράτεια της γρίπης των χοίρων και ενδεχόμενη εξάπλωσή της», είπε ο εκπρόσωπος. Από την πλευρά του, ο Γκενάντι Ονιτσένκο, αξιωματούχος Δημόσιας Υγείας δήλωσε κατά το Ιταρ Τας ότι προς το παρόν κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί στη χώρα.

Ο Νικολάι Βλασόφ, επικεφαλής της ρωσικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ρωσία απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές κρέατος από πολλές χώρες της κεντρικής Αμερικής και των ΗΠΑ,ενώ οι αρχές των αεροδρομίων ειδοποιήθηκαν να ελέγχουν επισταμμένα όλες τις πτήσεις από το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3400&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 26.04.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote