Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Aντιδράσεις στην Kύπρο για την έκθεση Mουν Εκτύπωση E-mail
07.06.07
Με ανάμεικτα συναισθήματα έγινε δεκτή στην Κύπρο από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση για άλλους έξι μήνες της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι η έκθεση περιέχει θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Στα θετικά συγκαταλέγονται, όπως επισήμανε, το σαφές μήνυμα για υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και οι αναφορές στην ανάγκη συνέχισης της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης με εισήγηση για εξάμηνη παράταση της εντολής της χωρίς αναθεώρηση. 

Επίσης, θετικά αποτιμώνται οι αναφορές στην αυξητική τάση των κατασκευών στο κατεχόμενο τμήμα, που επισημαίνεται ως «λόγος ανησυχίας, που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες για ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού», στην καθυστέρηση στην άρση των ναρκοπεδίων του τουρκικού στρατού, στην καταγραφή των παραβιάσεων στα Στροβίλια και στην ευθύνη της Τουρκίας για τη διατήρηση του στάτους κβο της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου.

 Ως αρνητικά στοιχεία της έκθεσης ο κ. Πάλμας διέκρινε την εκτίμηση του γ.γ. του ΟΗΕ ότι η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης μπορεί να συντείνει στη διαιώνιση του πολιτικού προβλήματος και την υποστήριξη στην έκθεση του 2004, όπου γίνεται λόγος για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

 Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ κ. Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα», σχετικά με την έκθεση, εντοπίζοντας τη δυσκολία όχι σε λανθασμένους χειρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά στην επιφανειακή προσέγγιση του Κυπριακού από κάποιους στον διεθνή χώρο. 

Aρνητικά σημεία 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αποτελεσματικά, προκειμένου να ανασκευάσουν τα αρνητικά σημεία της έκθεσης. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Μάριος Καρογιάν επισήμανε ιδιαίτερα το αρνητικό στοιχείο της αναφοράς στην έκθεση στη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκης Ομήρου αποτίμησε ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητεί εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=340&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 07.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote