Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Καραμανλής: Yπέρ ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος
Καραμανλής: Yπέρ ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος Εκτύπωση E-mail
25.04.09

«Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί πλέον μια από τις πιο σπουδαίες προκλήσεις της εποχής μας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλίά του στη Σύνοδο των Παρευξείνιων Χωρών που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Mιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την περαιτέρω προώθηση εντατικού διαλόγου για την ασφάλεια και τη συνεργασία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Αυτός ο διάλογος», πρόσθεσε «πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, δηλαδή των χωρών της ΕΕ, της Κασπίας, της Μαύρης Θάλασσας, της Κεντρικής Ασίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ».

«Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί πλέον μια από τις πιο σπουδαίες προκλήσεις της εποχής μας και έχει αναγνωρισθεί ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Βασικές παράμετροι αυτής της πολιτικής είναι η προώθηση των επενδύσεων για τις απαραίτητες ενεργειακές υποδομές, η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων, όπως επίσης η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και του διαλόγου με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες παραγωγής και διαμετακόμισης ενέργειας.

Η χώρα μας υποστηρίζει την προώθηση ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος προμηθειών, πηγών και οδεύσεων ως βασικό συστατικό ως βασικό παράγοντα για μια επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική. Παράλληλα, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση μας διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή αυτών των αρχών και προχωράμε στην υλοποίηση σημαντικότατων ενεργειακών υποδομών που καθιστούν τη χώρα μας καθοριστικό παράγοντα για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και κόμβο στρατηγικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή».

Στη συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι: «Είναι γνωστές οι γενικότερες πρωτοβουλίες μας, σε αυτό το πλαίσιο. Θα ήθελα, όμως, ειδικότερα να τονίσω, με την ευκαιρία της συμμετοχής σήμερα στη σύνοδο αυτή στη Σόφια, ότι με τη γείτονα χώρα Βουλγαρία, συνεργαζόμαστε στενά για την προώθηση των κοινών ενεργειακών μας έργων. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, κατασκευάζουμε νέα, δεύτερη διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Δουλεύουμε μαζί για την επιτυχή ολοκλήρωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ενώ κατασκευάζουμε έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου από την Κομοτηνή στο Haskovo της Βουλγαρίας.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνδυάζει την εισαγωγή φυσικού αερίου από τον παραδοσιακό προμηθευτή Ρωσία με την τροφοδοσία από τις νέες πηγές στην περιοχή της Κασπίας θάλασσας και, εν δυνάμει, από χώρες - παραγωγούς στη Μέση Ανατολή. Η ισορροπημένη πολιτική διαφοροποίησης των πηγών, των δρομολογίων και των προμηθευτών του αερίου, την οποία η χώρα μας ακολουθεί με συνέπεια στα τελευταία χρόνια, είναι βασικός παράγοντας για την πολιτική ενεργειακής ασφάλειας».

Αυτό δήλωσε ο κ. Κώστας Καραμανλής στη συνέχεια της ομιλίας του στο ενεργειακό φόρουμ στη Σόφια, υπενθυμίζοντας, ότι πρόκειται για βασική αρχή της Δεύτερης Ενεργειακής Στρατηγικής Επιθεώρησης της ΕΕ, την ορθότητα της οποίας επιβεβαίωσε πρόσφατα και η έκθεση του συντονιστή της ΕΕ για το σχέδιο «Ναμπούκο».

«Η Ελλάδα πιστεύει, ότι η διεύρυνση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελεί μια από της πλέον φερέγγυες λύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα στην περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας / μεταφοράς» επισήμανε.

Έμπρακτή απόδειξη για τη σημασία του υγροποιημένου αερίου(ΥΠΑ) υπήρξε η εμπειρία της Ελλάδας κατά την κρίση τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η χώρα κατάφερε να καλύψει όλες τις ανάγκες της διαμέσου της αύξησης των εισαγωγών της σε ΥΠΑ, παρά την απόλυτη διακοπή της ροής του αερίου στους αγωγούς.

Ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να βοηθήσει τη γειτονική Βουλγαρία να καλύψει επίσης τις ανάγκες της σε ΥΠΑ και τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αναπτύξει την υποδομή απο-υγροποίησης του ΥΠΑ στο Βορρά και στο Νότο, ανήγγειλε ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής δεύτερου τερματικού για υγροποιημένο αέριο στις ακτές του Αιγαίου.

Ο κ. Καραμανλής στάθηκε επίσης στη σημασία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που θα ολοκληρωθεί πιθανότατα το 2012 και θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 50 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου το χρόνο όπως ανακοίνωσε, ενώ επισήμανε τη σημασία του σχεδίου για την «αποσυμφόρηση» των Στενών του Βοσπόρου απο τη θαλάσσια κυκλοφορία πετρελαιοφόρων και κατά συνέπεια και τη μείωση των κινδύνων απο θαλάσσιες καταστροφές.

«Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε στη διαδικασία αναβάθμισης των απαιτούμενων μελετών και θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι το σχέδιο αυτό, όπως εξάλλου κι όλα τα άλλα αναπτυξιακά σχέδια υποδομής της χώρας μας, θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος» διαβεβαίωσε τους πολιτικούς ηγέτες ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλή σημείωσε ακόμα ότι ο εμπορικός στόλος της Ελλάδας είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους στον κόσμο και παίζει τον ρόλο του «κινητού αγωγού» στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ολόκληρου του πλανήτη.

«Θα ήθελα να τονίσω τελειώνοντας, ότι η διεθνής συνεργασία δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη για την επιτυχία της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας».

Τέλος, να πω ότι στο περιθώριο της Συνόδου, είχα διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας, κ. Boris Tadic, και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, κ. Sergei Stanishev». Με τον κ. Tadic μας απασχόλησαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Στη συνάντηση που είχα με τον κ. Stanishev εξετάσαμε διμερή θέματα με έμφαση κυρίως στην ενεργειακή μας συνεργασία.

Ως κορύφωση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Σόφιας και της Αθήνας στην αναδυόμενη ενεργειακή αγορά στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σαν σημαντικό νέο βήμα στην αναπτυσσόμενη με γοργούς ρυθμούς διμερή συνεργασία στον στρατηγικό ενεργειακό τομέα, εκτιμάται το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης, το οποίο υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο Βούλγαρος ομόλογος του Πέταρ Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Σεργκέι Στανίσεφ.

Την κοινή βούληση τους για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα ενεργειακών σχεδίων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά και ευρύτερης σημασίας για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, εκφράζουν Σόφια και Αθήνα στη διακυβερνητική συμφωνία τους.

«Με την ευκαιρία της συμμετοχής μας στη σύνοδο στη Σόφια, θα ήθελα να τονίσω ειδικότερα, ότι με τη γείτονα χώρα Βουλγαρία συνεργαζόμαστε στενά για την προώθηση των κοινών ενεργειακών μας έργων. Στον τομέα του ηλεκτρισμού κατασκευάζουμε νέα, δεύτερη διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Δουλεύουμε μαζί για την επιτυχή ολοκλήρωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ενώ κατασκευάζουμε έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου από την Κομοτηνή μέχρι το Χάσκοβο της Βουλγαρίας».

Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου, οι οποίοι καλύπτουν την ενεργειακή Σύνοδο Κορυφής στη Σόφια.

«Η Σύνοδος μας έδωσε την ευκαιρία για περαιτέρω προώθηση του εντατικού διαλόγου για την ασφάλεια και τη συνεργασία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στα πλαίσια της ενημέρωσης των ελληνικών ΜΜΕ για τα αποτελέσματα της συζήτησης των πολιτικών παραγόντων, επιχειρηματιών και εμπειρογνωμόνων από τις χώρες της ΕΕ, της Κασπίας, της Μαύρης Θάλασσας, της Κεντρικής Ασίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

«Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί πλέον μια από τις πιο σπουδαίες προκλήσεις της εποχής μας και έχει αναγνωρισθεί ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Βασικοί παράμετροι αυτής της πολιτικής είναι η προώθηση των επενδύσεων για τις απαραίτητες ενεργειακές υποδομές, η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων, όπως επίσης η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και του διαλόγου με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες παραγωγής και διαμετακόμισης ενέργειας» τόνισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο.

«Η χώρα μας υποστηρίζει την προώθηση ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος προμηθειών, πηγών και οδεύσεων ως βασικό συστατικό, ως βασικό παράγοντα για μια επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική. Παράλληλα, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση μας, διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή αυτών των αρχών και προχωράμε στην υλοποίηση σημαντικότατων ενεργειακών υποδομών που καθιστούν τη χώρα μας καθοριστικό παράγοντα για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και κόμβο στρατηγικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε επίσης ο κ. Καραμανλής.

Σε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του Σεργκέι Στανίσεφ, ο πρωθυπουργός εξέτασε διμερή θέματα, με έμφαση κυρίως στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας υπήρξε κύριο θέμα της συνομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, είπε επίσης ο κ. Καραμανλής.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3396&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote