Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απέφυγε τον όρο «γενοκτονία»
Απέφυγε τον όρο «γενοκτονία» Εκτύπωση E-mail
25.04.09

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε τη «δίκαιη παραδοχή των γεγονότων» όσον αφορά τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915

επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απέφυγε ωστόσο να τη χαρακτηρίσει «γενοκτονία», μολονότι είχε χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2008.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε την ετήσια προεδρική δήλωσή του για την 94η επέτειο από την έναρξη των διωγμών σημειώνοντας ότι οι απόψεις του από την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας του δεν έχουν αλλάξει

«Έχω κατ' επανάληψη αναφέρει την άποψή μου για το τι συνέβη το 1915 και η άποψή μου δεν έχει αλλάξει. Στόχος μου παραμένει η επίτευξη της πλήρους, ειλικρινούς και δίκαιης παραδοχής των γεγονότων», τονίζει.

Ο Ομπάμα πιέζεται από την αρμενική κοινότητα των ΗΠΑ να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά και να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τα γεγονότα του 1915. Ωστόσο η Τουρκία αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έχει προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.

Αλλο προσέγγιση, άλλο γενοκτονία

Ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν συνηγόρησε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, με αφορμή την επέτειο για τις σφαγές που έγιναν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά αρνήθηκε εκ νέου να καταστήσει την αναγνώρισή της αναγκαία προϋπόθεση για την προσέγγιση Αρμενίας - Τουρκίας.

«Δεν υπάρχει παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ούτε στις μνήμες των ανθρώπων ούτε στην Ιστορία (...) Πρόκειται για αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης» σημειώνει σε δήλωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της 94ης επετείου από την έναρξη των σφαγών.

Η διαδικασία αυτή «δεν στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και η αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία δεν συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για τη σύναψη διμερών σχέσεων» προσέθεσε ωστόσο, την ώρα που χιλιάδες Αρμένιοι παρήλαυναν στο Γερεβάν, μπροστά από το μνημείο για τα θύματα των σφαγών του 1915-1917 επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι σφαγές αυτές ή οι εκτοπισμοί στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.500.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους Αρμενίους, ενώ η Τουρκία κάνει λόγο για 300.000-500.000 νεκρούς και αρνείται τον όρο «γενοκτονία». Η αρμενική γενοκτονία έχει αναγνωριστεί, μεταξύ άλλων, από τη Γαλλία, τον Καναδά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3395&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote