Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η «κρίσιμη Τρίτη» της κυβέρνησης
Η «κρίσιμη Τρίτη» της κυβέρνησης Εκτύπωση E-mail
23.04.09

Στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία της προσεχούς Τρίτης που θα κρίνει την παραπομπή του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη στη Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα, τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις επικεντρώνεται το ενδιαφέρον όλων στο κυβερνητικό στρατόπεδο

έστω κι αν, εξωδίκως, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας δεν θα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ηδη στην εξίσωση που επιχειρούν να λύσουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης, πέραν του «αγνώστου Χ» -του αριθμού δηλαδή των βουλευτών που ενδεχομένως ψηφίσουν παραπομπή του πρώην υπουργού Αιγαίου- συνεκτιμούν και τις θέσεις που διατυπώνουν γαλάζιοι βουλευτές, όπως χθες ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Μανώλης που δήλωσε (Κανάλι 1) ότι τάσσεται παγίως υπέρ της κατάργησης της ασυλίας βουλευτών και υπουργών, προκειμένου άπαντες να κρίνονται στα δικαστήρια. «Μπορεί ο κ. Παυλίδης να είναι αθώος, όμως αυτό πρέπει να το κρίνει ο φυσικός δικαστής... δεν είναι ο ρόλος της Βουλής να βγάζει κάποιον αθώο ή ένοχο», σημείωσε ο κ. Μανώλης, δίνοντας την αίσθηση ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής. Ο ίδιος, μιλώντας στην «Κ», διευκρίνισε ότι εφόσον από την ψήφο κρίνεται το ενδεχόμενο εκλογών, δεν αποκλείεται να μην επιμείνει στη στάση του, αλλά να επιλέξει λευκό ή αποχή.

 

 

Οι αποφάσεις Καραμανλή

 

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το μεσημέρι της Τρίτης από τα Τίρανα, προκειμένου να συμμετάσχει κανονικά στην ψηφοφορία, το ίδιο βράδυ, για το μέλλον του κ. Παυλίδη. Στο, πλέον πιθανό, σενάριο της μη παραπομπής, ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται αποφασισμένος να επιχειρήσει να κλείσει το «μέτωπο Παυλίδη» και να επιχειρήσει την αντεπίθεσή του εν όψει ευρωεκλογών. Αντιθέτως, ενδεχόμενη παραπομπή χωρίς παραίτηση του κ. Παυλίδη από τη βουλευτική έδρα θα οδηγήσει σε εκλογές. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει διάλυση της Βουλής, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε δίδυμες εκλογές στις 7 Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση, η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών θα γίνει αργότερα της 2ας Μαΐου, ημερομηνία που φερόταν να συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να εκπληρωθούν και οι συνταγματικές προβλέψεις για τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εις ό,τι αφορά το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του κ. Θαν. Γιαννόπουλου στο ραδιόφωνο του Αλφα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή της υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφοράς μέχρι τον Ιούνιο. «Μάγοι δεν είμαστε», σημείωσε.

 

 


kathimerini

Τα σενάρια περιπλέκει και η επαμφοτερίζουσα στάση του ΛΑΟΣ που, για άλλη μια φορά, αποφεύγει να λάβει σαφή θέση, κινούμενος ως εκκρεμές μεταξύ απαλλαγής και παραπομπής. Σε κάθε περίπτωση, τα γαλάζια μέλη της προανακριτικής, που σήμερα πραγματοποιούν την πρώτη διάσκεψή τους για την έκδοση του πορίσματος, προσανατολίζονται σε απαλλαγή του πρώην υπουργού Αιγαίου, την ίδια στιγμή που στον κ. Α. Παυλίδη ασκούνται πιέσεις να παραιτηθεί, ακόμη και αν απαλλαγεί από τη Βουλή. «Πρέπει να παραιτηθεί για να μην αφήσει ούτε μια σκιά πάνω του», τον κάλεσε ο κ. Γιώργος Καλατζής (Αθήνα 9,84), «οφείλουμε όλοι ανεξαρτήτως αν έχουμε ή δεν έχουμε ποινικές ευθύνες να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας έναντι της παράταξης και του τόπου», υπογράμμισε, στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Απ. Τζιτζικώστας (Αλφα). Στη Νέα Δημοκρατία προεξοφλείται ότι η κυβέρνηση θα έχει κόστος ακόμη κι αν ο κ. Παυλίδης απαλλαγεί καθώς, όπως σημειώνεται, «θα δυσκολευθούμε να πείσουμε ότι δεν συγκαλύψαμε». Επιπλέον, αναμένουν ότι ο κ. Παυλίδης θα θελήσει να «απαντήσει» σε όσους συναδέλφους του στη γαλάζια Κοινουβουλευτική Ομάδα του έδειξαν την πόρτα εξόδου, ανοίγοντας νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κυβερνών κόμμα.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3388&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 23.04.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote