Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Ελπιδοφόρο φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Ελπιδοφόρο φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ Εκτύπωση E-mail
22.04.09

Ενα νέο φάρμακο κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, το οποίο παρασκεύασαν Βρετανοί ερευνητές, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε αρκετούς ασθενείς.

Ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου διαπίστωσε ότι το μοριακό φάρμακο εξαφάνισε μία πρωτεΐνη, την SAP, η οποία φέρεται ότι είναι παρούσα στους ασθενείς με τη νόσο, από τον εγκέφαλο πέντε πασχόντων που το έλαβαν για τρεις μήνες.

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου. Η πρωτεΐνη SPA εντοπίζεται τόσο στις πλάκες όσο και στις νευρικές ίνες στους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτζάιμερ. Ενώ φαίνεται να προστατεύει αυτές τις δομές, ταυτόχρονα ευνοεί το σχηματισμό της αμυλοειδούς πρωτεΐνης που καταστρέφει τις πλάκες. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η SAP μπορεί να προκαλέσει άμεσες ζημιές στα κύτταρα.

Τα δύο κύρια πλεονεκτήματα του CPHPC είναι ότι δεν διαλύεται όταν μπει στον οργανισμό, ενώ έχει πολύ συγκεκριμένη δράση, χωρίς να αλληλεπιδρά με τα άλλα κύτταρα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο παρενεργειών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Proceedings» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Το βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο συνέβαλε στη χρηματοδότηση της έρευνας, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής του φαρμάκου CPHPC συνιστούν αιτία για «συγκρατημένη αισιοδοξία», αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν, αφαιρώντας την SAP από τον εγκέφαλο, θα προκύψουν κλινικά οφέλη.

Τώρα σχεδιάζονται κλινικές μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας ώστε να επιβεβαιωθούν τα πρώτα αποτελέσματα. «Νέες θεραπείες για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ απαιτούνται επειγόντως και είναι πιθανό αυτό το μικρό μοριακό φάρμακο να είναι ένας μελλοντικός υποψήφιος», δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου Ρεμπέκα Γουντ.

 

Ευκαιρία 
Με δεδομένο τον γηράσκοντα παγκόσμιο πληθυσμό και την έλλειψη μίας αποτελεσματικής θεραπείας, τα νέα φάρμακα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ θεωρούνται μία εξαιρετική ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για την φαρμακευτική βιομηχανία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα περισσότερα φάρμακα για τη νόσο έχουν αποτύχει. Πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση φαρμάκου της εταιρείας Elan and Wyeth, που πλέον έχει εξαγοραστεί από την Pfizer, το οποίο έδωσε απογοητευτικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών το περασμένο καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλικία είναι ο μέγιστος παράγοντας κινδύνου για την άνοια. Η άνοια έχει επιπτώσεις σε έναν στους 14 ανθρώπους μετά την ηλικία των 65 και σε έναν στους έξι μετά την ηλικία 80. Εντούτοις, η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν περιορίζεται μόνο στους ηλικιωμένους ανθρώπους: στη Βρετανία, υπάρχουν 15.000 άνθρωποι κάτω των 65 ετών με άνοια, αν και αυτός ο αριθμός πιθανά είναι υποτιμημένος.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3382&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote