Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η υπόθεση Παυλίδη θα ορίσει τις κάλπες
Η υπόθεση Παυλίδη θα ορίσει τις κάλπες Εκτύπωση E-mail
20.04.09

Αντιμέτωπος με το κρισιμότερο δίλημμα στην πρωθυπουργική του διαδρομή είναι ο Κ. Καραμανλής

 Να συνεχίσει την πορεία που έχει διαγράψει από τις αρχές του νέου χρόνου, με την ελπίδα της σταδιακής ανάκαμψης και τον κίνδυνο να διευρυνθεί η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. σε επίπεδα «μη διαχειρίσιμα» ή να στήσει εθνικές κάλπες τον Ιούνιο, ευελπιστώντας, αν μη τι άλλο, να αποτρέψει την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την αυτοδυναμία;

 

Κατ' αρχήν, όπως συνομολογούν κορυφαία στελέχη, ο πρωθυπουργός αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις για δίδυμες εκλογές, διότι θεωρεί ότι μοναδική επιδίωξη της περιόδου πρέπει να είναι ο περιορισμός των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και γιατί προσδοκά ότι αν δεν υπάρξουν άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως η υπόθεση Παυλίδη, θα έχει τον χρόνο να βελτιώσει την εικόνα της Ν.Δ. Ταυτοχρόνως, όμως, αναγνωρίζει ότι δεν στερείται λογικής η εισήγηση περί «δίδυμης» κάλπης, καθώς από τον Σεπτέμβριο, οι πολιτικές συνθήκες θα είναι ακόμη πιο δύσκολες για την κυβέρνηση που θα πρέπει να λάβει νέα, επώδυνα μέτρα.

 

Απογοήτευση

 

Ο παραπάνω προβληματισμός αποκτά χαρακτηριστικά αγωνίας, όταν, μοιραία, συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης Παυλίδη, η οποία λόγω του γεγονότος ότι και η δεύτερη ψηφοφορία είναι μυστική, δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Συνομιλητές του κ. Καραμανλή παραδέχονται ότι η υπόθεση αυτή κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα τον σχεδιασμό των τελευταίων μηνών, σκιάζοντας και αποδυναμώνοντας κάθε πρωτοβουλία και μέτρο του οικονομικού επιτελείου που στόχευε στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος. Οπως λένε, μάλιστα, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την τροπή αυτή.

 

 

Οι ίδιοι κύκλοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες που θα έχει στην κυβερνητική εικόνα η αναβίωση του κλίματος σκανδαλολογίας. Ακόμη και η επαναφορά στο προσκήνιο της υπόθεσης των μαύρων ταμείων της Siemens -η οποία μέχρι στιγμής τουλάχιστον δείχνει να αφορά κατά προτεραιότητα το ΠΑΣΟΚ- επιβαρύνει περαιτέρω, κατά τα κυβερνητικά στελέχη, το κλίμα καχυποψίας και τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη και από τα δύο κόμματα εξουσίας σπεύδουν να ξορκίσουν τη σκανδαλολογία της περιόδου, θεωρώντας την επιζήμια για την ήδη τραυματισμένη σχέση της πολιτικής με τους πολίτες.

 

Προτάσεις

 

Δύο τουλάχιστον από τους κορυφαίους υπουργούς εισηγούνται στον πρωθυπουργό να στήσει διπλές κάλπες τον Ιούνιο και ταυτοχρόνως να προβεί σε κινήσεις που θα βελτιώσουν περαιτέρω το προφίλ του και θα αμβλύνουν τις δυσάρεστες για τη Ν.Δ. εντυπώσεις από τις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου, των «κουμπάρων», των ομολόγων κ.ά. Εντυπώσεις που, σημειωτέον, έχουν επανακάμψει λόγω της υπόθεσης Παυλίδη, η οποία λειτουργεί συνειρμικά. Τα παραπάνω στελέχη προτείνουν στον πρωθυπουργό να αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια όλα τα πρόσωπα, το όνομα των οποίων ενεπλάκη κατά το παρελθόν σε υποθέσεις με γκρίζες σκιές και να διεκδικήσει δυναμικά την ψήφο των πολιτών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το έργο που έγινε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και την έλλειψη σοβαρής εναλλακτικής πρότασης εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ. «Αν κινηθούμε σωστά, τότε είναι σίγουρο ότι μπορούμε τουλάχιστον να αποτρέψουμε την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και να παραμείνουμε στο παιχνίδι», λένε χαρακτηριστικά.

 

«Τυχόν δίδυμες εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τη Ν.Δ.» αντιτείνουν άλλοι κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να αφήσει τις αποφάσεις τουλάχιστον για τα τέλη του καλοκαιριού. Τα στελέχη αυτά επιμένουν ότι οι διπλές εκλογές ευνοούν περισσότερο το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία και επικαλούνται και ιστορικά στοιχεία για την άποψή τους. «Αν πάμε μόνο σε ευρωεκλογές τον Ιούνιο, τότε έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μειώσουμε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ σε διαχειρίσιμα επίπεδα», λένε, εκτιμώντας ότι σε αυτή την περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει σημαντικές διαρροές προς τα αριστερά. Στοιχηματίζουν, μάλιστα, ότι αν αυτή η πρόβλεψή τους επιβεβαιωθεί, τότε είναι πιθανό να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ σε φάση προβληματισμού για το αποτέλεσμα.

 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιθυμεί να υιοθετήσει τη δεύτερη εισήγηση και να μη στήσει εθνικές κάλπες στις αρχές του καλοκαιριού. Υπό την προϋπόθεση ότι η υπόθεση Παυλίδη δεν θα τον αναγκάσει να ψηφίσει υπέρ του πρώτου σεναρίου.

 

Βαρύ φορτίο η οικονομία

 

Για πολλούς εκ των στενών του συνομιλητών, ο πρωθυπουργός είχε βασίσει όλη τη στρατηγική του στο ζήτημα της οικονομίας. Επενδύοντας στο επιχείρημα «επιθυμώ να είμαι χρήσιμος και όχι ευχάριστος», ο κ. Καραμανλής σχεδίαζε ακόμη και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θέτοντας στους πολίτες το διακύβευμα της συνετούς διακυβέρνησης για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συναρτούσαν την ημερομηνία των εκλογών από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν και του Ecofiγια την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Παρά το στοιχείο πολιτικού ρίσκου, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούσαν ότι η επιδιωκόμενη σύγκριση Καραμανλή - Παπανδρέου ή άλλως «υπευθυνότητας - ανευθυνότητας» θα λειτουργούσε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, επιμένει στην προβολή του διλήμματος, ενώ η επικοινωνιακή αντεπίθεση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με φυλλάδιο υπό τον τίτλο «Θες την αλήθεια;» για την οικονομία και τα «ψεύδη του ΠΑΣΟΚ», που μοιράστηκε κατά την πασχαλινή έξοδο στις εθνικές οδούς.

Ωστόσο, οι οικονομικές εξελίξεις και η αδήριτη ανάγκη λήψης νέων μέτρων καθιστούν πλέον την οικονομία από «παράθυρο ευκαιρίας» σε βαρύ φορτίο για την κυβέρνηση. Τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα, που τοποθετούνται το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου και θα περιλαμβάνουν ακόμη και την επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης, αποτελούν πλέον το κομβικό σημείο διαμόρφωσης της κυβερνητικής στρατηγικής. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι λίγοι όσοι ενώ εισηγούνται να αποφευχθούν τώρα οι εθνικές εκλογές, δεν αποκλείουν ότι τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως με θετικότερες δημοσκοπήσεις και μακριά από τη σκανδαλολογία, η κυβέρνηση θα επιδιώξει ανανέωση της λαϊκής εντολής επικαλούμενη την ανάγκη διάσωσης της οικονομίας.


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3377&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote