Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απογοήτευση και αβεβαιότητα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ
Απογοήτευση και αβεβαιότητα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ Εκτύπωση E-mail
20.04.09

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ «Ντέρμπαν ΙΙ» για το ρατσισμό ξεκίνησε στη Γενεύη εν μέσω αντιδικιών και της αισθητής απουσίας πολλών αντιπροσωπειών δυτικών χωρών.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη ότι είναι «βαθύτατα απογοητευμένος» από το μποϊκοτάζ εκ μέρους αρκετών χωρών.

«Ορισμένες χώρες, που θα έπρεπε να εργάζονταν για να ανοίξουν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον δεν βρίσκονται εδώ. Λυπούμαι βαθύτατα που μερικοί επέλεξαν να μείνουν μακριά και ελπίζω να μη το συνεχίσουν αυτό για πολύ καιρό», είπε ο γγ του ΟΗΕ.

Ο Μπαν, καθώς και η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, προειδοποίησαν ότι η παρούσα χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική για το ρατσισμό και ζήτησαν από τις χώρες να είναι «σε επιφυλακή» στη διάρκεια δύσκολων περιόδων.

Ενας αριθμός αντιπροσώπων αποχώρησε όταν ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αποκάλεσε το Ισραήλ «ρατσιστική κυβέρνηση».

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες , έχουν μποϊκοτάρει τη Διάσκεψη με το αιτιολογικό ότι το σχέδιο τελικής διακήρυξης που είχε προετοιμαστεί ήταν μη αποδεκτό καθώς περιελάμβανε ασαφείς απόπειρες να περιορίσει την κριτική απέναντι σε θρησκείες, ενώ υπήρξαν και ανησυχίες ότι μπορεί να γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο Ισραήλ.

Ο Νέλσον Μαντέλα, μέσω απεσταλμένου του, απευθύνθηκε στη Διάσκεψη και ζήτησε οι πολιτικές διαφορές και απόψεις ανάμεσα στις χώρες να μη σταθούν εμπόδιο στη μάχη κατά του ρατσισμού.

Το σχέδιο τελικής διακήρυξης ήταν μία περιορισμένη εκδοχή προηγούμενου σχεδίου, απ΄όπου είχαν αφαιρεθεί πολλές αντιφατικές φράσεις και τμήματα του κειμένου, αλλά παρόλα αυτά δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικό για τις χώρες που προχώρησαν σε μποϊκοτάζ.

Η Γαλλία και η Βρετανία συμμετέχουν καθώς και το Ιράν, ο πρόεδρος του οποίου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος ομιλητής στη Διάσκεψη.

Ο Αχμαντινετζάντ έχει προβεί στο παρελθόν σε σχόλια αμφισβητώντας το Ολοκαύτωμα και το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Η Γαλλία δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τη Διάσκεψη αν ο Αχμαντινετζάντ κάνει αντισημιτικά σχόλια.

Η Νορβηγία και η Νότιος Αφρική έστειλαν αμφότερες αντιπροσωπείες στη Διάσκεψη.

Ο Πάπας δήλωσε την υποστήριξή του χθες προς τη διαδικασία αναθεώρησης της διακήρυξης, η οποία στοχεύει στο να ελέγξει την πρόοδο που επιτεύχθηκε, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στη μάχη κατά των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού, από την πρώτη Διάσκεψη του Ντέρμπαν, στη Νότιο Αφρική, το 2001.

Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να μποϊκοτάρει τη Διάσκεψη και ο αντιπρόεδρός του, Ντίτερ Γκράουμαν, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ήταν ένα «θαρραλέο βήμα».



e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3374&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote