Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Δημοσιογράφος καταδικάστηκε για κατασκοπεία
Δημοσιογράφος καταδικάστηκε για κατασκοπεία Εκτύπωση E-mail
18.04.09

Ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών την Ιρανοαμερικανή δημοσιογράφο Ροξάνα Σαμπέρι, η οποία κατηγορείται για κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ.

«Θα ασκήσω έφεση», είπε ο δικηγόρος της Αμπντολσαμάντ Κοραμσάχι.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι «βαθειά απογοητευμένος» από την απόφαση. «Οι σκέψεις και οι προσευχές του είναι μαζί με την ίδια και την οικογένειά της. Νομίζω πως θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την ανησυχίας μας μέσω της Ελβετίας προς την ιρανική κυβέρνηση και να είμαστε βέβαιοι ότι κατανοούν την μεγάλη μας ανησυχία για τις ενέργειες αυτές», τόνισε ο εκπρόσωπος που αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση με ποιο τρόπο η υπόθεση αυτή μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις με το Ιράν.

Δήλωση για το ζήτημα έκανε νωρίτερα και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Είμαι ιδιαίτερα απογοητευμένη από την καταδικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε από την ιρανική δικαιοσύνη σε βάρος της Ροξάνας Σαμπέρι. Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με τρόπο σθεναρό τις ανησυχίες μας προς την ιρανική κυβέρνηση», ανέφερε η Χίλαρι Κλίντον.

Η ηλικίας 31 ετών Σαμπέρι γεννήθηκε στις ΗΠΑ και ο πατέρας της είναι Ιρανός. Από την αρχή Ιανουαρίου κρατείται στην φυλακή Εβίν βόρεια της Τεχεράνης παρά τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον να απελευθερωθεί.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) χαρακτηρίζει «βαρειά και άδικη σε σχέση με τον ιρανικό ποινικό κώδικα» την απόφαση. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι της επιβλήθηκε χωρίς την παρουσία του δικηγόρου κατά την μοναδική ακροαματική διαδικασία στις 13 Απριλίου, ενώ η ίδια εμφανίστηκιε μόνη της ενώπιον των δικαστών. «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την απελευθερώσή της», προστίθεται μεταξύ άλλων.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει αβάσιμες τις σε βάρος της Σαμπέρι κατηγορίες, ενώ ο πατέρας της που έχει γίνει Αμερικανός υπήκοος και διαμένει στις ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι από το 2006 η κόρη του «δεν εργαζόταν πλέον για μέσα ενημέρωσης» και πως έγραφε «προσωπικά σχόλια για πολιτιστικά και φιλολογικά θέματα για ένα βιβλίο της για το Ιράν».

flash

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3370&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote