Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Financial Times: Δύσκολο το μέλλον για τις τράπεζες
Financial Times: Δύσκολο το μέλλον για τις τράπεζες Εκτύπωση E-mail
17.04.09

Λιγότερο ριψοκίνδυνες, λιγότερο επικερδείς και ενδεχομένως αρκετά μικρότερες. Αυτή είναι η πρόγνωση για το μέλλον των τραπεζών διεθνώς

καθώς προσπαθούν να ανακάμψουν από τη χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου. Αυτή η κοσμοϊστορική μεταστροφή του χρηματοοικονομικού κλίματος υποδεικνύει ότι ακόμη και οι τράπεζες που θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν την ύφεση χωρίς ουσιαστικά προβλήματα θα πρέπει να αγωνιστούν σκληρά προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον που θα προκύψει. Εν μέσω της κρίσης, ενδεχομένως να ήταν άσκοπο να επιχειρήσει κανείς να σκιαγραφήσει το μέλλον του τραπεζικού κλάδου. Οι περισσότερες τράπεζες δυσκολεύονται να δημοσιοποιήσουν επίσημες προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο, πόσο μάλλον για την επόμενη πενταετία.

Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει να αντλήσουν νέα κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 900 δισ. δολάρια από τα τέλη του 2008, oι δείκτες κεφαλαιουχικής επάρκειας έχουν βελτιωθεί ελάχιστα, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν και νέες ενέσεις ρευστότητας τόσο από τις κατά τόπους κυβερνήσεις όσο και από ιδιώτες επενδυτές. Αβέβαιο παραμένει και το μέλλον του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των τραπεζών. Οι ρυθμιστικές αρχές καταστρώνουν σχέδια προκειμένου να υποχρεώσουν τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές πως θα εφαρμοσθούν οι νέοι κανονισμοί στην πράξη.

Ορισμένες κεντρικές τράπεζες και πολιτικοί κύκλοι, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τάσσονται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού των τομέων της επενδυτικής και της εμπορικής τραπεζικής. Ακόμη και στην περίπτωση που αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, οι τράπεζες σε αρκετές χώρες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με αυστηρότερους κανονισμούς λειτουργίας, που θα καθιστούν λιγότερο ελκυστικές τις διεθνείς συναλλαγές.

Οι νέες τάσεις
Ωστόσο, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ορισμένες τάσεις. Πρώτον, οι αποδόσεις θα είναι πλέον χαμηλότερες. Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup, τα κέρδη από τις επενδύσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών σε μετοχές την περίοδο 2003-2007 κυμάνθηκαν μεταξύ 18% και 23%, έναντι 12% με 15% στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αύξηση του δανεισμού των τραπεζών.

Η τάση αυτή αναμένεται πλέον να αλλάξει. Οι τράπεζες θα πρέπει, επίσης, να αυξήσουν τα στοιχεία ενεργητικού στους ισολογισμούς τους, γεγονός που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην κερδοφορία τους. Η κρίση επανέφερε στο προσκήνιο και τη μεγάλη σημασία των καταθέσεων ως ένα σταθερό μέσο χρηματοδότησης των τραπεζών. Σε μία περίοδο, όμως, όπου τα επιτόκια βρίσκονται κοντά σε μηδενικά επίπεδα στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες, το να προσφέρει κανείς ελκυστικά επιτόκια καταθέσεων θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερο κόστος.

Σε μία περίοδο που απειλούνται με κατάρρευση, πολλές τράπεζες, όπως η Mor-gan Stanley, το πάλαι ποτέ λαμπρό παράδειγμα του κλάδου της επενδυτικής στρατηγικής, στρέφονται πλέον στο κυνήγι ευκατάστατων καταθετών.Ανεξάρτητα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν, σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον, οι περισσότερες τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Όμως, η μείωση θέσεων εργασίας ή η μεταφορά τους σε φθηνότερες χώρες ενέχει σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους, ιδιαίτερα για τις τράπεζες που έχουν δεχθεί κρατική οικονομική στήριξη.

Η πίεση για μείωση του κόστους λειτουργίας θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση του συγκεντρωτισμού μετά το πέρας της κρίσης και τη σταθεροποίηση της βιομηχανίας. Ωστόσο, οι συγχωνεύσεις σε εθνικό επίπεδο αναμένεται να συναντήσουν εμπόδια από τις αρμόδιες αρχές που ήδη εκφράζουν ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, ενώ οι συγχωνεύσεις σε διεθνές επίπεδο θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές τράπεζες. Ακόμη και αν οι αρχές δεν τις αναγκάσουν να διασπαστούν, οι μεγάλες τράπεζες θα δεχθούν έντονες πιέσεις από τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις διεθνείς φιλοδοξίες τους.

Στο νέο περιβάλλον, παρ’ όλα αυτά, θα υπάρχει ακόμη χώρος για διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα. Ο τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε μία εποχή όπου οι επιδόσεις του θα σχετίζονται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται η κάθε τράπεζα.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3361&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote