Αρχική arrow ΑΛΛΗ ΟΨΗ arrow ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ
ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ Εκτύπωση E-mail
16.04.09

Ας ορίσουμε τολμηρά τις λέξεις. Εάν κομμουνισμός είναι το πολιτικό σύστημα που είδαμε να εφαρμόζεται στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, από την ήπια παραλλαγή της Γιουγκοσλαβίας μέχρι τη σκληρή της Αλβανίας, εάν είναι αυτό που επιβιώνει στην έρημη Βόρεια Κορέα, παράγοντας φτώχεια, διαφθορά και ανελευθερία, ένα ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα βρίσκεται εξ ορισμού στον αντίποδά του.

Και αν πρόκειται για τη σταλινική εκδοχή που ονειρεύεται το ΚΚΕ, είναι φυσικό το ΠΑΣΟΚ να διακατέχεται από «αντικομμουνισμό», υπό την έννοια ότι απορρίπτει την ιδεολογία και την πρακτική της κομμουνιστικής Αριστεράς. Αρα, άστοχα του προσάπτεται ως μομφή από τον Περισσό.

 
Δεν υπάρχει τίποτε παράδοξο σ' αυτά. Παντού στην Ευρώπη, η Σοσιαλδημοκρατία έχει ξεκάθαρες ιδεολογικές θέσεις απέναντι στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Εκείνα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η Σοσιαλδημοκρατία μαζί τους, όχι! Απλώς, για ιδιόμορφους ιστορικούς λόγους, ο χαρακτηρισμός «αντικομμουνιστής» αποτέλεσε στην Ελλάδα το βαρύ πυροβολικό της Αριστεράς -περίπου ό,τι και ο αφορισμός για την Εκκλησία. Για τους ίδιους ιδιόμορφους λόγους, το να αρνείσαι το σταλινισμό σε καθιστούσε ύποπτο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, ενώ το να τον θαυμάζεις αποτελούσε τεκμήριο προοδευτικότητας.
 
Μόνο που όλα αυτά διαπότισαν με υποκρισία το δημόσιο διάλογο. Αυτά που λέει απερίφραστα ο Πάγκαλος είναι τα ίδια που σκέφτεται όλος ο κόσμος. Ακόμη και άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στον Εμφύλιο, από την πλευρά της Αριστεράς. Υπάρχει αμφιβολία ότι, αν στη Γιάλτα η γραμμή χαρασσόταν διαφορετικά πάνω στο χάρτη, η Ελλάδα θα είχε ζήσει την «ευτυχία» που έζησαν οι Βούλγαροι στο καθεστώς του Ζίβκοφ και οι Ρουμάνοι στον «παράδεισο» του Τσαουσέσκου; Υπάρχει αμφιβολία ότι οι ατομικές ελευθερίες θα είχαν την ίδια σημασία που είχαν στη Σοβιετική Ενωση; Ή, μήπως, υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα οι Ελληνες θα περνούσαν νύχτα τα σύνορα για να πάνε λαθρομετανάστες στην Κορυτσά και στο Ελβασάν; Και εν πάση περιπτώσει, όσο δικαίωμα έχει ο Μανδρέκας να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, άλλο τόσο δικαίωμα έχει και ο Πάγκαλος να λέει ότι το ΚΚΕ είναι συντηρητικό κόμμα. Η διαφορά είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ότι το ΚΚΕ έχει θέση στο δικό του κοινοβουλευτικό κόσμο -άρα άδικα ανησυχεί η Αλέκα ότι μπορεί να το θέσουν εκτός νόμου. Ενώ η ίδια δύσκολα μπορεί να εγγυηθεί το αντίστροφο.

aggelioforos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3356&Itemid=39

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote