Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κλείσατε τα μάτια για Siemens και ζημιώσατε τον ΟΤΕ»
Κλείσατε τα μάτια για Siemens και ζημιώσατε τον ΟΤΕ» Εκτύπωση E-mail
16.04.09

Μίζες ύψους 57,5 εκατομμυρίων ευρώ δόθηκαν για τη συμφωνία-σκάνδαλο της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, η οποία εγκρίθηκε με απόφαση του τότε υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσου Μαντέλη. Ο χορός των εκατομμυρίων που στήθηκε σε βάρος του Οργανισμού, από το 1997 έως το 2003, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο, αποτυπώνεται στα κατηγορητήρια που συνέταξε ο 4ος ειδικός ανακριτής σε βάρος των πρώην στελεχών της Siemens και του ΟΤΕ.

 

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνει όλη η ηγεσία του ΟΤΕ επί ΠΑΣΟΚ, η οποία φέρεται να έκανε «τα στραβά μάτια» για να μην υλοποιηθούν οι ρήτρες που προστάτευαν το Ελληνικό Δημόσιο. Αποτέλεσμα ήταν το ποσό των μαύρων χρημάτων να μετακυλιστεί στο κόστος για την αναβάθμιση του δικτύου του ΟΤΕ. «Δεν ενεργοποιήσατε τις ρήτρες που είχαν τεθεί για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του ΟΤΕ, οι οποίες ήταν μη συμφέρουσες για τη Siemens, με αποτέλεσμα το κόστος να ξεπεράσει κατά πολύ το 1.000.000 γερμανικά μάρκα και κατά συνέπεια το προϋπολογισμένο κόστος, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του ΟΤΕ», λέει ο ανακριτής στους κατηγορουμένους.

 
Το πώς λειτουργούσε το σύστημα για το ξέπλυμα του χρήματος περιγράφεται αναλυτικά από τον ανακριτή ως εξής:
 
Τα μαύρα λεφτά που προέρχονταν από το 2% του συνολικού τζίρου που έκανε η Siemens Ελλάδος (προκειμένου όχι μόνο να εκτελεστεί η προγραμματική συμφωνία του 1997, αλλά και οι επιμέρους συμβάσεις) δίνονταν σε στελέχη της Siemens και από εκεί σε στελέχη του ΟΤΕ. Ως εγκέφαλος-εντολοδόχος κατονομάζεται ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος, o οποίος «καθόριζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου γίνονταν οι καταβολές των χρηματικών ποσών».
 
Ενεργός ρόλος αποδίδεται και στα πρώην στελέχη της Siemens, Πρόδρομο Μαυρίδη και Χρήστο Καραβέλα. Τα ηνία αναλάμβανε στη συνέχεια ο εμπορικός διευθυντής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ρευστών διαθεσίμων του τμήματος τηλεπικοινωνιών, Βόλφγκανγκ Ρούντολφ. Αυτός υλοποιούσε τα αιτήματα για τις καταθέσεις, είτε μέσω εμβάσματος από μη καταγεγραμμένο λογαριασμό, που τηρείτο για αυτό το σκοπό στην τράπεζα Raiffeisenverband Salzburg, είτε με μετρητά που λάμβανε από ταμείο της εταιρίας στο Μόναχο, και στη συνέχεια μεταβιβάζονταν σε υπάλληλο της τοπικής εταιρίας στην Ελλάδα.
 
Στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια καταγράφονται όλα τα ποσά που εμβάστηκαν (με 139 εμβάσματα) σε επίμαχους λογαριασμούς των εμπλεκόμενων προσώπων, που κάποιοι, όπως ο Γιώργος Σκαρπέλης, διέθεταν με κωδικές ονομασίες και σε οffshore εταιρίες.Μυστήριο παραμένουν οι αποδέκτες κάποιων λογαριασμών που είναι «ορφανοί». Στα ονόματα των δικαιούχων περιλαμβάνονται και πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με τον πάλαι ποτέ «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Τσουκάτο.
 
Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, ότι ο κ. Ζαγοριανός στο κατηγορητήριο κάνει για πρώτη φορά αναφορά και στη διαπραγμάτευση ΟΤΕ και Intracom, γράφοντας ότι η επιτροπή του Οργανισμού «διαπραγματεύτηκε με τους οίκους Intracom Α.Ε. και Siemens THΛΕ Α.Ε.» τις προϋποθέσεις σύναψης προγραμματικών συμφωνιών για την κάλυψη αναγκών του Οργανισμού».
 
 
 
Ελεύθερος Τύπος
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3355&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote