Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Ακολουθήστε τον ίδιο δρόμο με την Ιρλανδία»
«Ακολουθήστε τον ίδιο δρόμο με την Ιρλανδία» Εκτύπωση E-mail
11.04.09

Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας (Σ.Σ. Μείωση μισθών και γιγάντωση της φορολογίας)

έστω και με ελαφρώς βραδύτερους ρυθμούς, ενώ το «ελληνικό θέμα» θα επανεξεταστεί τον Ιούνιο.  Αυτό υπογραμμίζει στην «Κ.Ε.» η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συνδέει την ελληνική και την ιρλανδική περίπτωση με τη συνοχή της ευρωζώνης υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα μάς διαβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα με υπευθυνότητα. Και έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουν όλες οι χώρες στην ευρωζώνη και θα κλείσει η ψαλίδα μεταξύ τους».

**Λίγες μέρες μετά την σύνοδο κορυφής της G20, η υπουργός, που θεωρείται «δεξί χέρι» του προέδρου Σαρκοζί, στέλνει μήνυμα προς τους «παίκτες» της αγοράς ότι ο γαλλογερμανικός άξονας θα εμμείνει στη γραμμή του αυστηρού ελέγχου των τραπεζών και υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση της οικονομίας (fiscal stimuli) όπως στις ΗΠΑ.

* Κυρία Λαγκάρντ, τη στιγμή που η κρίση βαθαίνει στην Ευρώπη αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ευρώ ευθύνεται για τα προβλήματα στις μικρές χώρες. Ηδη η Ιρλανδία εφαρμόζει έκτακτο προϋπολογισμό. Μήπως το ευρώ διχάζει την Ευρώπη; Μπορεί η ευρωζώνη να μείνει ενωμένη; Και, άραγε, θα έχει τον ίδιο αριθμό μελών σε ένα χρόνο;

- Και για περισσότερο από ένα χρόνο! Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα μέλη της ευρωζώνης είναι αποφασισμένα να παραμείνουν ενωμένα και να αντιμετωπίσουν την κρίση μαζί. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που η Ιρλανδία μας ενημέρωσε, στο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας, ότι καταβάλλει προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στο εσωτερικό της. Είμαστε ικανοποιημένοι επίσης για το ότι και η Ελλάδα μπαίνει στον ίδιο δρόμο με την Ιρλανδία, αν και με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό. Βέβαια, η Ελλάδα μάς διαβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα με μεγάλη υπευθυνότητα. Και έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουμε όλες οι χώρες στην ευρωζώνη και θα κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των μελών της.

* Συμμερίζεστε μήπως την άποψη κάποιων παρατηρητών ότι η Ελλάδα αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης;

- Κοιτάξτε. Πρώτον, είμαστε σε αυτή τη βάρκα όλοι μαζί. Δεύτερον και κυριότερο, όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν δύο πράγματα ταυτοχρόνως: Δηλαδή, να αναθερμάνουν τις οικονομίες τους και, την ίδια στιγμή, να προσέξουν πολύ ώστε να μην εκτροχιάσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Ολοι έχουμε αυξήσει τα ελλείμματά μας σε σύγκριση με το παρελθόν, όταν είχαμε καλές οικονομικές συνθήκες. Βέβαια, κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, παρουσιάζουν πολύ υψηλότερα ελλείμματα. Πρέπει, λοιπόν, να καταλάβετε ότι ο στόχος, που είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, περνά μέσα από την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών σας. Χρειαζόμαστε υγιή δημόσια οικονομικά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

* Πώς βλέπετε τις μέχρι τώρα προσπάθειες της Ελλάδας;

- ...Ραντεβού τον Ιούνιο, όπου θα επανεξετάσουμε την πορεία του προϋπολογισμού.

* Υπάρχει και η άποψη ότι το ακριβό ευρώ αντανακλά τη δυναμική της Γερμανίας της «καρδιάς» της ευρωζώνης, ενώ, από την άλλη, «σκοτώνει» μικρές οικονομίες.

- Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσεγγίσει, κανείς, αυτό το θέμα. Για παράδειγμα, μια προσέγγιση είναι η άποψη ότι η αδυναμία κάποιου αποτελεί τη δύναμη κάποιου άλλου και το αντίστροφο. Οι αρχηγοί της G20 υιοθέτησαν αποφάσεις που στόχο έχουν να επιφέρουν μια ισορροπία. Τα νομίσματα και οι διακυμάνσεις τους πρέπει ασφαλώς να μας απασχολήσουν. Η συνάντησή μας στο Λονδίνο δημιούργησε μια δυναμική για περαιτέρω συζητήσεις πάνω στη νομισματική πολιτική και την αγορά συναλλάγματος.

* Ετέθη μήπως το ζήτημα της «σκόπιμης» υποτίμησης νομισμάτων όπως είδαμε να γίνεται με τη στερλίνα και το δολάριο;

- Βεβαίως. Ολοι μας δεσμευθήκαμε ότι θα αποφύγουμε τη σκόπιμη υποτίμηση νομισμάτων, που είναι ανταγωνιστική έναντι άλλων, όπως γινόταν στο παρελθόν. Υπάρχει αστάθεια αυτό τον καιρό που κάποιους φαίνεται πως τους εξυπηρετεί και κάποιους όχι.

* Πάντως, πρέπει να είστε μάλλον ευχαριστημένη που στη συνεδρίαση της G20 λειτούργησε ο γαλλογερμανικός άξονας και κατάφερε να περάσει τη «γραμμή» του να μην αυξηθούν τα πακέτα στήριξης.

- Μου αρέσει ο τρόπος που το θέτετε! Οπως το βλέπω εγώ, βγήκε ένα πάρα πολύ ισορροπημένο, αλλά και φιλόδοξο αποτέλεσμα. Οι αρχηγοί της G20, που αντιπροσωπεύουν το 85% του παγκοσμίου ΑΕΠ, αποφάσισαν μια δέσμη κανόνων και μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονταν και τα πακέτα στήριξης. Πότε στο παρελθόν είδατε τέτοια κοινή συνισταμένη ύψους 5 τρισ. δολαρίων; Δεύτερον, κάναμε τεράστια πρόοδο στην υιοθέτηση κανόνων και δώσαμε το μήνυμα στις αγορές, στους παίχτες και στους επενδυτές ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τους κανόνες. Γιατί είδαμε ότι αυτοί οι κανόνες δεν πέτυχαν και όταν κάτι χαλάσει πρέπει να το διορθώσουμε. Αυτό το μήνυμα θέλαμε να περάσουμε. Οτι είμαστε ενωμένοι και ζητούμε πλήρη διαφάνεια από όλους τους παίκτες, οι οποίοι πλέον θα είναι υπό επίβλεψη.

* Δεν μου απαντήσατε, ωστόσο, πώς τα καταφέρατε να απορρίψετε το αμερικανοβρετανικό αίτημα για αύξηση των κονδυλίων στήριξης.

- Θα σας πω. Τριπλασιάσαμε τα εφόδια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και με αυτό τον τρόπο δώσαμε σήμα στις αναδυόμενες αγορές ότι είμαστε παρόντες και μέσω του ΔΝΤ θα τις χρηματοδοτούμε όταν το χρειάζονται. Επιπλέον, «φωνάξαμε» ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε τον προστατευτισμό και ότι προωθούμε το εμπόριο και τις εξαγωγές με 250 δισ. δολάρια. Οπως το βλέπω εγώ, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ισορροπημένο. Δεν τίθεται θέμα, λοιπόν, ότι η Γαλλία και η Γερμανία μπλόκαραν και επεκράτησαν στη συνεδρίαση της G20. Το θέμα είναι ότι τέθηκαν οι σωστοί κανόνες για να προχωρήσουμε όλοι μπροστά.

* Βλέποντας τα συμπεράσματα, διαπιστώνει κάποιος ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν, ήταν ουσιαστικά οι προτάσεις του «Γιούρογκρουπ» για την αύξηση των κονδυλίων στο ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι έχει αυξηθεί η επιρροή της Ε.Ε.;

- Πραγματικά, η Ευρώπη έδειξε ότι είναι μέρος του παγκόσμιου παιχνιδιού με τις πρωτοβουλίες της. Εχουμε ρίξει το 3% του ΑΕΠ για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που έχει καταστρέψει αξίες, θέσεις εργασίας και πρέπει να τη σταματήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Ξεκινήσαμε με το να διορθώσουμε αυτό που ξεκίνησε την κρίση - τη χρηματοπιστωτική κοινότητα. Οι κανόνες των τραπεζών στην Ε.Ε. πρέπει να αλλάξουν επειγόντως. Το μέχρι τώρα καθεστώς είναι απαράδεκτο.

* Είσαστε υπέρ της πρότασης της επιτροπής Ντε Λαροζιέ για αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να λειτουργήσει ως εποπτικό σώμα στις τράπεζες;

- Υπάρχει διαφωνία ακόμα για αυτό το θέμα.

* Πληροφορίες θέλουν τη Βρετανία να αντιτίθεται. Δεν γίνεται να μείνει εκτός της απόφασης αυτής αφού η χώρα είναι και εκτός ευρωζώνης;

- Η Βρετανία είναι υπέρ της δημιουργίας εποπτικού σώματος. Δεν θέλει, όμως, η ΕΚΤ να παίξει τέτοιο καίριο ρόλο. Δεν έχουμε σκεφτεί, ωστόσο, ούτε δευτερόλεπτο να αφήσουμε το Λονδίνο έξω από τέτοιες αποφάσεις.

* Οπως η Ελλάδα, έτσι και η Γαλλία έχει προβλήματα με το υψηλό έλλειμμά της. Εμμένετε, ως γαλλική κυβέρνηση, στην δέσμευσή σας για μείωσή του κάτω από το 3% μέχρι το 2012;

- Φυσικά. Αυτό γράφει, άλλωστε, το Πρόγραμμα Σταθερότητάς μας και προς τα εκεί πορευόμαστε.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3328&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote