Αρχική arrow ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ arrow ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΣΤΑΡ
ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΣΤΑΡ Εκτύπωση E-mail
11.04.09

ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΣΤΑΡ

Διαφορετικές απόψεις εκφράζονται από ανθρώπους της εκπαίδευσης, που αφορούν στον διορισμό του κ Γ.Μπαμπινιώτη στην θέση του προέδρου του Εθνικού συμβουλίου παιδείας στην Ελλάδα .
Μια τέτοια άποψη φιλοξενείται σήμερα από την στήλη μας και προέρχεται από τον κ. Κώστα Καλαπανίδα εκπαιδευτικό -συγγραφέα

Ο λεξικογράφος, γραμματικογράφος,επιφυλλιδογράφος, γλωσσολόγος κύριος Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσακείων και Τοσιτσείων Σχολείων, ο πρόεδρος της Γλωσσικής Εταιρείας Αθηνών, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο πρώην πρόεδρος του Παιδ. Ινστιτούτου και πρώην πρόεδρος-πρύτανης του «Αθήνησι Πανεπιστημίου», ο «καθηγητής σταρ»,

 

(κατά την κ Μαρνυ Παπαματθαίου), ο κατά Στυλιανίδειον παραδοχήν, ειδικός σε όλες τις Επιστήμες της Αγωγής και εκπαίδευσης, επιλέχτηκε από τον σταρ νέο Υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο και διορίστηκε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (απομακρύνθηκε ο...αναποτελεσματικός, «όψιμος στην Παιδεία», κ.Αθ. Βερέμης), το οποίο αναβάθμισε και διερεύνησε για να χωράει ο Μεγάλος Πολυπρόεδρος με τις δυο νέες προεδρίες του: Πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) και πρόεδρος της διεξαγωγής του, από tabula rasa, διάλογον για την παιδεία (αναλυτικά προγράμματα, εξεταστικό σύστημα, εισαγωγή στα ΑΕΙ κ.λ.π.).

 

 

 

Να προσθέσω και τούτο, που δεν ανέγραψε μεγάλη εφημερίδα στις 29 και 30-1-09.

 

Η μεγαλοσύνη και το άστρο του πολυπρόεδρου Μπαμπινιώτη φώτισε και θάμπωσε και τον αρχιεπίσκοπο των Ορθοδόξων Εκκλησιών Βορείου και Νοτίου Αμερικής κύριο Δημήτριο, ο οποίος επείσθη από τον κ. Μπαμπινιώτη, ότι είναι α κατάλληλος άνθρωπος, που μπορεί να λαμπρύνει και την ελληνική παιδεία της Αμερικής. Του ανέθεσε λοιπόν ο Δημήτριος να συνθέσει επιτροπή κι ως πρόεδρός της να ιδρύσει Σχολή Δασκάλων και να γράψει νέα βιβλία για τα Ελληνόπουλα της Αμερικής (το γεγονός παρουσιάζει ο ίδιος ο κ. Μπαμπινιώτης με άρθρο του σε εφημερίδες). Επισκέφτηκε λοιπόν Κέντρα Νεοελληνικών Σπουδών κοινότητες και ελληνικά σχολεία της Αμερικής και υποσχέθηκε, ότι από το Σεπτέμβριο του 2008 θα είναι έτοιμα τα «νέα βιβλία». Έστειλε μάλιστα στα σχολεία 5 υποδειγματικά μαθήματα για πιλοτική εφαρμογή και συναγωγή συμπερασμάτων. Το πρώτο από τα μαθήματα απευθυνόμενα σε μαθητές της Δ’ τάξης, ήταν το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκη

Το φεγγάρι είναι κόκκινο

Το ποτάμι είναι βαθύ

Κι η αγάπη μου στα χέρια σου

είναι κάτασπρο πουλί

Το φεγγάρι είναι πράσινο

Το ποτάμι είναι γαλάζιο

Έλα, αγάπη μου και χόρεψε

ίσαμε αύριο το πρωί

Το φεγγάρι πήγε κι έπεσε

στο πηγάδι το βαθύ

Κι η αγάπη μου κιτρίνισε

σαν τη φλόγα στο κερί

Έλα αγάπη μου και χόρεψε

ίσαμε αύριο το πρωί.

Ο κ. Μπαμπινιώτης έδωσε, στη συνέχεια, υποδείξεις στους δασκάλους για βαθιά και πλατιά ανάλυση, σύμφωνα με τη «διαθεματική» διδασκαλία και τη «διαχρονική» γλωσσική παρουσίαση, καθώς και πλήρη εργασιών. Το φιλόδοξο πρόγραμμα τελικά ναυάγησε, γιατί δεν τα βρήκαν στο οικονομικό και κυρίως, γιατί παρά τα 40 χρόνια θητείας στην Παιδεία μας (λόγια δήλωσής του), δεν κατάφερε να πείσει τους Έλληνες δασκάλους της Αμερικής για τη «διαθεσιμότητα» και τη «διαχρονικότητα», ούτε ότι το

φεγγάρι είναι είναι και «κόκκινο» και «πράσινο»- όχι ως τραγούδι αλλά – ως θέμα διδασκαλίας σε παιδάκια 9-10 ετών, που η μητρική τους είναι τα αγγλικά. Έπεισε όμως τον πρώην και τον νυν υπουργό Παιδείας ότι αφού είναι καλός γλωσσολόγος και καλός γραμματικολεξικογράφος, είναι και ειδικότατος σε όλες τις επιστήμες της αγωγής και άρα ο κατάλληλος άνθρωπος για πρόεδρος του Συμβουλίου της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Και γιατί άλλωστε να μήν μπορεί να είναι; Η προσδοκία που γεννά η προβαλλόμενη επιστημοσύνη και σοβαρότητά του, ίσως προδικάζουν επιτυχία.

Κώστας Καλαπανίδας

(πρώην σχολ. Σύμβουλος Π.Ε-συγγραφέας)

ΥΓ. «Είναι συνεργάσιμος και πιστώνεται ότι ούτε μου ζήτησε να τελειώσω τον διάλογο σε σύντομο χρονικό διάστημα ,ούτε μου υπέδειξε τι πρέπει να γίνει».

Αυτή είναι μια δήλωση που έκανε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα ,ο κ.Μπαμπινιώτης και αφορά στον Υπουργό Παιδείας κ.Α.Σπηλιωτόπουλο.

Όσον αφορά στο πέρασμα του κ Μπαμπινιώτη από την Αμερική και την συνεργασία του με τον διευθυντή Ελληνικής παιδείας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής κ Ευθυμιόπουλο, περιμένουμε υπομονετικά τα αποτελέσματα της.

Ίσως η συνεργασία μεταξύ ενός λεξικογράφου και ενός χημικού θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκταίηλ συγγραφής βιβλίων, που θα βοηθήσει στην ανάπλαση της Ελληνικής παιδείας εδώ στην Αμερική.

Μπορεί έτσι και να βρεθεί η χρυσή τομή στη παιδαγωγική, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή παιδαγωγών, αλλά αντίθετα με ανθρώπους που δεν σπούδασαν την παιδαγωγική επιστήμη και την παιδική ψυχολογία.

Οπότε, «το φεγγάρι πήγε κι έπεσε στο πηγάδι το βαθύ»…..

 

Σ.Σ.

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3326&Itemid=32

Τελευταία ανανέωση ( 11.04.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων