Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εθνικό πένθος σήμερα στην Ιταλία για τα θύματα του σεισμού
Εθνικό πένθος σήμερα στην Ιταλία για τα θύματα του σεισμού Εκτύπωση E-mail
10.04.09

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς, στην Ιταλία, ημέρα ταφής για τα 278 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό στην πόλη Λ' Ακουιλα, η οποία έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα.

Νέος μετασεισμός ανησύχησε τους κατοίκους που πέρασαν τρίτη νύχτα στο κρύο.

Νωρίς χθες το πρωί  τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν νεκρούς τρεις ακόμη ανθρώπους από τα συντρίμμια της φοιτητικής εστάς, που κατέρρευσε. Είκοσι ως 30 άνθρωποι είναι ακόμα αγνοούμενοι και ο αριθμός των τραυματιών έφτασε του 1.170, από τους οποίους οι 179 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να καταγράφεται στους 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ στις 02:52 χθες τα ξημερώματα. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Ρώμη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας.

Συνολικά 17.772 άνθρωποι πέρασαν μια ακόμα νύχτα σε 2.962 σκηνές και σε εκατοντάδες αυτοκίνητα στους χώρους στάθμευσης της πόλης. Ακόμη ηχεί στα αυτιά η προκλητική δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι που κάλεσε τους σεισμοπαθείς να δουν την παραμονή τους στις σκηνές σαν ένα Σαββατοκύριακο στο κάμπινγκ.

Εν τω μεταξύ, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια είναι ελάχιστες, τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό, με τους μετασεισμούς να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των συνεργείων και να κάνουν ακόμα πιο ασταθή και επικίνδυνα τα ερείπια των κτιρίων.

Τα δύο πρώτα θύματα του σεισμού κηδεύτηκαν την Τετάρτη και, όπως δήλωσαν επίσημες πηγές, ομαδική κηδεία θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη την Παρασκευή. Τη νεκρώσιμο ακολουθία θα τελέσει το νούμερο δύο του Βατικανού καρδινάλιος Ταρκίζιο Μπερτόνε.

Ο πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται σήμερα στην Λ' Ακουιλα, για να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής.

Και ο Πάπας
Εντός των ημερών αναμένεται να επισκεφτεί την πληγείσα περιοχή  και ο Πάπας Βενέδικτος.

Η μετασεισμική δραστηριότητα ανησυχεί πολλές περιοχές στην Ιταλία. Σεισμός σημειώθηκε και στην Καλαβρία, μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ μικρότερος σεισμός σημειώθηκε στη Ραβένα.

Το τελευταίο «μικρό θαύμα» που αναφέρθηκε ήταν η διάσωση ενός κοριτσιού, της Ελεονόρας, που ανασύρθηκε ζωντανή 42 ώρες μετά το σεισμό.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα δοθούν 30 εκατομμύρια ευρώ στους σεισμοπαθείς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3320&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote