Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Απόδραση από την υπόθεση Παυλίδη επιχειρεί ο κ. Καραμανλής
Απόδραση από την υπόθεση Παυλίδη επιχειρεί ο κ. Καραμανλής Εκτύπωση E-mail
09.04.09

Απόδραση από την δυσάρεστη εσωτερική επικαιρότητα που επικαθορίζεται απο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Παυλίδη επιχειρεί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής

ο οποίος από την Πέμπτη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην γαλλική πρωτεύουσα. 

Από το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Παρίσι μαζί με την σύζυγό του Νατάσσα που δημιούργησε ερωτηματικά με την απουσία της από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Την Πέμπτη ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργο κ. Φρανσουά Φιγιόν. Στην αντζέντα της συνάντησής του με τον κ. Σαρκοζί τον οποίο βλέπει για  τρίτη  φορά τα τελευταία χρόνια είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η διεθνής οικονομική κρίση αλλά και οι συμφωνίες για για τα εξοπλιστικά που προσπαθεί να προωθήσει ο γάλλος πρόεδρος.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει η ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων μετά την αναβάθμιση της τουρκίας στους σχεδιασμούς της αμερικανικής πολιτικής αλλά και την φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Μπαράκ Ομπάμα από την μία και των κ.κ. Σαρκοζί και Μέρκελ από την άλλη για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την προοπτική ένταξης της τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση. Παρά την υποστήριξη του κ. Ομπάμα στην ενταξιακή προοπτική της τουρκίας οι κ.κ. Σαρκοζί και Μέρκελ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ένταξη της μουσουλμανικής χώρας στην ΕΕ. Ο κ. Σαρκοζί μάλιστα επισήμανε ότι η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ διαφωνούν με την ένταξη της τουρκίας. Από τις λίγες χώρες που έχουν απομείνει να «σέρνουν το κάρο της τουρκίας στην Ευρώπη» είναι η Ελλάδα που εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξης. Μάλιστα παρότι οι συνθήκες στην Ευρωπική Ένωση έχουν αλλάξει η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει «πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη». Την θέση αυτή αναμένεται να επαναλάβει ο κ. Καραμανλής και μετά την συνάντησή το με τον κ. Σαρκοζί. Έτσι όμως ο έλληνας πρωθυπουργός έρχεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ευρωπαίων ομολόγων του ενώ προκαλεί ερωτηματικά και μειδιάματα από την εμμονή του να στηρίζει την τουρκία χωρίς να παίρνει κανένα αντάλλαγμα για την στάση του αυτή. Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε ότι η προοπτική ένταξης της τουρκίας θα δημιουργούσε συνθήκες εξομάλυνσης των ελληνοτουρικών σχέσεων. Οι ελπίδες όμως διαψεύσθηκαν όπως δείχνει η συμπεριφορά της τουρκίας η οποία αναβαθμίζει όχι μόνο ποσοτικά αλλά ποιοτικά και σε βάθος την επεκτατική της πολιτική έναντι της Ελλάδας. Αντίθετα μάλιστα η προσέγγισή της με την Ευρώπη ενισχύει τα επιχειρήματα της τουρκίας απέναντι της χώρας μας. Άλλωστε η τουρκία δεν έχει δείξει καμία διάθεση συμμόρφωσης όπως έχει φανερώνει και η επίμονη άρνησή της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για τα κυπριακά μέσα.

Ο κ. Σαρκοζί αναμένεται να πιέσει και για τα εξοπλιστικά κυρίως για το πρόγραμμα κατασκευής των γρεφατών για το ελληνικό ναυτικό αλλά και για την αντικατάσταη των πολεμικών αεροσκαφών Μιράζ με τα Ραφάλ. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα γάλλοι τεχνικοί επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση των μαχητικών που θα αντικατασταθούν. Τον πρωθυπουργό συνοδεύδει στην επίσκεψη η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.  

Την Πέμπτη το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στα εγκάινια έκθεσης «Ο Άθως και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Θησαυροί του Αγίου Όρους».  Στο Παρίσι θα βρίσκεται για την έκθεση ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης ενώ από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού θα παραβρεθεί ο γενικός γραμματέας κ. Θεόδωρος Δαραβίλας. Εντύπωση προκαλεί ότι δεν θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια της έκθεσης ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς. Από την πλευρά του υπουργού Πολιτισμού λέγεται ότι είχε άλλη υποχρέωση και ότι έχει υπάρξει συνεννόηση με την υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι αφενός ο κ. Σαμαράς ακολουθεί τακτική χαμηλών τόνων από την είσοδό του στην κυβέρνηση και μετά και αφετέρου η φωτογραφίες Ντόρας Σαμαρά Καραμανλή θα επισκίαζαν την επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο.  

protothema

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3316&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote