Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νεκρός ανασύρθηκε ο Έλληνας φοιτητής
Νεκρός ανασύρθηκε ο Έλληνας φοιτητής Εκτύπωση E-mail
07.04.09

Ο 28χρονος Βασίλης Κουφολιάς αναγνωρίστηκε ότι είναι ο νεκρός που ανασύρθηκε στις 2:40 τα ξημερώματα, από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας όπου κατοικούσε, στην μαρτυρική πόλη Ακουιλα

της κεντρικής Ιταλίας, την οποία ισοπέδωσε σε μεγάλο βαθμό ο ισχυρός σεισμός της Δευτέρας.

Η θεία του φοιτητή, Βάσω Παναγιωτούλια δήλωσε στον City 99,5 οτι «η πολυκατοικία κατέρρευσε γιατί ήταν χτισμένη πάνω σε σπηλιά».

Μάχη με τον χρόνο, για τον εντοπισμό των δεκάδων αγνοουμένων, δίνουν τα σωστικά συνεργεία, μεταδίδει από τον τόπο της τραγωδίας, η απεσταλμένη του City 99,5 Γιώτα Στεφανίδου.

Ισχυρός μετασεισμός

Ισχυρός μετασεισμός έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 11.25 τοπική ώρα την Τρίτη, σύμφωνα με μαρτυρίες. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι τη Ρώμη.

Ο τραγικός απολογισμός

Σύμφωνα με το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης στην πόλη Ακουιλα, οι νεκροί φτάνουν τους 179 ενώ οι αγνοούμενοι είναι περισσότεροι από 30. Σαράντα νεκροί δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του κέντρου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ansa, το οποίο εκτιμά πως οι τραυματίες είναι περίπου 1.500.

Ο αριθμός των αστέγων αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και προσδιορίζεται τώρα στις 17.000, ενώ αρχικά ο δήμαρχος της Ακουιλα αλλά και κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για 50.000 εως 70.000 αστέγους.

Ο δήμαρχος της Ακουιλα, Μάσιμο Τσαλέντε, είχε αρχικά εκτιμήσει στις 50.000 τους κατοίκους της περιοχής των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν από το σεισμό. Αλλά και κυβερνητική πηγή υπολόγιζε στις 70.000 τους άστεγους.

Με κάθε τρόπο τα συνεργεία διάσωσης συνέχισαν στη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων. Περισσότερες από 24 ώρες μετά το σεισμό στην περιοχή Αμπρούτσο, τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν ζωντανούς δύο φοιτητές από κτίρια που κατέρρευσαν στην πόλη Άκουιλα.

Ήδη, έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανοί 129 άνθρωποι, όπως δήλωσε στο City 99,5 ο Μάσιμο Ρομανιόλι, σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.Πρόσθεσε: «Ζούμε την μεγαλύτερη, καταστροφή της χιλιετίας».

Μεγάλη ακολουθία μετασεισμών

Ο σεισμός, που μετρήθηκε από 5,8 ως 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ισοπεδώνοντας σπίτια, εκκλησίες και άλλα κτίρια σε 26 πόλεις και χωριά. Συνολικά 280 μετασεισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή. Αξιωματούχοι της Πολιτικής Προστασίας εκτιμούν πως τα δύο τρίτα των κτιρίων της πόλης έχουν καταστραφεί.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: η ανοικοδόμηση θα απαιτήσει τεράστια χρηματικά ποσά

«Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή. Τώρα πρέπει να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση και αυτό θα απαιτήσει τεράστια χρηματικά ποσά», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πρόσθεσε πως το υπουργικό συμβούλιο θα παραχωρήσει 30 εκατομμύρια ευρώ ως άμεση βοήθεια και δεσμεύτηκε να οικοδομήσει μια νέα πόλη κοντά στην Άκουιλα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης ο Μπερλουσκόνι έδωσε διαταγή να αναπτυχθούν περίπου 1.000 στρατιώτες στην περιοχή.

Αστυνομικοί περιπολούσαν όλη τη νύχτα στην Άκουιλα, που μοιάζει με πόλη-φάντασμα, για να αποτρέψουν λεηλασίες και όπως ανακοινώθηκε από την τοπική αστυνομία, έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Χιλιάδες σκηνές έχουν στηθεί σε πάρκα και γήπεδα για να στεγάσουν τους αστέγους, αρκετοί από τους οποίους κατέφυγαν και σε ξενοδοχεία των ακτών της Αδριατικής.

«Απόψε μην επιστρέψετε στα σπίτια σας είναι επικίνδυνο», τόνισε ο Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

«Συνολικά 35 χώρες προσέφεραν βοήθεια στην Ιταλία, αλλά προς το παρόν δεν είναι αναγκαία», επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Δύο πτώματα ανασύρθηκαν νωρίς την Τρίτη από τα ερείπια σπιτιού στο χωριό Όννα, κοντά στην Ακουιλα. Από τους 250 κατοίκους του χωριού αυτού οι 39 έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Επέστρεψαν οι έλληνες φοιτητές

Με πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών Aegean και Ολυμπιακής, αλλά και με φεριμπότ, επέστρεψαν 160 Έλληνες φοιτητές από την περιοχή της Ακουιλα.

Πέντε Έλληνες που τραυματίστηκαν από το σεισμό έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έξω από την Άκουιλα, όμως η κατάστασή τους δεν κρίνεται σοβαρή.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3302&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote