Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παπανδρέου: Θετικές οι πρωτοβουλίες Χριστόφια
Παπανδρέου: Θετικές οι πρωτοβουλίες Χριστόφια Εκτύπωση E-mail
07.04.09

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε το απόγευμα της Δευτέρας διαδοχικές συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών Βλαντιμίρ Σπίντλα και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ομήρου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως με τον Κύπριο πολιτικό συζήτησαν «για την Ευρώπη που θέλουμε, μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας, της «πράσινης ανάπτυξης», μια Ευρώπη που θέλουμε να αλλάξει από συντηρητική σε προοδευτική, δημοκρατική, σοσιαλδημοκρατική».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι με τον κ. Ομήρου συζήτησε και το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «οι πρωτοβουλίες του Δημήτρη Χριστόφια είναι θετικές, αλλά δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα από την Τουρκία».

«Νομίζω ότι χρειάζεται μια καινούργια στρατηγική από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει και του τρίτου ραντεβού της Τουρκίας με την ΕΕ τον επόμενο Δεκέμβριο καθώς η έλλειψη μιας τέτοιας στρατηγικής αποδυναμώνει την ουσιαστική μας διαπραγματευτική δυνατότητα στα πλαίσια της ΕΕ και βεβαίως δεν λειτουργεί υπέρ της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

Ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτή η στρατηγική πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τα θέματα ασφάλειας της Κύπρου, διότι το βασικό πρόβλημα του Κυπριακού είναι ότι ένα ανεξάρτητο κράτος βρίσκεται υπό κατοχή από τουρκικά στρατεύματα που κατέχουν παρανόμως, παρά τις διεθνείς συνθήκες εδώ και πολλά χρόνια, έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Βρισκόμαστε επτά μήνες μετά την έναρξη απευθείας συνομιλιών και είναι η ώρα να κάνουμε αποτίμηση πεπραγμένων», τόνισε, εξάλλου, ο κ.Ομήρου, επισημαίνοντας ότι «παρά την υπερβάλλουσα καλή θέληση της δικής μας πλευράς, δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά».

«Οι θέσεις που κατατίθενται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων είναι θέσεις που οδηγούν σε δύο κρατικές οντότητες στα πλαίσια μιας χαλαρής συνομοσπονδίας, την διατήρηση των αναχρονιστικών συνθηκών εγγυήσεως, μόνιμες και εκτεταμένες αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και επί μονίμου βάσεως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών», είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Αναφερόμενος στο «ορόσημο του Δεκεμβρίου», ο κ.Ομήρου έκανε λόγο για την αναγκαιότητα στρατηγικής που θα συμφωνηθεί και μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, και μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων, για να δώσουμε και μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν είναι απλώς θέμα τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά είναι και θέμα υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και της αξιοπιστίας της ΕΕ».

Θα γίνει ανεκτή μια Τουρκία η οποία στο τέλος της ημέρας αντί να εξευρωπαϊστεί θα εκτουρκίσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές;, διερωτήθηκε ο κ.Ομήρου προσθέτοντας ότι «πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται πως εμείς θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να προχωρήσει σε ενταξιακό διάλογο με την ΕΕ χωρίς να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και κατ' επέκταση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Ομήρου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Παπανδρέου για το μέλλον του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κινήματος, προσθέτοντας ότι ο νεοσυντηρητισμός και ο καπιταλισμός του καζίνο οδήγησε σε κατάρρευση οικονομίες, επισημαίνοντας ότι ήλθε η ώρα για τις σοσιαλιστικές και προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν αξιόπιστες προτάσεις και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ανάδειξη της σοσιαλιστικής ομάδας σε πρώτη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Κληθείς να σχολιάσει τα λεχθέντα για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο κ.Παπανδρέου είπε ότι «από το 1999,από το Ελσίνκι, έχουμε τη θέση υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά θέλουμε πραγματική υποψηφιότητα και όχι εικονική, δηλαδή μια Τουρκία η οποία έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει ότι θα γίνει μέλος της ΕΕ, εγώ υποστηρίζω σθεναρά αυτή την προοπτική, αλλά κάτω από προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την καλή γειτονία, την επίλυση του Κυπριακού πάντα μέσα στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών, ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου, του Δικαστηρίου της Χάγης και διατηρώντας τις βασικές αρχές προστασίας των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, όπως την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του δικαιώματός του να εκπαιδεύει ιερείς στην Σχολή της Χάλκης και του δικαιώματος του να απολαμβάνει της περιουσίας που του ανήκει».

«Θεωρούμε ότι μια ουσιαστική πρόοδος της Τουρκίας προς την ΕΕ (πρέπει και μπορεί) να είναι και ουσιαστική πρόοδος για την επίλυση των μεγάλων θεμάτων που μας ταλανίζουν», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

«Εκφράζω την ελπίδα ότι ο κ.Ομπάμα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας και στις δεσμεύσεις που προεκλογικά ανέλαβε έναντι των ελληνικών θεμάτων και των Κυπρίων», είπε από την μεριά του και για το ίδιο ερώτημα ο κ.Ομήρου προσθέτοντας ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή προϋποθέτει μια Τουρκία που θα συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και για να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να σεβαστεί και τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών συλλογικών οργάνων, άρα αναμένουμε από τις ΗΠΑ ότι θα δώσουν αυτό το μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο για να έχει θέση στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και πρώτη προϋπόθεση είναι να τερματιστεί η παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3300&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 07.04.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote