Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Προανακριτική για τον Παυλίδη
Προανακριτική για τον Παυλίδη Εκτύπωση E-mail
06.04.09

Με ψήφους 215 υπέρ και 67 κατά η Βουλή αποφάσισε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του πρώην υπουργού Αρ. Παυλίδη, όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

 

 

Στην ψηφοφορία, που ήταν μυστική δεν μετείχε ο πρώην υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ψήφισαν 294 βουλευτές, 6 ψήφισαν «λευκό» και 6 δήλωσαν «παρών». Απουσίαζαν ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης και Μ. Έβερτ, ο τέως πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος έστειλε επιστολή στήριξης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπαγιαννάκης.
 
Η επιτροπή, που θα αποτελείται από 13 μέλη (7 ΝΔ, 3 ΠΑΣΟΚ, 1 ΚΚΕ, 1 ΣΥΡΙΖΑ και 1 ΛΑΟΣ), θα συγκροτηθεί σε σώμα το απόγευμα της Τρίτης και θα υποβάλλει το πόρισμά της στις 27 Απριλίου.
 
Αρ. Παυλίδης: «Δεν παραιτούμαι, δεν ανεξαρτητοποιούμαι, δεν αποστασιοποιούμαι. Παραμένω στη θέση μου. Αν ψήφιζα απόψε, θα ψήφιζα ναι».
 
Κατηγορηματικά απέρριψε κάθε ενδεχόμενο παραίτησης ή ανεξαρτητοποίησης ο Αριστοτέλης Παυλίδης στην ομιλία του που έκλεισε τη Δευτέρα το βράδυ την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «παραίτηση σημαίνει διαφωνία με το κόμμα μου» ενώ ανεξαρτητοποίηση σημαίνει εκλογές, που σημαίνει παραγραφή και «εγώ δεν επιδιώκω παραγραφή» κατέληξε ο πρώην υπουργός. Όπως είπε, εξάλλου, «αν συμμετείχα στην ψηφοφορία θα ψήφιζα ναι για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής».
 
Νωρίτερα στην ομιλία του ο Αριστοτέλης Παυλίδης κινήθηκε σε δύο βασικούς άξονες. Ο ένας αφορούσε τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση και ο άλλος τον ανακριτή που διεξήγαγε την έρευνα, Απόστολο Ζαβιτσάνο.
 
Μιλώντας για τον κ. Μανούση επισήμανε ότι ήταν ο ίδιος που πήγε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου λέγοντας πως «αν είχα υπόνοιες για τον συνεργάτη μου δεν θα πήγαινα στο Σανιδά αλλά θα έπαιρνα μια βρεμμένη σανίδα» προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι η ευθιξία βλάπτει σοβαρά την υγεία».
 
Μάλιστα όπως είπε ο πρώην υπουργός, ο κ. Μανούσης είχε θέσει και εκβιαστικά το δίλλημα «ή να αυτοκτονήσω ή να αναστατώσω την πολιτική ζωή του τόπου».
 
Επισήμανε, επίσης, το γεγονός ότι την ίδια ημέρα που ενημερώθηκε – και ορθά όπως είπε – από το πρωθυπουργικό γραφείο για τα «παράπονα» του εφοπλιστή, έλαβε ένα φάκελο με δύο φωτογραφίες του συνεργάτη του από το γραφείου του Φ. Μανούση.
 
Ο πρώην υπουργός ήταν καταπέλτης και για τον ανακριτή Απόστολο Ζαβιτσάνο, κάνοντας λόγο για ένα διαβιβαστικό 23 σελίδων που ούτε στη δίκη της Νυρεμβέργης δεν είχε συνταχθεί.
 
Ο Αριστοτέλης Παυλίδης έκανε λόγο και για διαρροή της δικογραφίας που «είχε γίνει φειγ βολάν σε όλα τα γραφεία, εκτός από αυτό του προέδρου της Βουλής».
 
Χαρακτήρισε μάλιστα «τυχάρπαστο» τον ανακριτή που διέρρευσε τα πάντα «τι είπα και τι όχι».
 
Ο πρώην υπουργός παρουσίασε και τα επιχειρήματα του για την υπόθεση της αγοράς του διαμερίσματος από την κόρη του, παραθέτοντας με σειρά εγγράφων όλο το ιστορικό τόσο της αγορά όσο και της εξόφλησης του δανείου.
 
Νωρίτερα η συζήτηση είχε εξελιθχεί με αψιμαχίες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής.
 
Να ψηφίσουν κατά συνείδηση κάλεσε τους βουλευτές ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνοντας πως ότι αποφασιστεί σήμερα, θα είναι η έναρξη μιας προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά δεν ενέχει καμία υπόθεση ενοχής.
 
Αποστάσεις κράτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας από την υπόθεση ενώ εξέφρασε ερωτηματικά για το σύνολο των ενεργειών από πλευράς της Δικαιοσύνης μιλώντας ακόμα και για άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε βάρος δικαστικών λειτουργών.
 
Εναντίον του ανακριτή Ζαβιτσιάνου και των ιεραρχικώς προϊσταμένων του, τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για την καθυστέρηση επίδοσης της δικογραφίας στη Βουλή, «παραβιάζοντας ενσυνείδητα το άρθρο 86 του Συντάγματος».

ε-τυπος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3296&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 06.04.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >