Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Βιβλική καταστροφή από το σεισμό
Βιβλική καταστροφή από το σεισμό Εκτύπωση E-mail
06.04.09

Εικόνες βιβλικής καταστροφής μεταδίδουν στις περιγραφές τους τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από την πόλη Λ' Ακουιλα (L' Aquila), στην επαρχία του Αμπρούτζο (Abruzzo), στο κέντρο της οροσειράς των Αμπρούτσι, στην Ιταλία.

Την πόλη εγκαταλείπουν οι κάτοικοι της από το φόβο μετασεισμών, μετά την ισχυρή δόνηση των 6,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 04:30. Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί, που για την ώρα αναφέρεται ότι είναι 92, τελικά θα αυξηθούν, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, που παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.500. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του» υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι όλα τα δημόσια κτίρια στη Λ' Ακουιλα έχουν καταστραφεί.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ακόμη ότι στήνεται ένα χωριό με σκηνές, το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει από 16.000 έως 20.000 ανθρώπους, και ότι αυτό μπορεί να είναι έτοιμο το βράδυ της Δευτέρας.

Από τις τοπικές αρχές ανακοινώθηκε επίσης ότι οι ανάγκες σε αίμα έχουν καλυφθεί, εξαιτίας της τεράστιας ανταπόκρισης που υπήρξε μετά την τραγωδία, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 κατοικίδια ζώα έχουν βγει στους δρόμους της κατεστραμμένης πόλης και περιφέρονται αδέσποτα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον οκτώ φοιτητές βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια της φοιτητικής εστίας της πόλης, η οποία κατέρρευσε.

Η εφημερίδα La Reppublica αναφέρει πως στο χωριό Όννα, κοντά στη Λ' Ακουιλα, τουλάχιστον 50 από τους 400 κατοίκους εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο σεισμός «σχεδόν κατέστρεψε» ολόκληρες πόλεις, ενώ έχει απαγορευθεί η είσοδος σε 15.000 ετοιμόρροπα κτίρια, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής του ιταλικού Κοινοβουλίου, Τζανφράνκο Φίνι.

Εξάλλου, οι Θέρμες του Καρακάλλα, ένα επιβλητικό συγκρότημα δημόσιων οικοδομημάτων του 3ου αιώνα μ.Χ, επλήγη από τον ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με αξιωματούχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Ρώμης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι άλλοι ιστορικοί χώροι της πόλης, ιδιαίτερα το Φόρουμ και το Κολοσσαίο, δεν υπέστησαν ζημιές.

«Ο σεισμός προκάλεσε τέτοιες καταστροφές, γιατί είχε μικρό βάθος και ήταν ισχυρός» δήλωσε στο City 99,5 ο σεισμολόγος Γιώργος Σταυρακάκης, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο ο σεισμός αυτός να διεγείρει τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Απογραφή των Ελλήνων φοιτητών

Στην πόλη των 60.000 κατοίκων διαμένουν και πολλοί Ελληνες φοιτητές, για τους οποίους «έκκληση να συγκεντρωθούν σε δύο σημεία της πόλης: στο Κόλε Μάτζο και στο νοσοκομείο Σαν Σαλβατόρε ώστε να γίνει και η απογραφή» έκανε μέσω του City 99,5 η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, Βίκη Μαρκάκη.

Καλά στην υγεία τους οι Ελληνες φοιτητές

Οι αρχικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν ότι μεταξύ των νεκρών, συμπεριλαμβάνονται και δύο Ελληνες, δεν επιβεβαιώνονται. Οπως έγινε γνωστό όλοι οι φοιτητές που βρίσκονται στην περιοχή έχουν επικοινωνήσει μεταξύ τους, ενώ το μεσημέρι αναχώρησαν αεροπορικώς συγγενείς τους, για την Ιταλία.

Τρεις Έλληνες φοιτητές έχουν τραυματιστεί, αλλά βρίσκονται εκτός κινδύνου, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Πρόκειται για τη Διονυσία Κουφολιά και τον Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, οι οποίοι από το νοσοκομείο Σαν Σαλβατόρε της πόλης Λ'Ακουιλα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Πεσκάρα. Η τρίτη τραυματίας λέγεται Γιάγιου και νοσηλεύεται στο Σαν Σαλβατόρε με σπασμένο χέρι, αλλά χωρίς άλλα προβλήματα.

Ένας ακόμη Έλληνας φοιτητής απεγκλωβίστηκε, αλλά δεν διακομίστηκε και το όνομά του δεν έγινε γνωστό.

Η Άννα Κουφολιά, μητέρα των δύο Ελλήνων φοιτητών, στην πόλη Λ' Ακουϊλα, δήλωσε στον City 99,5 ότι η 25χρονη κόρη της έχει μεταφερθεί τραυματισμένη στο νοσοκομείο ενώ ο 28χρονος γιος της είναι εγκλωβισμένος σε συντρίμμια κτιρίου αλλά επικοινωνεί με τα σωστικά συνεργεία

Στο μεταξύ, ασφαλείς και καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι μαθητές των ελληνικών σχολείων που πραγματοποιούν πολυήμερες σχολικές εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ιταλίας, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη: +390 6808 2030

Ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Μ. Μουζάς, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ιταλό ομόλογό του. Για την επιστροφή των ελλήνων σεισμοπαθών στην Ελλάδα, οι εταιρείες Ολυμπιακή και AEGEAN και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, προσφέρουν δωρεάν μεταφορά από τη Ρώμη. Η ελληνική Πρεσβεία θα καταρτίσει σχετικό κατάλογο σεισμοπαθών και θα μεριμνήσει για τη μεταφορά τους από τη σεισμόπληκτη περιοχή στη Ρώμη. Στον κατάλογο μπορούν να συμπεριληφθούν και άτομα τα οποία θα προσκομίσουν στην Πρεσβεία βεβαίωση της ιταλικής αστυνομίας ότι είναι σεισμοπαθείς.

Στείλτε μας μαρτυρίες ή φωτογραφίες από την περιοχή της καταστροφής

Απολογισμός ζημιών

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, περισσότερα από 15.000 σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σε 50.000 μπορεί να ανέρχονται οι άστεγοι, δήλωσε εκπρόσωπος της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Στην περιοχή, η οποία πλέον δεν έχει οδική πρόσβαση, μετέβη ο Σ. Μπερλουσκόνι, έχοντας αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα. Το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως στις 20.00 (ώρα Ελλάδας), ενώ έχει ήδη κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα σεισμικά κύματα έφτασαν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη Λ' Ακουιλα, η οποία έχει πληθυσμό 60.000.Αρχικά ο σεισμός είχε υπολογιστεί σε 5,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά τελικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών σεισμολογικών κέντρων, ο σεισμός υπολογίστηκε σε 6,3 Ρίχτερ.

Οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων

Συντονιστής των επιχειρήσεων διάσωσης διορίστηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζο, ο οποίος προειδοποίησε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα θύματα θα είναι πολλά, το ίδιο και οι τραυματίες και τα κτίρια που κατέρρευσαν» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί «πολύς χρόνος» για να επουλωθούν οι πληγές της καταστροφής.

Οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις στήνουν αερογέφυρες με ελικόπτερα, για την μεταφορά δυνάμεων του μηχανικού με σκοπό να ενισχυθεί το έργο των σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό των πολιτών, να δημιουργηθούν νοσοκομεία εκστρατείας καθώς και πρόχειροι καταυλισμοί.

Πολλές χώρες δήλωσαν έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στην Ιταλία. Εκ μέρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ο Αγκοστίνο Μιότζο δήλωσε ότι «προς το παρόν δεν έχουμε ανάγκη βοήθειας από χώρες του εξωτερικού». Αργότερα όμως, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ιταλίας στην Κομισιόν ανέφερε ότι θα ζητηθεί οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό της Φράνκο Φρατίνι. Εξέφρασε τα βαθειά της συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπάθειά της προς τον ιταλικό λαό που δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή. Η κα. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον κ. Φρατίνι για την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στις προσπάθειες της φίλης Ιταλίας με μια εξειδικευμένη μονάδα ΕΜΑΚ που θα μεταβεί στην Ιταλία με αεροσκάφος τύπου C-130 της πολεμικής αεροπορίας, εάν απαιτηθεί.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3295&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote