Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Το τελευταίο χαρτί του Καραμανλή
Το τελευταίο χαρτί του Καραμανλή Εκτύπωση E-mail
06.04.09

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει αποφασίσει να παίξει το τελευταίο του χαρτί προκειμένου να τροφοδοτήσει διλημματικές συνθήκες εν όψει της ευρωκάλπης και συγχρόνως να δείξει πως δεν έχει καμία σχέση με τις υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες κατηγορήθηκαν και κατηγορούνται πρώην υπουργοί του.

Ειδικά η υπόθεση Παυλίδη αποτελεί για τον Κώστα Καραμανλή γόρδιο δεσμό. Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις να ζητήσει την παραίτηση του πρώην υπουργού από τη βουλευτική έδρα το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και αναμένεται να γίνει δεκτή μετά από μυστική ψηφοφορία η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση. Ο κ. Καραμανλής θέλει να απαλλαγεί από το βαρίδιο που ακούει στο όνομα «Αριστοτέλης Παυλίδης», όμως τίποτα δεν μπορεί να τον βεβαιώσει ότι αυτό θα συμβεί. Ο πρώην υπουργός αρνείται να παραιτηθεί, επιμένει ότι το θέμα το οδήγησε ο ίδιος στη Δικαιοσύνη και ζητά να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

 
Η δαμόκλειος σπάθη που επικρέμαται πλέον όχι πάνω από τον κ. Παυλίδη αλλά συνολικά πάνω από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι πως, αν δεν παραιτηθεί, τότε μπορεί ακόμη και να διαγραφεί, οπότε και η κυβέρνηση θα κινδυνεύει να απολέσει τη δεδηλωμένη σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή, και θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε εκλογές. Το σενάριο αυτό λειτουργεί ως μπαμπούλας για τον πρώην υπουργό, που σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με το κόμμα του. Με το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής θα βρεθεί αντιμέτωπος έως το τέλος Απριλίου, μια και οι οδηγίες που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου είναι οι εργασίες της επιτροπής να συνεχιστούν και μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, και να ολοκληρωθούν ώς το τέλος της εβδομάδας μετά το Πάσχα.
 
Η κυβέρνηση βιάζεται να ξεκαθαρίσει την υπόθεση Παυλίδη, ώστε να έχει στη διάθεσή της έναν ολόκληρο μήνα, το Μάιο, για να οργανώσει την αντεπίθεσή της εν όψει των ευρωεκλογών. Το κακό σενάριο, το οποίο ωστόσο παραμένει ανοιχτό, είναι η συζήτηση στις ευρωεκλογές να εξαντληθεί στον αστερισμό των σκανδάλων. Από το Βατοπέδι και τη Siemens ώς την υπόθεση Παυλίδη. Μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να δημιουργήσει συνθήκες συντριβής της ΝΔ στην ευρωκάλπη, εκτός εάν ευνοήσει το κυβερνών κόμμα η πολυαναμενόμενη και καλοκαιριάτικη αποχή.
 
Ερχονται κι άλλοι φόροι
 
Εφόσον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αποτελέσει καταλύτη για περαιτέρω εξελίξεις, η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει υποχρεωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η λυπητερή θα έρθει τον Ιούνιο, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος άφησε για άλλη μια φορά να εννοηθεί ότι ένα νέο φοροεισπρακτικό πακέτο είναι στα σκαριά. Οι Βρυξέλλες ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, από το ασφαλιστικό και τους μισθούς μέχρι το εργασιακό και την υγεία, η πραγματική προθεσμία όμως για να εμφανίσει τέτοιες κινήσεις δεν είναι ούτε καν η 24η Οκτωβρίου. Εκείνο που κυρίως πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να εμφανίσει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς η σύσταση είναι σαφής: οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση θα πρέπει να ξεκινήσουν από φέτος.
 
Η απόφαση του ECOFIN στην Πράγα αποτέλεσε έναν πολιτικό συμβιβασμό που είχε όμως σαφή μηνύματα για τους ασθενέστερους. Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να πάρει το δρόμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διότι γι' αυτό εγγυώνται οι ισχυροί, Γερμανία και Γαλλία, αλλά πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα τύπου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το πάγωμα των μισθών και οι περιορισμοί στις αυξήσεις των συντάξεων, όπως και το ενδεχόμενο να ενισχυθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με παρακράτηση μισθού των ασφαλισμένων, είναι μέτρα που όχι μόνο υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά μελετώνται και πολύ σοβαρά. Επίσης, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο θερινό μέτρο μετά τις ευρωεκλογές, καθώς πρόκειται και για μια εποχή που η κατανάλωση των καυσίμων είναι περιορισμένη.
 
Με αυτά τα δεδομένα ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει ακόμα αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στις κάλπες το φθινόπωρο. Η οριακή πλειοψηφία που εξαρτάται από τις διαθέσεις του κ. Παυλίδη και η πίεση της οικονομικής κρίσης είναι δύο στοιχεία που δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να σχεδιάζει ούτε ώς το Μάρτιο του 2010. Στην κυβέρνηση οι υπουργοί παραδέχονται πως όλα κρέμονται από μία κλωστή. Μετρώντας μάλιστα το χαρακτήρα του Κώστα Καραμανλή, ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε στην πολιτική του αναβάπτιση, καθώς τον τελευταίο χρόνο μια σειρά πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο υποθέσεων διαφθοράς.
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3293&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >