Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στην Τουρκία ο Ομπάμα
Στην Τουρκία ο Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
06.04.09

Στην Άγκυρα βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στο εξωτερικό.

 

Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία και θα εκφωνήσει μια ομιλία στην εθνοσυνέλευση ενώ κατόπιν θα συνεχίσει τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη, όπου και αναμένεται να έχει χωριστή συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, θα μεταφέρει μήνυμα, για την εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, με τον οποίο συναντήθηκε επί 40 λεπτά και σε θερμό κλίμα, στο Στρασβούργο.
 
Πάντως δείγμα των προθέσεων του απέναντι στην Τουρκία φρόντισε να δώσει από την Πράγα, όταν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας την «ένα σημαντικό μήνυμα» στη μουσουλμανική αυτή χώρα κι ένα μέσο για «να την προσδέσουν στενά» στην ευρωπαϊκή σφαίρα, καθώς η ενταξιακή διαδικασία εξακολουθεί να αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
 
Την άποψη Ομπάμα καλοσώρισε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, που δήλωσε ότι «χαιρετίζω την ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου Ομπάμα για το συγκεκριμένο θέμα».
 
«Έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την ένταξη της στην Ε.Ε.» πρόσθεσε, απαντώντας, εμμέσως, στη Γαλλία και τη Γερμανία που προτείνουν προνομιακή σχέση με την Τουρκία αντί για πλήρη ένταξη.
 
Αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1. Αφού ανέφερε κατ΄αρχήν ότι συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο Ομπάμα υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά την ΕΕ , είναι τα ίδια τα κράτη μέλη της που αποφασίζουν για τα θέματα που τα αφορούν. «Ημουν και παραμένω αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και πιστεύω ότι μια μεγάλη πλειοψηφία κρατών μελών της ΕΕ ευθυγραμμίζεται με αυτή τη στάση της Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος σύμμαχος της Ευρώπης και των ΗΠΑ και ότι πρέπει να παραμείνει ένας προνομιακός εταίρος της Ευρώπης.
 
Τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ επανέλαβε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, σε δηλώσεις της, τόνισε ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και πως μια «εταιρική σχέση» με την Τουρκία παραμένει μια εναλλακτική λύση. Η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη σημασία μιας στενής σχέσης με το μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαίτερα με την Τουρκία επισημαίνοντας πως η μορφή την οποία θα λάβει αυτή η σχέση είτε μιλάμε για εταιρική σχέση είτε για πλήρη ένταξη εξακολουθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης.
 
«Κατανοούμε την Αθήνα στο Σκοπιανό»
 
Την ίδιά ώρα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κατά τη Σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ – ΗΠΑ, υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Διαβάστε περισσότερα
 
Συνάντηση Μπακογιάννη – Οικουμενικού Πατριάρχη
Μια ώρα διήρκησε στο Φανάρι η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
 
Η Ελληνίδα υπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα για την χθεσινή συνάντηση Καραμανλή - Ομπάμα.
 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πρέπει να προχωρήσει με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, που ισχύουν για τις υποψήφιες χώρες. Επεσήμανε δε ότι η διαφορά στη θρησκεία δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
 
Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
 
Εξάλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την ανάγκη πλήρους εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων για το καλό των δύο λαών και της περιοχής.
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3292&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote