Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Θ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Θ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Εκτύπωση E-mail
01.04.09

Νέα Υόρκη

Ανοικτή επιστολή προς τα Μ.Μ.Ε. απέστειλε ο περιφερειάρχης του Σ.Α.Ε. Αμερικής κ. Θ. Σπυρόπουλος, εξηγώντας την δική του θέση, όσον αφορά στις καταγγελίες των επτά μελών του συντονιστικού συμβουλίου της περιφέρειας Αμερικής, οι οποίοι του καταλογίζουν αυταρχισμό και αντιδημοκρατικές τακτικές παραγκωνισμού, στην λήψη των όποιων αποφάσεων του Σ.Α.Ε Αμερικής.

 

Επίσης στο περιεχόμενο της επιστολής καταγράφονται οι λεπτομέρειες που αφορούν στην ψήφο των Αποδήμων, καθώς και οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδος στο συγκεκριμένο θέμα.
 
 
 
H Ψήφος των Ομογενών
Ανοιχτή επιστολή του Θ. Σπυρόπουλου, Συντονιστή Σ.Α.Ε. Η.Π.Α.
 
Προς:
-Πρόεδρο Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Στέφανο Ταμβάκη
-Μέλη του Σ.Σ. Σ.Α.Ε. Η.Π.Α.
-Μέλη Σ.Α.Ε. Η.Π.Α.
Κοινοποίηση:
-κ. Θεόδωρο Κασσίμη, Υφυπουργό Εξωτερικών
-Μέλη Προεδρίου Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού
-Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
-Κάθε ενδιαφερόμενο
 
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009
 
Το Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Ελληνικές Πολιτειακές Αρχές, βάση του Νόμου που ρυθμίζει τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με το Νόμο 3480 ο οποίος αναφέρεται στην ‘Οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και άλλες διατάξεις’ «τα Συντονιστικά Συμβούλια των Περιφερειών του Σ.Α.Ε. συγκαλούνται στην Περιφέρεια μία φορά κατ’ έτος. Δύνανται να συνεδριάζουν χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της νέας τεχνολογίας ή οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο».
Απαντώντας στους ισχυρισμούς των 7 μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου Α. Άνδριους, Κ. Οικονομίδη, Μ. Γαλανάκη, Σπ. Γαρυφάλλη, Κ. Καραλέκα, Ε. Κατός και του ιερέως Ν. Κυρίτση, για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. καθώς και σε προηγούμενες σχετικές επιστολές τους προς Ελληνικές Πολιτειακές αρχές τις οποίες διοχετεύουν στα Μ.Μ.Ε. οφείλω να διευκρινίσω τα ακόλουθα:
 
Συνεδριάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 2007 στη Νέα Υόρκη, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο 2008 στο Σικάγο καθώς και μέσω τηλεδιάσκεψης τον Ιούλιο του 2008. Από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι και τον περασμένο μήνα επιδιώχθησαν συναντήσεις ή τηλεδιασκέψεις των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου του Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. για να συζητηθούν θέματα της Περιφέρειας αλλά και τα 7 μέλη που συνυπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας δήλωναν πάντοτε αδυναμία να συμμετάσχουν.
Από την ανάληψη των καθηκόντων μας μέχρι σήμερα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους έχουν κοινοποιηθεί όλα τα θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια και τους έχει ζητηθεί να εργασθούν στις περιοχές τους συλλέγοντας τη γνώμη της οργανωμένης και μη ομογένειας, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να επιδιώξουν τη διεύρυνση του Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. Επίσης, όλοι τους εντάχθηκαν σε επιμέρους επιτροπές αλλά δεν έχουν συμβάλλει στο έργο των επιτροπών.
Τα εν λόγω 7 μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου του Σ.Α.Ε., παρά την αρνητική στάση που έχουν κρατήσει στο παρελθόν είναι καλοδεχούμενα να εργασθούν για το καλό της ομογένειας. Είναι εκλεγμένοι από την ολομέλεια του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. για να υπηρετήσουν την ομογένεια και έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Θα πρέπει όμως να την εκφράζουν μέσα από θεσμικές οδούς, με καλοπροαίρετο πνεύμα και εποικοδομητικές προτάσεις. Ο στείρος αρνητισμός και η συνεχής κριτική στάση δεν φέρουν αποτελέσματα. Οπως απαιτούμε από τους έλληνες πολιτικούς συναίνεση και ομοψυχία σε θέματα ομογένειας έτσι και εμείς οι ίδιοι πρέπει να παραμερίζουμε τον εγωισμό μας, κομματικά ή προσωπικά ζητούμενα, για το καλό του συνόλου. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι στην ομογένεια ο μόνος εχθρός μας είναι ο «εγωισμός» μας καθώς όλοι υπηρετούμε κοινούς στόχους.
 
Ειδικότερα για το θέμα της ψήφου
Τη συνταγματική πρόβλεψη για το δικαίωμα παροχής ψήφου στους ομογενείς εισήγαγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 με σχετική συνταγματική αναθεώρηση. Όμως για να λάβει ισχύ η πρόβλεψη αυτή απαιτείται η ψήφιση σχετικού νόμου, υποχρεωτικά, με πλειοψηφία των 2/3 από τη Βουλή των Ελλήνων.
Η προετοιμασία και κατάθεση σχετικού νόμου αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του Κώστα Καραμανλή από την εκλογική αναμέτρηση του 2004 και υπόσχεσή του από το βήμα της 6ης Γενικής Συνέλευσης του Σ.Α.Ε. τον Δεκέμβριο του 2006.
Πραγματικά η Ελληνική κυβέρνηση απέστειλε Προσχέδιο Νόμου για την «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που κατοικούν στο εξωτερικό» στις 16 Μαρτίου 2007 στο Σ.Α.Ε. Το παγκόσμιο όργανο του απόδημου ελληνισμού, ασκώντας, βάση του Νόμου 3480/2006, το γνωμοδοτικό, διεκδικητικό και εισηγητικό ρόλο του, ανέλαβε να μεταφέρει το προσχέδιο νόμου προς συζήτηση στη βάση της απανταχού ομογένειας. Στις 14 Απριλίου 2007 το Σ.Α.Ε. όφειλε να παρουσιάσει την κοινή συνισταμένη των θέσεων της ομογένειας, οργανωμένης και μη, προς την ελληνική πολιτεία.
Αμέσως μόλις έλαβε το σχετικό προσχέδιο, το Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. στην πρώτη του επικοινωνία με τα μέλη του, τα Μ.Μ.Ε. και ευρύτερα στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, με ενημερωτικό δελτίο (Newsletter, issue 1) τους προέτρεπε να καταθέσουν τις απόψεις τους τόσο «για την διαδικασία (π.χ. Επιστολική Ψήφος ή Ψήφος σε Διπλωματικές μας αρχές στο Εξωτερικό) όσο και τη μορφή και φύση της ψήφου (π.χ. ψήφος σε επικράτεια, ή ψήφος σε συγκεκριμένους Απόδημους για το βουλευτικό αξίωμα στην Βουλή των Ελλήνων.)». Παράλληλα, έθεσε στη διάθεση τους το σχετικό προσχέδιο αναρτώντας το στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.
Το σχετικό θέμα εξετάστηκε εκτενώς τον Απρίλιο του 2007 στην πρώτη συνεδρίαση των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου των Η.Π.Α. στη Νέα Υόρκη κατά το οποίο τα μέλη του ομόφωνα με εξουσιοδότησαν να μεταφέρω προς συζήτηση στο Προεδρείο του Σ.Α.Ε. τις δύο βασικές θέσεις τους: 1) ότι οι Ελληνο-Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις εκλογές και 2) την αναγκαιότητα θέσπισης της επιστολικής ψήφου.
Αφού λάβαμε υπόψιν μας τις απόψεις εκπροσώπων του Σ.Α.Ε. και άλλων ομογενών, καταθέσαμε την πρόταση μας προς το Προεδρείο του Σ.Α.Ε. στο χρονικό περιθώρειο που μας δόθηκε. Η πρότασή μας παρουσιάστηκε στην ενημέρωσή μας προς τα μέλη μας και την ευρύτερη ομογένεια στις αρχές Μαίου του 2007 (Newsletter, issue 2).
Ακολούθησαν σχετικές διαβουλεύσεις με το Προεδρείο του παγκόσμιου Σ.Α.Ε. ώστε να καταρτισθεί κοινή πρόταση η οποία επιδιώχθηκε να αποτελεί την αντιπροσωπευτική συνισταμένη των απόψεων που κατέθεσαν οι περιφέρειες του Σ.Α.Ε. Η σχετική πρόταση η οποία κατατέθηκε στις 8 Μαίου 2007 με επιστολή – υπόμνημα προς τους αρμόδιους υπουργούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δόθηκε στη δημοσιότητα, υιοθέτησε τις βασικές θέσεις της Περιφέρειας Σ.Α.Ε. Η.Π.Α.
Τον Ιούνιο του 2008 ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις των μελών του προεδρείου του παγκόσμιου Σ.Α.Ε. για το θέμα της ψήφου με την κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Κ.Ε., με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό, με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Π. Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη.
Τον Σεπτέμβριο του 2008 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη, του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, του υφυπουργού Εξωτερικών, Θ. Κασσίμη και των εκπροσώπων των κομμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ), Αχιλλέα Κανταρτζή (ΚΚΕ), Φώτη Κουβέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Άδωνι Γεωργιάδη (ΛΑΟΣ) επί του προτεινόμενου κυβερνητικού σχεδίου νόμου για την ψήφο των Ομογενών κατά την οποία οι εκπρόσωποι των κομμάτων δήλωσαν την διαφωνία τους, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά δηλώνοντας την συμφωνία τους να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.
Oι θέσεις της περιφέρειας μας και του παγκόσμιου Σ.Α.Ε. παρέμειναν σταθερές και επικυρώθηκαν από τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Συνέλευσης του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2008 στο Σικάγο στο οποίο παρέστησαν όλα τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου. Τις θέσεις του Σ.Α.Ε. παρουσίασε στη συνέλευση ο πρόεδρος του παγκόσμιου Σ.Α.Ε. κ. Ταμβάκης ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Δόλλης επεσήμανε χαρακτηριστικά στον λόγο του ότι «Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει».
Τον Φεβρουάριο του 2009 εγκρίθηκε ομόφωνα το νέο εκτελεστικό σχέδιο νόμου του Συντάγματος, σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, από τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ακολούθησε η παράδοση του νέου σχεδίου από την κυβέρνηση στο Προεδρείο του Σ.Α.Ε.
Η ενιαία θέση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για το θέμα της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε από το Προεδρείο, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Περιφερειακών Συνελεύσεων υποβλήθηκε με επιστολή του κ. Ταμβάκη προς τους Πρόεδρους και τα Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων. Η επιστολή στάλθηκε ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Άσκηση εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων του Εξωτερικού από τους τόπους διαμονής τους», που κατατέθηκε στη Βουλή στις 19 Φεβρουαρίου, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Η θέση του παγκόσμιου Σ.Α.Ε., συνοψίζεται στα εξής δύο βασικά σημεία:
1. Δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές με επιστολική ψήφο και κάλπη.
2. Δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην Βουλή που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των 5 (πέντε) ηπείρων.
Οι θέσεις αυτές δεν συνέπεπταν με το προτεινόμενο νομοσχέδιο του κυβερνώντος κόμματος. Στην επιστολή εκφράστηκε η επιθυμία όλων των Μελών του Προεδρείου να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να βρεθεί, μέσα από διάλογο, μία κοινά αποδεκτή λύση, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι η ομογένεια αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2009 ακολούθησε η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής με αφορμή την καταψήφιση, από το ΠΑΣΟΚ, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων.
Στις 12 Μαρτίου 2009, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Δημοσίας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης και Αποδήμου Ελληνισμού, το Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού έδωσε τελικώς την κατ’ αρχήν θετική γνώμη του επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών “Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο Εξωτερικό”, μετά από τριήμερη συνάντηση των μελών του προεδρείου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
 
Γιατί το Σ.Α.Ε. αποδέχθηκε το προτεινόμενο σχέδιο Νόμου:
Το προτεινόμενο σχέδιο πραγματικά δεν έχει υιοθετήσει όλες τις θέσεις του Σ.Α.Ε. παρά μόνο το αίτημα του για παροχή δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς στον τόπο διαμονής τους. Ωστόσο, έδωσε την κατ’ αρχήν θετική του γνώμη, κάνοντάς το αποδεκτό ως «αρχικό βήμα» για τους ακόλουθους λόγους:
Το Σ.Α.Ε. ζήτησε να υπάρξουν εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, απογραφή-κατάρτιση εκλογικών καταλόγων και θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου. Ο Υπουργός των Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος απήντησε ικανοποιητικά στα αιτήματά μας αυτά. Συγκεκριμένα:
-Η δημιουργία εκλογικών περιφερειών εξωτερικού δεν μπορεί να γίνει βάση του ισχύοντος Συντάγματος (είναι αντισυνταγματικές). Για να γίνει η ρύθμιση των εκλογικών περιφερειών πρέπει να προηγηθεί Συνταγματική Αναθεώρηση. Γι αυτό και η παρούσα κυβέρνηση αρχικά προτείνει έναν έμμεσο τρόπο εκπροσώπησης, μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπου κάθε κόμμα μπορεί να εκλέξει έως και τουλάχιστον τρεις ομογενείς βουλευτές.
-Για την επιστολική ψήφο η κυβέρνηση έκανε την εξής παραχώρηση: να ισχύσει σε πρώτη φάση η ψήφος στην κάλπη και με μεταβατική διάταξη να δίδεται σε επόμενη κυβέρνηση η δυνατότητα με προεδρικό διάταγμα να ψηφίζουν οι ομογενείς με επιστολή.
Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο δεν ψηφισθεί στην επόμενη ολομέλεια της Βουλής, πρόθεση του Σ.Α.Ε. είναι να επαναφέρει την πρόταση του για συγκρότηση Επιτροπής από τα συναρμόδια υπουργεία, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και το Σ.Α.Ε. και από έγκριτους νομικούς για την κατάρτιση νέου νομοσχεδίου.
Επιθυμία μας στο Σ.Α.Ε., εν κατακλείδι, είναι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο ώστε οι Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν από το 2011 στις εθνικές εκλογές από τον τόπο που ζουν. Επίσης, να τεθεί συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για τη δημιουργία περιφερειών εξωτερικού και να αρχίσει άμεσα το θέμα της καταγραφής των ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους ανά πόλη και χώρα.
Τέλος, επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά, προς κάθε κατεύθυνση, τη σταθερή θέση του Σ.Α.Ε. ότι «βούληση, πεποίθηση και προτροπή μας είναι ότι το θέμα της ψήφου δεν πρέπει να αποτελέσει θέμα κομματικής εκμετάλλευσης. Ο Ελληνισμός του Εξωτερικού αντιμετωπίζει το ζήτημα ως εθνικό και η υλοποίηση του μακροχρόνιου αυτού αιτήματος θα αποτελέσει την απαρχή της σύγχρονης, ουσιαστικής προσφοράς στον ελληνικό κόσμο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό».
 
Υ.Γ. Για όσους θέλουν να διαβάσουν και να συγκρίνουν τους ισχυρισμούς του Περιφερειάρχη Αμερικής, όσον αφορά στην καταγγελία των επτά μελών του συντονιστικού συμβουλίου που τυγχάνει να ηγείται, ας ρίξουν μια ματιά στην στήλη συνεντεύξεις στην αρχική μας σελίδα.
Εκεί υπάρχει καταχωρημένη από τις 08/12/08 μια συνέντευξη του κ. Κώστα Καραλέκα (εκλεγμένος αλλά ανενεργός ταμίας του συντονιστικού συμβουλίου),μέσω της οποίας καταγράφονται οι δικές του εμπειρίες και απόψεις, για τον τρόπο διοίκησης του κ. Θ. Σπυρόπουλου.
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3273&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 01.04.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote