Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εισβολή Κινέζων χάκερ σε υπολογιστές από 103 χώρες
Εισβολή Κινέζων χάκερ σε υπολογιστές από 103 χώρες Εκτύπωση E-mail
31.03.09

Στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης επιχείρησης ηλεκτρονικής κατασκοπείας, άγνωστοι διείσδυσαν λαθραία σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έκλεψαν έγγραφα από εκατοντάδες κυβερνητικά και ιδιωτικά γραφεία σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία του Δαλάι Λάμα.

Καναδοί ερευνητές ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι το σύστημα ελεγχόταν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ήταν εγκαταστημένοι σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα. Προσέθεσαν, όμως, ότι δεν μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ενέχεται η κινεζική κυβέρνηση. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πρόκειται για μια μη κρατική κερδοσκοπική επιχείρηση ή να την άρχισαν ιδιώτες, οι οποίοι είναι γνωστοί στην Κίνα ως «πατριώτες χάκερς».

Οι ερευνητές, οι οποίοι έχουν την έδρα τους στο Κέντρο Διεθνών Σπουδών Μunk στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, κλήθηκαν από το γραφείο του Δαλάι Λάμα, του εξόριστου ηγέτη του Θιβέτ που η Κίνα τακτικά καταγγέλλει, να εξετάσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του γραφείου για «κακόβουλα» λογισμικά. Η έρευνά τους φανέρωσε μια ευρύτερη επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, υπήρξε διείσδυση σε τουλάχιστον 1.295 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε 103 χώρες, περιλαμβανομένων πολλών που ανήκουν σε πρεσβείες (της Ινδίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ταϊλάνδης, της Ταϊβάν, της Πορτογαλίας, της Γερμανίας και του Πακιστάν), σε υπουργεία Εξωτερικών (του Ιράν, του Μπανγκλαντές, της Λετονίας, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, του Μπρουνέι, των Μπαρμπέιντος και του Μπουτάν) και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως και στα κέντρα εξόριστων Θιβετιανών που έχει ιδρύσει ο Δαλάι Λάμα στην Ινδία, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Τα προγράμματα
Οι ερευνητές, που έχουν αποκαλύψει και άλλες επιχειρήσεις κατασκοπείας ηλεκτρονικών υπολογιστών, πιστεύουν ότι εκτός από την παρακολούθηση του Δαλάι Λάμα, το σύστημα, το οποίο αποκάλεσαν GhostΝet (Δίκτυο- Φάντασμα), ήταν επικεντρωμένο στην παρακολούθηση των κυβερνήσεων χωρών της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πολλές κυβερνήσεις- περιλαμβανομένων εκείνων της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, καθώς και άλλες πλευρές- χρησιμοποιούν εξελιγμένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για να συγκεντρώσουν μυστικά πληροφορίες, υποστηρίζουν αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών. Όμως, η εν λόγω επιχείρηση κατασκοπείας είναι με διαφορά η μεγαλύτερη που έχει έρθει στο φως, αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των εμπλεκόμενων χωρών. Πιστεύεται επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που ερευνητές κατάφεραν να εκθέσουν τη λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν για μια τέτοιου μεγέθους εισβολή.

Η επιχείρηση συνεχίζεται και εξακολουθούν να γίνονται εισβολές και να παρακολουθούνται τουλάχιστον 12 νέοι υπολογιστές την εβδομάδα, υπογραμμίζουν οι ερευνητές στην αναφορά τους που φέρει τον τίτλο «GhostΝet: Ερευνώντας ένα δίκτυο κυβερνο-κατασκοπείας». Είπαν πως δεν βρήκαν αποδείξεις ότι υπήρξε διείσδυση σε κυβερνητικά γραφεία των ΗΠΑ, μολονότι ένας υπολογιστής του ΝΑΤΟ παρακολουθήθηκε για μισή ημέρα και υπήρξε διείσδυση σε υπολογιστές στην πρεσβεία της Ινδίας στην Ουάσιγκτον.

Μεγάλος Αδελφός
Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε είναι αξιοσημείωτο. Μπορεί όχι απλώς να «ψαρεύει», αλλά και να εντοπίζει τους ιδιαίτερα σημαντικούς στόχους. Επιπλέον, έχει δυνατότητες Μεγάλου Αδελφού. Μπορεί, για παράδειγμα, να θέτει σε λειτουργία την κάμερα και το σύστημα ηχογράφησης του μολυσμένου υπολογιστή, δίνοντας έτσι σ΄ αυτούς που παρακολουθούν τη δυνατότητα να βλέπουν και να ακούν τι συμβαίνει σ΄ ένα δωμάτιο. Οι Καναδοί ερευνητές λένε πως δεν γνωρίζουν, αν αυτές οι δυνατότητες του συστήματος χρησιμοποιήθηκαν.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3271&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote