Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ορατό το ενδεχόμενο πτώχευσης GM και Chrysler
Ορατό το ενδεχόμενο πτώχευσης GM και Chrysler Εκτύπωση E-mail
31.03.09

Περιθώριο ενός και δύο μηνών, σε Chrysler και GM αντίστοιχα, προκειμένου να παρουσιάσουν νέο σχέδιο για περιορισμό των δαπανών, ως όρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής κρατικής βοήθειας, έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε μια δραματική κυβερνητική παρέμβαση στον χώρο της βιομηχανίας, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να γίνουν μία σειρά αλλαγών στις δύο εταιρείες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί πτώχευση στη μία, η ακόμα και τις δύο, εφόσον δεν καταφέρουν να λάβουν μέτρα για την ανασυγκρότησή τους, σύμφωνα με το κεφάλαιο 11 της αμερικανικής νομοθεσίας για τις πτωχεύσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρότρυνε τα συνδικάτα και τους εργαζομένους στους δύο κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας να κάνουν επώδυνους συμβιβασμούς για να συμβάλλουν στις προσπάθειες στήριξης του δοκιμαζόμενου τομέα.

Η GM, η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, έχει χρονικό περιθώριο 60 ημερών για να επιτύχει νέες συμφωνίες με τα συνδικάτα και τους πιστωτές για να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Ο Λευκός Οίκος έκρινε ότι η τρίτη σε μέγεθος αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η Chrysler, αδυνατεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Η εταιρία έχει χρονικό περιθώριο 30 ημερών να φθάσει σε συμφωνία συνεργασίας με την ιταλική Fiat, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου της αμερικανικής.

Τα μέτρα αναδιάρθρωσης απέρριψε η καναδική κυβέρνηση, εκτιμώντας, ότι δεν θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας στον Καναδά.

«Ακούσαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μας ανακοινώνει τις ανησυχίες του σχετικά με τα σχέδια αναδιάρθρωσης της General Motors και της Chrysler. Μοιραζόμαστε αυτές τις ανησυχίες», δήλωσε ο καναδός υπουργός Βιομηχανίας, Τόνι Κλίμεντ, σε συνέντευξη τύπου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Fiat, Σέρτζο Μαρκιόνε, τόνισε πως η συμμαχία ανάμεσα στην αμερικανική και την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία θα βοηθήσει ώστε «να διασωθούν πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιπλέον, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι στόχος του είναι να μην αφήσει την αυτοκινητοβιομηχανία να καταρρεύσει.

Σχολιάζοντας την απομάκρυνση του Ρικ Ουάγκονερ από τη θέση του προέδρου της General Motors, ο Μπαράκ Ομπάα τόνισε πως αποτελεί παραδοχή ότι η εταιρία χρειάζεται νέο προσανατολισμό, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία πρόθεση να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρίας.

Η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία οδήγησε, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε πτώση των δεικτών στα διεθνή χρηματιστήρια.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3270&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote