Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η μπαλάντα του ισοβίτη Εκτύπωση E-mail
02.06.07
Αφιερώνοντας στον πρόεδρο Τζόρτζο Ναπολιτάνο την «Μπαλάντα του ισοβίτη», 310 καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία συνοψίζουν σε μια δραματική έκκληση την απόγνωσή τους και του ζητούν την επαναφορά της θανατικής ποινής γιατί «κουράστηκαν να πεθαίνουν από λίγο κάθε μέρα».

Με το δικό τους «για πάντα» πίσω από τα σίδερα, κάνουν τη σιδερένια θέλησή τους σημαία γιατί όπως λένε τα ισόβια δεσμά «κάνουν το φως σκιά» και «τη ζωή να μοιάζει άχρηστη αφού το μέλλον γίνεται ένα με το παρελθόν».

 «Κύριε πρόεδρε της Δημοκρατίας, κουραστήκαμε να πεθαίνουμε από λίγο κάθε μέρα. Αποφασίσαμε να πεθάνουμε μία και μόνη φορά και σας ζητούμε η ποινή μας της ισόβιας κάθειρξης να μετατραπεί σε θανατική καταδίκη».

Με αυτά τα λόγια ξεκινούν οι 310 ισοβίτες την επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα».

 Οχι στον αργό θάνατο 

«Η ισόβια κάθειρξη είναι μια ανελέητη επινόηση, μια βαρβαρότητα που ξεπερνά κάθε φαντασία. Είναι ένας αργός θάνατος.

Είναι μια νίκη επί του θανάτου γιατί είναι πιο ισχυρή από τον ίδιο τον θάνατο», αναφέρουν. 

«Ονειρα που αρχίζουν εκεί που τελειώνουν/ φυλακισμένοι για πάντα/ δεν μας σκοτώνουν, χειρότερα: μας αφήνουν να πεθαίνουμε για πάντα», λένε στην μπαλάντα που επίσης αφιέρωσαν στον Ιταλό πρόεδρο.

 Και όλα αυτά τη στιγμή που εδώ και μερικούς μήνες η ιταλική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την κατάργηση της θανατικής ποινής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόσφατα μάλιστα άσκησε πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να κηρύξει σχετικό μορατόριουμ. Εμπνευστής, ένας μαφιόζος Αρχιτέκτονας αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο ισοβίτης Καρμέλο Μουζουμέτσι, καταδικασμένος για συμμετοχή στη μαφία, και τα πράγματα από ένα σημείο και μετά... προχώρησαν από μόνα τους.

Η επιστολή πέρασε από φυλακή σε φυλακή, από κελί σε κελί, από χέρι σε χέρι. Μεταξύ των 310 που την υπογράφουν βρίσκονται καταδικασθέντες για δολοφονίες, για τρομοκρατική δράση, για συμμετοχή στη μαφία και στην καμόρα. 

Η αντίδραση του προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας ήταν άμεση μέσω των υπηρεσιών της προεδρίας που απάντησαν ότι ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή το θέμα, το οποίο όμως εμπίπτει στη δικαιοδοσία του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

 «Repubblica», BBC, Γαλλικό, ΑΠΕ)

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=327&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 02.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote