Αρχική arrow ΡΙΠΕΣ arrow «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ»
«ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ» Εκτύπωση E-mail
30.03.09

Του Σάκη Σερέτη

Παροιμίες και γνωμικά υπάρχουν πάρα πολλά και χρήσιμα στην γλώσσα μας, αρκεί ο κάθε πολιτικός που ασκεί την εξουσία, να μπορεί να τα ερμηνεύσει σωστά και χωρίς παρωπίδες.

«Oτι έκανες θα πάθεις κι η καρδιά μη σε πονέσει» λέει πολύ σοφά ο λαός μας και αυτή η φράση ταιριάζει γάντι στον σημερινό Πρωθυπουργό.

 

Όμως ο Κώστας Καραμανλής, για κάποιο περίεργο λόγο, αγνόησε προκλητικά το νόημα του παραπάνω λαϊκού γνωμικού.
Πολέμησε ανηλεώς το Πασόκ και τον Σημίτη για να ανέβει στην εξουσία ο ίδιος, όχι για τις λανθασμένες πολιτικές τους επιλογές, που θα είχε απόλυτο δίκιο, αλλά αντίθετα κάνοντας σημαία την ηθική τους.
Πατώντας στα υπαρκτά σκάνδαλα, που τουλάχιστον στην τετραετία 2000-2004 έφτασαν στο αποκορύφωμα, ευαγγελίστηκε σαν προφήτης την τιμωρία των διεφθαρμένων του Πασόκ και παράλληλα τη διακυβέρνηση της σεμνότητας και ταπεινότητας των γαλάζιων.
Έτσι απλά. λοιπόν, να φύγουν οι πράσινοι ανήθικοι και στην θέση τους να έρθουν οι γαλάζιοι ηθικοί.
Ωστόσο σήμερα, πέντε χρόνια μετά τον πρώτο θρίαμβό του και την δεύτερη οριακή εκλογή του, εμφανίζεται καταπονημένος μπροστά στο ταμείο, για να πληρωθεί ο ίδιος με το ίδιο νόμισμα.
Βλέποντας την κυβέρνησή του να καταρρέει υπό το βάρος των σκανδάλων και της προκλητικής διαφθοράς, που «σεμνά και ταπεινά» γιγαντώθηκε επί των ημερών του, βαδίζει το μονοπάτι των ευρωεκλογών αναμένοντας την πρώτη δόση της λαϊκής ετυμηγορίας.
Ο γνωστός επιθετικός χαρακτηρισμός, «Αρχιερέας της διαπλοκής» προς τον τότε Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, αποδεικνύει το σοφό « Μάχαιρα έδωσες και μάχαιρα θα λάβεις», και σήμερα φαίνεται ότι κάλλιστα θα μπορούσε να του επιστραφεί.
Όσον αφορά στο Πασόκ, φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι ανέβηκε σταδιακά και όχι απρόοπτα από τα τάρταρα της απαξίωσης, αφού έφτασε ελλείψει αντιπάλου, να διεκδικεί και πάλι την εξουσία, για τους ίδιους λόγους που την έχασε στο παρελθόν .
Προφανώς έχοντας έμμεσα την ευγενική χορηγία της Ν.Δ., φαίνεται ότι έφτασαν και περίσσεψαν τα πέντε χρόνια τιμωρίας τους στα αντιπολιτευτικά έδρανα, ώστε να ξεπλυθούν οι αμαρτίες του πράσινου παρελθόντος και με όχημα την ψήφο τιμωρίας, να επανέλθουν ξανά στην εξουσία.
 
Είναι όμως αυτή η σωστή απάντηση στα προβλήματα που βασανίζουν όλους τους Έλληνες ;
Προφανώς όχι, όταν η αντιπαράθεση γίνεται μόνο με όρους ηθικής ακεραιότητας και εντιμότητας και απουσιάζουν από αυτήν, οι καταθέσεις πολιτικών θέσεων και ουσιαστικών δεσμεύσεων.
Η ανασφάλεια και το γενικευμένο μάντρωμα των κοινωνικών αντιδράσεων που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική ανέχεια, η παιδεία, το διαλυμένο σύστημα υγείας, η αβασάνιστη φοροεισπρακτική πολιτική κατά των ασθενέστερων τάξεων , η ασυδοσία των «εχόντων», τα χάλια των δημοσίων υπηρεσιών καθώς και η απόγνωση των νέων ανθρώπων, δεν αντιμετωπίζονται με την ανακοίνωση ηθικών κηρυγμάτων, αλλά με την επιλογή και εφαρμογή πολιτικών που θα έχουν ορατά αποτελέσματα.
 
Ωστόσο η καταγεγραμμένη από τις διάφορες δημοσκοπήσεις, αρνητική παντοδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον λαό ώστε να διεκδικήσει τα αυτονόητα καθώς και την επιβολή νέων κανόνων στο παιχνίδι εξουσίας.
Άλλωστε ευρωεκλογές έχουμε και δεν αποκλείεται και διπλές εκλογές, εφόσον το σηματοδοτήσουν οι μετρήσεις απογοήτευσης της κοινής γνώμης, καθώς και οι εξελίξεις που θα σηματοδοτήσει η δικαστική περιπέτεια του πρώην υπουργού Α. Παυλίδη.
Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν.
Αρκεί φτάνοντας μπροστά στην κάλπη, να θυμηθούμε ότι εμείς είμαστε ο «κυρίαρχος λαός» και με την ψήφο μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για καλλίτερο αύριο.
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3269&Itemid=34

Τελευταία ανανέωση ( 30.03.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote