Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Ομπάμα στην Ευρώπη
Ο Ομπάμα στην Ευρώπη Εκτύπωση E-mail
28.03.09

Δύο και κάτι μήνες από την είσοδό του στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα καταφθάνει την ερχόμενη Τρίτη στη «γηραιά ήπειρο».

Για την ακρίβεια επιστρέφει στην Ευρώπη έναν χρόνο μετά τη θριαμβευτική περιοδεία που πραγματοποίησε στις ιστορικές πρωτεύουσες του παλαιού κόσμου ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το αξίωμα του Αμερικανού προέδρου.

Τότε ο μαύρος γερουσιαστής του Ιλινόις επευφημήθηκε ως ο «αντι-Μπους», ο γοητευτικός μάγος που θα έλυνε τα μάγια των νεοσυντηρητικών στην Ουάσιγκτον.

Σήμερα ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στις ΗΠΑ αναμένεται από τους Ευρωπαίους ως ο πραγματιστής που καλείται να ακούσει με προσοχή τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να επιδείξει την πραγματική πρόθεσή του για την πολυμερή συνεργασία.

 
 
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη θα απολέσει το μεγάλο τεστ του «μέλιτος» στις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους. Ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές ότι στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα του θα διασφαλίσει την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στους διεθνείς συσχετισμούς όχι με τους καουμπόικους χειρισμούς του προκατόχου του, αλλά με όπλο τη σοφή διακυβέρνηση.

Η επιβεβαιωμένη πρόθεσή του να εκκαθαρίσει τις εκκρεμότητες που άφησε πίσω της η οκταετία Μπους σε Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν και στις αμερικανορωσικές σχέσεις έχει ικανοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της Ουάσιγκτον. Οι βαρύνουσες επικοινωνιακές αποφάσεις του, όπως το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, η δέσμευσή του στον αγώνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τον τερματισμό της μονομέρειας δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα για την έναρξη μιας εποχής νέας συνεννόησης και συνεργασίας.

Τα περιθώρια για τη νέα αυτή συνεννόηση θα διατυπωθούν στην πολυαναμενόμενη Σύνοδο Κορυφής του G20, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη 2 Απριλίου. Το διακύβευμα αυτής της σύναξης, που αφορά τον συντονισμό των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου εμπρός στην ύφεση, είναι η πρωτοκαθεδρία στη νέα ισορροπία δυνάμεων.

Ποιος θα έχει τον τελικό λόγο στις επιλογές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οικονομικής κρίσης; Θα συνταχθούν οι ευρωπαϊκές χώρες με τις επιλογές της Ουάσιγκτον για ενίσχυση της ρευστότητας και αναθέρμανση της οικονομίας με δημόσιες επενδύσεις ή θα επιμείνουν στη μεταρρύθμιση των χρηματοοικονομικών θεσμών;

Η νέα διεθνής αρχιτεκτονική ασφάλειας στη μετά Μπους εποχή θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο στη Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Απριλίου στο Στρασβούργο και στο Κίεβο, με την παρουσία του Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευελπιστεί ότι θα κεφαλαιοποιήσει την καλή διάθεση που υπάρχει στην Ευρώπη απέναντι στην κυβέρνησή του, αναζητώντας περισσότερη υποστήριξη από τους επιφυλακτικούς συμμάχους του για το Αφγανιστάν. Με χωρίς κυβέρνηση, μετά την αποπομπή του πρωθυπουργού Τοπολάνεκ, τα δύο επόμενα 24ωρα ο Ομπάμα θα επισκεφθεί την προεδρεύουσα στην ΕΕ, Πράγα, για τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ. Το μοναδικό κεφάλαιο της ατζέντας στο οποίο οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν κάποια ενότητα είναι το Ιράν.

Σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως Αφγανιστάν, Πακιστάν, σχέσεις με Ρωσία και Κίνα, πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει Ευρώπη. Υπάρχουν μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, πως σημειώνει στον «Γκάρντιαν» ο Τίμοθι Γκάρτον Ας.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του νέου Αμερικανού προέδρου θα ολοκληρωθεί στην Τουρκία, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα πρώτα στην Αγκυρα, στις 6 Απριλίου, και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, στις 7 του μήνα, θα επιβεβαιώσει τον ενισχυμένο διαμεσολαβητικό ρόλο της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως έναντι της Συρίας και του Ιράν.

ethnos

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3257&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote