Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οργή για τα «golden boys» στοιχειώνει το G20
Οργή για τα «golden boys» στοιχειώνει το G20 Εκτύπωση E-mail
28.03.09

Για καλό και για κακό τα στελέχη του Σίτι θα μείνουν κλεισμένα στα σπίτια τους την ερχόμενη Πέμπτη 2 Απριλίου, όταν στο Λονδίνο οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου θα διαγκωνίζονται για το καλύτερο σχέδιο αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η Σκότλαντ Γιαρντ έχει ζητήσει από τα βρετανικά «golden boys» να μην περιφέρονται ασκόπως στο κέντρο της πόλης, καθώς χιλιάδες θα είναι οι διαδηλωτές και αναρίθμητοι οι αποφασισμένοι αντικαπιταλιστές ακτιβιστές που δεν το έχουν σε τίποτε να μετατρέψουν σε λαμπόγυαλο την κρίσιμη συνάντηση στη βρετανική πρωτεύουσα.

 
Ο αναρχικός καθηγητής Πανεπιστημίου, Κρις Νάιτ, κρεμά σε ομοίωμα «golden boy» το αγαπημένο του σύνθημα: «Φάτε τους τραπεζίτες»

Το φάσμα των οργισμένων πολιτών των απολυμένων εργαζομένων και των αποφασισμένων ανταρτών πόλης, που βανδάλισαν την Τετάρτη την έπαυλη και τη λιμουζίνα του τραπεζίτη Γκούντγουιν, προκαλεί δέος στις βρετανικές Αρχές, που έχουν προϋπολογίσει σε 50 εκατομμύρια στερλίνες τη Σύνοδο Κορυφής του G20.

Η σύναξη των ισχυρών του πλανήτη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε θέατρο οργής για τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων απολυμένων που δεν διαθέτουν «χρυσά αλεξίπτωτα» και μπόνους, για τους νέους που δεν βρίσκουν δουλειά και ολοένα και πιο πολύ μπαίνουν στο περιθώριο της ζωής.

 

Λονδίνο - Ανταπόκριση: Λάμπης Τσιριγωτάκης

Ενας αναρχικός καθηγητής στην έδρα της Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του ανατολικού Λονδίνου, ο Κρις Νάιτ, 66 ετών, είναι ο οργανωτής και ο καθοδηγητής των δυναμικών διαδηλώσεων που σχεδιάζονται στο διήμερο της διάσκεψης των G20 στο Λονδίνο και αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν χάος και μεγάλα επεισόδια στο Σίτι του Λονδίνου.

Στόχος τους θα είναι οι τραπεζίτες, οι τράπεζες, τα μεγάλα κτίρια στο «Κάναρι Γουόρφ» όπου στεγάζονται μεγάλοι τραπεζικοί και οικονομικοί οργανισμοί, και η πρώτη κίνηση του καθηγητή Κρις Νάιτ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται επαναστατικός κομμουνιστής, θα είναι να πολιορκήσει με την ομάδα του την Τράπεζα της Αγγλίας, δίνοντας έτσι το στίγμα των διαδηλώσεων.

Ο αναρχικός καθηγητής κυκλοφορεί αυτές τις μέρες με ένα πανό, στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «φάτε τους τραπεζίτες», τους οποίους προειδοποιεί ότι είναι καλύτερα να μην πάνε στη δουλειά τους την άλλη εβδομάδα, και το μήνυμά του προς την αστυνομία είναι «εάν θέλουν βία θα την έχουν».

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα του Λονδίνου Ιβνινγκ Στάνταρντ, ο καθηγητής Νάιτ δήλωσε: «Η πρόθεσή μας είναι να διαδηλώσουμε ήσυχα, εάν όμως η αστυνομία πατήσει το πυρηνικό κουμπί, τότε θα πατήσουμε και το δικό μας και θα έχουμε κοινή αυτοκαταστροφή. Εάν ο Γκόρντον Μπράουν στείλει την αστυνομία του και τους προβοκάτορές του να προκαλέσουν επεισόδια και να δικαιολογήσουν επίθεση της αστυνομίας, τότε θα γίνει κόλαση».

Το Σάββατο το βράδυ, ακριβώς στις 8.30 π.μ., ο καθηγητής Νάιτ θα ηγηθεί πολύ μεγάλης διαδήλωσης, στο Σίτι του Λονδίνου, με τη συμμετοχή κοινωνικών οργανώσεων για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις κλιματικές αλλαγές. Μάλιστα, οι διαδηλωτές θα επιδιώξουν να έχουν «την ώρα της γης», υποχρεώνοντας όλα τα γραφεία στο Σίτι να σβήσουν τα φώτα τους στις 8.30 το βράδυ και για μία ώρα.

«Περιμένουμε να συγκεντρωθούν πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές και θα επιβάλλουμε την ώρα της γης. Οποια γραφεία δεν υπακούσουν στην οδηγία μας να κλείσουν τον ηλεκτροφωτισμό τους για μια ώρα θα τους το επιβάλλουμε με τη βία», δήλωσε ο καθηγητής Κρις Νάιτ.

Διαδηλώσεις
Η Σκότλαντ Γιαρντ περιμένει να γίνουν βίαιες διαδηλώσεις στη διάρκεια της διάσκεψης των G20 σε διαφορετικά σημεία της αγγλικής πρωτεύουσας και έχει επιστρατεύσει γι αυτή την αποστολή τρεις χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς και ο βαθμός συναγερμού και ετοιμότητας βρίσκεται κοντά στο κόκκινο και έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των αστυνομικών.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Σίτι

Οι βρετανικές Αρχές φοβούνται ότι το σπάσιμο των παραθύρων του σπιτιού και του αυτοκινήτου του διευθυντή της Βασιλικής Τράπεζας της Σκοτίας, Φρεντ Γκούντγουιν, από την οργάνωση «Τα αφεντικά των τραπεζών είναι εγκληματίες» ήταν μόνο η αρχή, καθώς πολλές είναι οι αντικαπιταλιστικές οργανώσεις που απειλούν με χρήση «αντι-βίας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στη Σύνοδο του G20.

Η πρώτη μέρα των διαδηλώσεων θα είναι αύριο, ενώ οι πορείες και οι συγκεντρώσεις στους δρόμους του οικονομικού κέντρου της βρετανικής πρωτεύουσας του γνωστού Σίτι του Λονδίνου θα συνεχιστούν πάλι στις 1 και 2 του Απρίλη. Τα μέτρα ασφαλείας μπροστά σε αυτό το κύμα διαδηλώσεων θα είναι πραγματικά δρακόντεια, καθώς στην περιοχή θα μεταφερθούν επιπλέον 3.000 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων ειδικές κατασταλτικές μονάδες της Αστυνομίας και αστυνομικοί με πολιτικά.

Το κόστος της επιχείρησης θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (10,6 εκατομμύρια ευρώ), αυξάνοντας έτσι το συνολικό κόστος της Συνόδου Κορυφής στα 50 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Μάλιστα, εν όψει των πολλών αντικαπιταλιστικών δράσεων που έχουν οργανωθεί, οι εταιρείες που έχουν τα γραφεία τους στην ευρύτερη περιοχή του Σίτι έχουν προειδοποιήσει τους εργαζομένους τους να μη φορούν γραβάτες, κοστούμια και ταγέρ, αλλά να προσέλθουν στα γραφεία τους με απλά ρούχα.

Ενας από τους βασικούς... στόχους των διαδηλωτών θα είναι το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο έχουν ανακοινώσει ότι θα πολιορκήσουν τέσσερα διαφορετικά μπλοκ (το Κόκκινο, το Μαύρο, το Πράσινο και το Ασημένιο) την ίδια ημέρα (1η Απριλίου) και την ίδια ώρα (11 το πρωί τοπική ώρα), από τέσσερα διαφορετικά σημεία.

Μεταξύ των οργανώσεων που θα λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη «συγκέντρωση οργής» κατά των τραπεζιτών από την αρχή της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ονομαστεί «Οι τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης», θα είναι οικολόγοι ακτιβιστές, αναρχικοί και ριζοσπαστικές ομάδες κατά του πολέμου.

ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΤ. ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ
Το τέλος της μονομέρειας των ΗΠΑ...

Η Σύνοδος Κορυφής του G20 στις αρχές Απριλίου στο Λονδίνο θα σημάνει «το τέλος μιας εποχής, της εποχής της αμερικανικής μονομέρειας», υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».

«Στις 2 Απριλίου θα είναι το τέλος μιας εποχής, της εποχής της μονομέρειας και θα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, να συζητάμε και να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα διεθνή προβλήματα από θέση ισοτιμίας...

Είμαι βέβαιος για ένα πράγμα: ο Ομπάμα δεν έρχεται στο Λονδίνο για να επιβάλει τις ιδέες και τα προγράμματα μιας υπερδύναμης», λέει. «Θα έλθει για να μιλήσει, να καταλάβει και να συμφωνήσει ως προς τις αποτελεσματικότερες στρατηγικές για την ενίσχυση της ζήτησης, τον συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών, την προώθηση του διεθνούς εμπορίου, την παροχή οξυγόνου στις φτωχές χώρες και την αντιμετώπιση του προβλήματος του περιβάλλοντος», λέει. «Ηλθε η ώρα να εφαρμόσουμε την ανοικτή πολυμερή συνεργασία.

Αυτή είναι η πραγματική σημασία της επόμενης Συνόδου του G20», προσθέτει. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, η «χρηματοπιστωτική ρύθμιση» και ο «συντονισμός των οικονομικών πολιτικών» θα είναι αντικείμενα συμφωνίας ανάμεσα στις 20 χώρες στο Λονδίνο και θα αποτελέσουν τους «δύο άξονες» των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν οι ηγέτες.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΡΑΟΥΝ - ΛΟΥΛΑ
Παγκόσμιο Ταμείο 100 δισ. $ για το εμπόριο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προτείνουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ταμείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάκαμψη του εμπορίου. Ο Μπράουν, που θα είναι ο οικοδεσπότης της συνόδου G20, βρέθηκε χθες στη Βραζιλία στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του, προκείμενου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου για τη Συνοδό του Λονδίνου.

Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΚΟΒΕΙ ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Τα μπόνους στις τράπεζες που έχουν λάβει κρατική βοήθεια κόβει η Γαλλία. Ο γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας, Κλοντ Γκεάν, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει την ερχόμενη εβδομάδα διάταγμα, με το οποίο θα απαγορεύονται τα μπόνους και τα stock options για τα στελέχη τραπεζών και εταιρειών που έλαβαν κρατική βοήθεια.

«Την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί διάταγμα το οποίο θα θέτει τους όρους με τους οποίους θα απαγορεύονται τα stock options και τα μπόνους για εταιρείες που έχουν λάβει κρατική βοήθεια», δήλωσε ο σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί και σχολίασε ότι «ο καπιταλισμός υπάρχει για να πλουτίζει όλος ο πληθυσμός και όχι μόνο τα αφεντικά».

Οι δραστικές περικοπές στα μπόνους έρχονται λίγες ημέρες μετά τον σάλο που ξέσπασε στη Γαλλία με την αποκάλυψη ότι δόθηκαν stock options σε στελέχη της Societe Generale, αφότου η γαλλική τράπεζα έλαβε κρατική βοήθεια.

«ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ»
Επίθεση σε έπαυλη Βάσκου επιχειρηματία

Το ιδιόμορφο αντάρτικο κατά του προκλητικού πλούτου των «golden boys» επεκτείνεται στην Ευρώπη, με τελευταίο επεισόδιο τη χθεσινή επίθεση ομάδας αγνώστων εναντίον πολυτελούς έπαυλης Βάσκου επιχειρηματία. Αυτή τη φορά η επίθεση έγινε με εκρηκτικό μηχανισμό και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην πολυτελή κατοικία.

Σε αντίθεση με την επίθεση που σημειώθηκε ένα 24ωρο νωρίτερα στο Εδιμβούργο εναντίον της έπαυλης του Φρεντ Γκούντγουιν, πρώην τραπεζίτη της Royal Bank of Scotland, καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Οι ισπανικές αρχές στρέφουν τις έρευνές τους κατά των Βάσκων αυτονομιστών, που επιχειρούν να προσδώσουν κοινωνική χροιά στις διεκδικήσεις τους, απευθυνόμενοι κυρίως στους νεαρούς άνεργους.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3254&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote