Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τελετή εορτασμού 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο
Τελετή εορτασμού 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο Εκτύπωση E-mail
26.03.09

Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα υποδεχθούν στον Λευκό Οίκο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και κορυφαία στελέχη της ελληνικής ομογένειας στο πλαίσιο της καθιερωμένης ειδικής τελετής για τον εορτασμό της "Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας".

Σε διακήρυξή του για την 25η Μαρτίου ο Μπαράκ Ομπάμα τονίζει τη φιλία των δυο λαών και επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ των δυο χωρών χαρακτηρίζεται από το όραμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα.Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας.


"Ο αμερικανικός λαός εορτάζει την 188η επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας και τιμά την ιστορική συμβολή των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών", τονίζει στη διακήρυξη για την 25η Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος σημειώνει ότι στον 19ο αιώνα η Αμερική υποστήριξε τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία και επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ των δυο χωρών χαρακτηρίζεται από το όραμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Αναφέρει, δε, ότι οι ιδρυτές της αμερικανικής δημοκρατίας οικοδόμησαν τους θεσμούς της χώρας πάνω στις ανεξίτηλες αρχές της αρχαίας Ελλάδας.

Αφού υπογραμμίζει και τη σημαντική πολιτιστική συμβολή της Ελλάδας, σημειώνοντας την επιρροή του Ελληνισμού ακόμη και στην αρχιτεκτονική δομή της αμερικανικής πρωτεύουσας, ο κ. Ομπάμα τονίζει ότι και στη σύγχρονη ιστορία η Ελλάδα και οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν μαζί τις προκλήσεις των καιρών, πολέμησαν σε κοινούς αγώνες στη διάρκεια του 20ου αιώνα και συνεχίζουν να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς μέσα και από τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Αμερικανός πρόεδρος στη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την οποία σημειώνει ότι εμπλουτίζει με την παρουσία της το αμερικανικό έθνος και λειτουργεί ως δεσμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Με αυτό το σκεπτικό ανακηρύσσει την 25η Μαρτίου ως "Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας" και καλεί τον αμερικανικό λαό να την εορτάσει ως "εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής δημοκρατίας".

Στις 10 π.μ. ώρα ΗΠΑ (5 μ.μ. ώρα Ελλάδος), ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρακολούθησε στην πρωτεύουσα των Η.Π.Α. την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, αρχιερατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό προς την ελληνική Ομογένεια.

Στον χαιρετισμό του ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον καθοριστικό ρόλο των αποδήμων Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821.

"Οφείλουμε να αναλογισθούμε ως Έλληνες εάν το ελληνικό κράτος φάνηκε αντάξιο των προσδοκιών και ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των καιρών. Εν μέρει, ναι. Τελευταίο παράδειγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Και το λέω αυτό όχι τόσο για την άρτια διοργάνωση, αλλά για την αισθητική του μέτρου απέναντι στην κοινωνία της αφθονίας. Άλλες φορές όμως, δεν υπήρξε αντάξιο των προσδοκιών. Κυρίως εξαιτίας της διχόνοιας, η οποία χαρακτήρισε μεγάλες περιόδους της ιστορικής πορείας της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που απευθύνομαι σε εσάς. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, να γρηγορείτε για την πατρίδα» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Στις 5 μ.μ. ώρα Ουάσιγκτων (12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) ο κ. Ν. Δένδιας θα παραστεί στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στον Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα υπογραφεί η Διακήρυξη της 25ης Μαρτίου ως "Ημέρας Ελληνικής Ανεξαρτησίας, με την οποία η συγκεκριμένη ημέρα ανακηρύσσεται από τον κ. Ομπάμα ως "Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας".

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στο πλαίσιο της ειδικής τελετής θα έχει ολιγόλεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα και θα εκφωνήσει ομιλία.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3249&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote