Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Ηλεία
Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Ηλεία Εκτύπωση E-mail
26.03.09

Δύο νεκροί, ένας τραυματίας βουλγαρικής εθνικότητας και εκτεταμένες υλικές ζημιές, είναι ο απολογισμός των συνεπειών των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την βορειοδυτική Ηλεία

και κυρίως τον δήμο Βουπρασίας. Λόγω των ισχυρών ανέμων (κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για πέρασμα ανεμοστρόβιλου), αυτοκίνητο που κινείτο στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Νέας Μανωλάδας εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε μάνδρα, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο δύο από τους επιβαίνοντες. Επίσης, ένας ακόμη από τους επιβαίνοντες τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα καθώς ο ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή 15 λεπτά μετά τη λήξη της παρέλασης και αφού είχε αποχωρήσει ο κόσμος.

Ζημιές προκλήθηκαν σε στέγες σπιτιών και σε κολώνες της ΔΕΗ, ξεριζώθηκαν δένδρα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ξηλώθηκαν ακόμα και παγκάκια από πλατείες.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της Αστυνομίας πραγματοποιούν ελέγχους σε πόλεις και χωριά της βόρειας Ηλείας για να καταγράψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν και να παράσχουν βοήθεια, όπου χρειαστεί. Επίσης αναμένεται να γίνει καταγραφή και τυχόν ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες.

Τέτοια φαινόμενα, πάντως, δεν είναι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο ανεμοστρόβιλος δημιουργείται όταν ψυχρές μάζες αέρα επικαλύπτουν θερμότερες μάζες αέρα, οι οποίες ανεβαίνουν πολύ ψηλά με μεγάλη δύναμη.


Οι ανεμοστρόβιλοι εκδηλώνονται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο, που επικρατεί μεγαλύτερη αστάθεια στην ατμόσφαιρα. Ευνοούνται επίσης από τις μεταβολές της θερμοκρασίας και σχηματίζονται κατά κύριο λόγο σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Για τους λόγους αυτούς, το φαινόμενο είναι συχνότερο στις δυτικές περιοχές της χώρας μας, και λιγότερο συχνό στα νησιά του Αιγαίου, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Θανατηφόροι ανεμοστρόβιλοι στη χώρα μας καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 1934 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, όπου το φαινόμενο άφησε τρεις νεκρούς στο πέρασμά του, και το Φεβρουάριο του 2004 με το θάνατο 10χρονου παιδιού στη Μεθώνη Πιερίας.

Τον Οκτώβριο του 1951 στη Φλώρινα, ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε ακόμα και ψάρια από τις λίμνες, προκαλώντας το σπάνιο φαινόμενο της βροχής ψαριών. Αντίστοιχο περιστατικό καταγράφηκε το Δεκέμβριο του 2002 στην Κορώνα Κιλκίς.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3247&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 26.03.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote